Želim upisati Arhitektonski fakultet

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Lucija: Željela bih nešto više saznati o arhitektonskom fakultetu.  Zelja mi je studirati arhitekturu, pa me zanima nesto vise o tom fakultetu. Unaprijed hvala 🙂

Draga Lucija,

drago nam je što razmišljaš o upisu na fakultet i znaš što želiš!

Arhitektonski fakultet je visoko učilište u sastavu Sveučilišta u Zagrebu koje ustrojava i izvodi sveučilišne studije, znanstveni, istraživački, visoko stručni te umjetnički rad u području arhitekture i urbanizma. Studij arhitekture i urbanizma izvodi se u dva dijela – preddiplomski  studij u trajanju od tri godine i  diplomski studij u trajanju od dvije godine. Preddiplomski studij završava stjecanjem akademskog naziva sveučilišni prvostupnik inženjer arhitekture i urbanizma (univ. bacc. ing. arch), a diplomski stjecanjem akademskog naziva magistar inženjer arhitekture i urbanizma (mag. ing. arch)

Na stranici Fakulteta pronašle smo informaciju da se svake godine na Fakultet upisuje oko 130 studenata, odabranih između četiristo i više prijavljenih kandidata za studij arhitekture.

Odabir se obavlja pomoću razredbenog postupka koji se razlikuje od ostalih u tehničkoj grupaciji fakulteta jer osim matematike i fizike ima još tri ispitna testa.
Provjerava se znanje iz:

  • matematike i fizike,
  • likovnih i grafičkih sposobnosti,
  • sposobnosti percepcije prostora te
  • poznavanja arhitekture, umjetnosti i opće kulture.

Svaki od testova nosi 200 bodova, koliko nosi i uspjeh u srednjoj školi. Testovi trebaju pokazati znanje, interes i sposobnost pristupnika koje će on dalje razvijati tijekom studija. Upis na ovaj fakultet zapravo ovisi isključivo o tome kako ćeš napisati navedena tri testa s obzirom da oni nose 70% svih bodova. To znači da je za upis na Arhitektonski fakultet najvažnije  kako ćeš riješiti prijemni ispit, a zatim i državnu maturu.

Povezano s tim pronašle smo kako postoje pripreme za razredne ispite, a jedan primjer priprema možeš pogledati na http://www.trinom.hr/trinom/pripreme-za-prijemne-ispite/pripreme-za-arhitektonski-fakultet/49/ ili potražiti neke druge na internetu kada za to dođe vrijeme, ali ne prekasno! 🙂

Htjele bismo ti skrenuti pozornost kako bez obzira na visoke zahtjeve koji ovaj Fakultet postavlja, vrlo dobrim/odličnim uspjehom u školi imaš dobar “back up” za upis nekog drugog fakulteta ukoliko se ipak predomisliš. No, želimo te ohrabriti na učenje i pripremu za razredbene ispite zbog kojih će Arhitektonski fakultet upisati samo oni najuspješniji, ali i najmotiviraniji na pripremu u generaciji. Isto tako, na Studentskom portalu X -ica pronašle smo intervju sa studenticom koja je na Arhitektonskom fakultetu, a njega možeš pročitati na linku: http://x-ica.com/o-mom-faksu-arhitektonski-fakultet/.

Saznale smo i neke informacije od studentice prve godine Arhitektonskog fakulteta koja poručuje da nije nužno uplaćivati pripreme (iako su neki kolege išli na organizirane pripreme) te da je moguće pripremiti se na temelju prošlih ispita koji su dostupni na internetu. Također se mogu istražiti izložbe i nagrade za dio testa s općom kulturom kako bi bila u toku i za to. Zaključila je kako je na Arhitektonskom fakultetu skoro kao i na svakom drugom fakultetu, neki kolegiji su manje, a neki više zanimljivi te se za neke se treba više potruditi, a za neke manje.

Nadamo se da smo ti  pomogle i ako imaš još neka dodatna pitanja, slobodno se javi. 🙂

Za kraj bismo te zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.