Erasmus+- želim putovati i učiti!

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Što je to Erasmus+ i koje su njegove beneficije? Tko se može prijaviti?

Je li Erasmus isto što i Erasmus+?

 

Što je Erasmus+?

Erasmus+ je program namijenjen mladima diljem Europe kako bi im ponudio neformalne oblike učenja. Mlade osobe, ali i osobe koje su u radnom odnosu i rade s mladima, mogu se uključiti kako bi stekli nove vještine. Cilj je razviti interpersonalne vještine, povećati zapošljivost mladih, stvoriti nova poznanstva, razmijeniti iskustva, osposobiti se za rad unutar Europske Unije itd.

U razgovoru, formalnom i neformalnom druženju, mnogim interaktivnim aktivnostima i prezentacijama možete upoznati tuđe kulture i poboljšati engleski jezik.

Cilj Erasmusa je sličan kao i Erasmus+-u, no razlika je što Erasmus je namijenjen studentima i traje otprilike jedan semestar. Erasmus+ traje od 2 dana do 2 mjeseca (razmjena pojedinaca) i namijenjen je osobama koje više nisu u sustavu obrazovanja. To mogu biti osobe koje će tek početi raditi ili već dugo rade, a žele usvojiti nova znanja i vještine.

 

erasmus+
Preuzeto s: www.corriere.it
Što sve Erasmus+ nudi mladima (i onima koji se tako osjećaju)?

Erasmus+ se dijeli na tri Ključne aktivnosti- Ključna aktivnost 1 , Ključna aktivnost 2 i Ključna aktivnost 3.

U okviru Ključne aktivnosti 1 pod nazivom Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, mladim osobama se nudi mogućnosti sudjelovanja u inozemnim aktivnostima. Mladi mogu sudjelovati u razmjeni mladih, mogu se uključiti u Europsku volontersku službu / Europske snage solidarnosti ili kroz Projekte Europske volonterske službe velikih razmjera.

Mlade osobe se podrazumijevaju sve osobe od 18 do 30 godina. No, nije neobično na Erasmus+ upoznati osobe koje su starije!

Također, nudi se i usavršavanje određene osobe ili organizacije kroz aktivnosti osposobljavanja i umrežavanja stručnjaka. Uz to moguće je otići u drugu zemlju kako bi se promatrao rad (job shadowing) drugih organizacija ili stručnjaka s više iskustva ili kroz njihov način rada. Možete posjetiti drugu organizaciju ili ustanovu koja se bavi sličnim poslom kao i vaša organizacija te vidjeti na koji način oni rade.

U okviru Ključne aktivnost 2 pod nazivom Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse, organizacijama mladih i za mlade nude se sljedeće opcije:

Strateška partnerstva čine organizacije ili neformalne skupine mladih koje su aktivne u radu s mladima. Mogu se prijaviti za dobivanje financijskih sredstava kako bi projekte koji se temelje na suradnji usmjerile na poboljšanje prakse u radu s mladima. Također, spominje se i Transnacionalna inicijativa mladih te izgradnja kapaciteta. Cilj izgradnje kapaciteta je poticanje suradnje i razmjene mladih između država koje održavaju različite programe i njihovih partnera iz različitih regija svijeta.

Ključna aktivnost 3 pod nazivom Podrška reformi politika, kroz aktivnost Sastanci mladih i donositelja odluka u području mladih (Strukturirani dijalog), promiče se aktivno sudjelovanje u demokratskom životu.

Tko sve može sudjelovati i na koji način…

U okviru programa Erasmus+ mogu sudjelovati mladi između 13 i 30 godina, organizacije koje se bave mladima u Europskoj Uniji i izvan Europske Unije te sve druge osobe koje imaju aktivan interes da se bave mladima. Ponavljamo, ukoliko je osoba starija, može se prijaviti na Erasmus+ jer se ipak radi o cjeloživotnom učenju.

Bitno je napomenuti kako se pojedinac ne može sam prijaviti na Erasmus+ projekt. Osoba mora biti član organizacije ili udruge te se prijavljuje preko njih. Bitno je napomenuti da kod prijave osoba mora navesti razlog prijave i na koji će način odlazak na projekt doprinijeti organizaciji i društvu općenito. Također, prijave projekata ne podnose pojedinci već same organizacije.

erasmus+
Preuzeto s: www.arhiva.mladi-eu.hr
Želim nekako sudjelovati, a ne znam gdje mogu pronaći sve potrebne informacije…

Svi koji su zainteresirani, bilo pojedinci ili organizacije, dodatne informacije mogu pronaći na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU. Ako ste dio organizacije ili planirate postati i želite prijaviti neki program, savjetujemo vam da posjetite stranicu o Sudjelovanju.

Svi mladi koji žele sudjelovati u nekim od aktivnosti mogu se informirati u Kutku za mlade.

Kako to izgleda u praksi ako sudjeluješ na projektu?

Prvo što savjetujemo je prijava u organizaciju koja dijeli slične interese kao i vi te ima iskustva u pisanju projekata. Razlog tome je što će vam (pretpostavljamo) trebati pomoć oko diseminacije projekta (širenja naučenoga na druge osobe koje zanima ta tematika). Prilikom prijave ispunite prijemni obrazac te je potrebno napisati motivacijsko pismo. Vrlo često se traži da objasnite na koji način će vaše sudjelovanje u projektu doprinijeti organizaciji i društvu u kojem se nalazite. Prilikom prijave pripazite da vam vrijeme putovanja odgovara te računajte da će vam dodatno dva dana otići na putovanje.

Ako budete primljeni, potrebno je unaprijed kupiti kartu za put jer je cijena ograničena. Karta se kupuje s vlastitim novcima koji će kasnije biti vraćeni. Sve avionske karte, autobusne ili nekog drugog javnog prijevoza potrebno je sačuvati kao dokaz kako bi mogli dobiti povrat novaca. Znači, sve troškove javnog prijevoza pokriva Erasmus+ kao i troškove smještaja i hrane (za koje se pobrinula organizacija koja je odgovorna za projekt).

Po povratku u vlastitu zemlju, piše se evaluacija koju je poslala Europska Komisija. Nakon toga slijedi primjena naučenog. Pojedinac može napraviti radionicu, edukaciju jednom ili više puta kako bi drugima prenio stečena znanja i vještine. Cilj Erasmus+ je prijenos znanja na što više osoba.

Kako je izgledao jedan od projekata koji se održao ove godine u Rumunjskoj, donosimo vam u jednom od sljedećih članaka!

erasmus+
Uslikao Cristian Ioan

Objavljeno: 29/10/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

One Reply to “Erasmus+- želim putovati i učiti!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.