Želim upisati srednju školu, a nemam baš dobre ocjene

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Arxx: Pozz,.. imam 15god i idem u osmi razred i htio bi upisat srednju neku za tehnicara za racunalstvo il tak nest.. nemam bas dobre ocjene imam dosta negativnih iz par predmeta pa me zanima dali je to moguče?? koje bi jos srednje mogao upisat jer me zanima informatika? inace sam iz zgb… iz informatike imam dobre ocjene al matematiku bas ne volim xdd

Dragi Arxx,

drago nam što imaš ideju o tome koju bi srednju školu želio upisati te prije svega što imaš volju i želju za nastavkom obrazovanja i informiranja o istom.

Vjerujemo da si zabrinut hoćeš li moći zbog negativnih ocjena upisati neku od željenih srednjih škola. No, istovremeno te moramo upozoriti na činjenicu da s negativnim ocjenama ne možeš završiti osnovnu školu, što znači da ih definitivno moraš ispraviti. Ako ćeš ocjene ispraviti prije završetka školske godine, tada ulaziš u natječaj za upis u srednju školu redovno sa svim učenicima koji su također završili osnovnu školu bez popravnih ispita. No, ak ćeš ići na popravne ispite i slično, tada postoji opasnost da će neke od škola već popuniti svoje upisne kvote. Kako bi izbjegao takvu situaciju potičemo te da nastojiš ispraviti sve negativne ocjene do kraja školske godine. Na našoj stranici možeš pronaći članke (Kako uspješno učiti i naučiti?! i Kako uspješno učiti i naučiti?! – II.dio) u kojima su savjeti o tome kako učiti, pa ti preporučujemo da ih pročitaš i pronađeš nešto za sebe što bi ti moglo pomoći. Ako je problem u težini gradiva, nešto ti nije dosta jasno i slično, pokušaj zamoliti prijatelje kojima dobro ide to gradivo da ti objasne i pomognu u namjeri da što prije ispraviš negativne ocjene. Vjerujemo da to već znaš, no moramo istaknuti da što će ti ocjene biti bolje to ti se povećavaju šanse za upis u željenu srednju školu.

Na službenim stranicama Grada Zagreba možeš preuzeti popis sa svim srednjim školama koje se nude u gradu (pretpostavljamo da su to sve). Ono što možeš učiniti jest da preuzmeš popis i vidiš što te zanima, odnosno koje škole su ti možda blizu, koje daleko i slično. Kad napraviš neki vlastiti popis škola koje bi volio upisati ili o kojima bi volio više znati, savjetujemo ti da posjetiš službenu stranicu te škole, bilo putem Google-a ili Facebook-a (dosta škola ima svoju Facebook stranicu). Na službenim stranicama uglavnom možeš pronaći kvote, odnosno broj učenika koji upisuje tu školu, okvirni broj bodova koji je potreban kako bi upao i informacije o potrebnoj dokumentaciji i slično. Ako neke od informacija nisu dostupne ili te zanimaju detalji vezani uz neku srednju školu, pokušaj stupiti u kontakt s nekim za koga znaš da pohađa tu srednju školu (npr. tvoj prijatelj, ili prijateljev prijatelj i slične kombinacije). Osim toga, uvijek možeš nazvati ravnatelja, socijalnog pedagoga, pedagoga, psihologa ili neko drugo osoblje kako bi prikupio što više informacija. Također možeš posjetiti školu (osobito ako ti je blizu) i uživo pitati sve što te zanima. Tako možeš saznati kojih predmeta ima najviše, odnosno na kojima je naglasak, kakva je praksa, gdje se obavlja i ostale informacije.

Nadamo se da smo ti barem malo pomogle i ako imaš još neka dodatna pitanja, slobodno se javi. 🙂

Za kraj bismo te zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.