Želim ići van! Kako to reći roditeljima i ostale fore…

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Vjerujemo da je mnogima već poznata ova (možda teška) situacija, ali neke čitatelje ona tek čeka, a riječ je dakako o izlascima s ekipom. Vjerujemo da nije baš najbolji osjećaj kad neki tvoji frendovi ili cijela ekipa mogu vikendom van u grad, u kino i na druženje s ekipom, a ti moraš ostati doma i gledati tv, igrati se s mlađom braćom… Na koji način reći: želim ići van s ekipom, kako možeš pregovarati s roditeljima o tome da te povremeno puste van/na druženje – čitaj u nastavku.

Spontani i otvoreni razgovor

Vjerovao/la ili ne, razgovor je često ključ za rješenje svih potencijalnih i stvarnih problema. ? Bilo da je riječ o nekim strahovima, lošim ocjenama, problemima koji te muče, poteškoćama koje imaš u odnosu s nekim prijateljima/kolegama iz razreda… Što god bilo, razgovorom uvijek možeš dobiti riječi podrške, razumijevanja, neki dobar savjet i pomoć svojih roditelja. Koliko god to zvučalo suludo, tako je i u ovom slučaju. Zato, sjedni s roditeljima, razgovaraj s njima o svojim prijateljima, o tome kako vam je u školi ili pod odmorima, pričaj im o tome kakvi su oni kao osobe, što vole, što ih zanima, kako provodite zajedničko vrijeme… I tako polako, ali sigurno spomeni temu druženja s njima u obliku izlaska u grad i vidi što će roditelji reći na to.

Slušaj i budi spreman/a na pregovore

Čak i ako na početku roditelji kažu „ne“, nemoj očajavati, ljutiti se i započinjati svađu – time nećeš ništa riješiti. Bolje je da se smiriš, duboko udahneš i provjeriš s njima zašto tako misle i u čemu se razlikujete kad je u pitanju izlazak van. Pitaj ih koji su njihovi argumenti (npr. loše ocjene, to što ne poznaju ekipu, nedostatak povjerenja u tebe…), pažljivo slušaj što ti govore i uz sve to nemoj kolutati očima, tipkati po mobitelu, nemoj ići u kontra napad već sebi i njima daj vremena da razmislite o tome što ste si međusobno rekli. Što to znači i zašto bi to za tebe bilo dobro? To znači da im prije svega daješ do znanja da si dovoljno hrabra osoba da ih to pitaš, a istovremeno i dovoljno mudra i zrela osoba da se nosiš s njihovim neodobravanjem – što ti dugoročno ide u prilog. Umjesto da se ljutiš, da se ponašaš otresito, nezrelo i bezobrazno, izaberi ono ponašanje koje ti doista može pomoći i razmisli kroz nekoliko dana o tome što su ti rekli, što ti misliš i što možeš napraviti da se situacija promijeni. Ako ti roditelji predlože smanjenje izlazaka kroz tjedan, u zamjenu za izlazak u subotu – razmisli o tome što ti je važnije i što više želiš. S druge strane, možda ti predlože da popraviš neke ocjene, preuzmeš kućanske poslove, više se uključiš u donošenje obiteljskih odluka, da malo više brineš o mlađoj braći… Umjesto da poludiš, stani, razmisli i gledaj na to kao na sjajnu priliku da pregovarate oko nečeg što žele oni i onog što želiš ti te da u konačnici dođete do cilja koji će biti dobar za obje strane.

People Gathered Inside House Sitting on Sofa

Predloži okupljanje i druženje kod tebe

Ako je jedan od ključnih razloga što te ne puste van i na druženje u grad taj što ne poznaju tvoju ekipu, svakako razmisli o tome da ih pozoveš kod sebe na druženje/sok/kavu/film/kolač… Time ćeš roditeljima dati šansu da ih upoznaju, vide s kim se ti družiš, da procjene kakvi su stavovi i interesi tvoje ekipe, kroz razgovor možete proći planove oko toga što biste radili u gradu/izlasku, kuda biste išli i slično. Znamo da ti to možda zvuči glupo ili staromodno, no definitivno ti može pomoći u tome da što prije dobiješ odobrenje za pokusni izlazak u grad s društvom. ?

Što ako tvoji roditelji žele stupiti u kontakt s drugim roditeljima?

Što ako se to doista dogodi ili još gore, žele upoznati druge roditelje? Predstavlja li to kraj svijeta ili samo dobru priliku da dobe više povjerenja u tebe i tvoje društvo? Koliko ti se god to ne sviđa, toliko to uopće nije loš prijedlog jer znači da roditelji razmišljaju o tome da te puste van te žele nekoga s kim će moći razmijeniti informacije oko nekih detalja (do kad će vas pustiti u gradu, koji roditelji će vas pokupiti, u koje klubove možete ići…). Činjenica što brinu o tebi, žele biti u kontaktu s drugim roditeljima, žele upoznati tvoju ekipu i slično, predstavlja dobru priliku da se dodatno povežete i stvorite neke dodatne teme za razgovor o načinu na koji provodiš svoje slobodno vrijeme. Iako ti to možda nije najdraža tema za razgovor, saberi se i procjeni još jednom je li ti gore povremeno s roditeljima o tome razgovarati ili ne imati odobrenje za izlaske.

People Looking at Laptop Computer

Kad si kod kuće – provodi vrijeme s roditeljima

Znamo da ćeš sad reći, pa provodim vrijeme s njima, živimo u istoj kući. No, to ne znači da se družite, razgovarate, razmjenjujete iskustva, prepričavate kako vam je bilo tijekom dana, što se dogodilo u školi/na poslu… Ako ti je neugodno s njima o nekim temama razgovarati kod kuće, predloži da odete do grada na sladoled/kolač/kavu, da odete u kino, u šetnju parkom, do tržnice ili trgovine… Kako god ti je draže ili bolje, svakako ti sugeriramo da pokušaš roditeljima kroz razgovor približiti svoja svakodnevna iskustva, prepričati im neke dogodovštine i razgovarati s njima o drugim temama koje ti se možda čine važnima… Time ujedno pridonosiš boljem povezivanju, razumijevanju, izgradnji povjerenja…

Izbjegavaj lažna obećanja i kršenje dogovora!

Kad konačno dođeš do toga da te roditelje puste u grad s ekipom, u izlazak za vikend i sl. svakako se drži dogovora koji imate. Ako se dogovorite da ćeš doći kući do 22 ili 23 sata, tada doista dođi kući do dogovorenog vremena i nemoj ni pomisliti na sve one lažne isprike koje si izmislio/la jer ćeš time postići kontra učinak i smanjiti vjerojatnost da te idući put puste van. Ako roditeljima daš obećanje da ćeš se pridržavati nekih dogovorenih pravila (npr. nećeš piti alkohol, pušiti cigarete, ići u neke klubove i sl.), tada se istih i pridržavaj jer je sve to važno kako bi imali povjerenje u tebe i s vremenom ti dopuštali da ostaneš duže vani, da prespavaš kod frenda/ice nakon izlaska i slično.

Four Person Standing at Top of Grassy Mountain

I za kraj…

Zapamti da svađanjem, bezobraznim i otresitim ponašanjem, kršenjem dogovora i obećanja, ljutnjom, durenjem i ostalim sličnim ponašanjima definitivno nisi ni blizu onog što želiš postići – već se samo udaljavaš od željenog cilja. Isto tako imaj na umu da početne zabrane i neslaganje s roditeljima nisu pravila uklesana u kamen, već samo privremena situacija koju možeš promijeniti na raznolike načine, među kojima je najučinkovitiji način taj da promijeniš svoje ponašanje na bolje, da razgovaraš s roditeljima i daš si vremena kako bi o svemu razmislio/la. Prema tome, sve šanse su na tvojoj strani, samo postupaj mudro, donosi dobre odluke i biraj ona ponašanja koja su dugoročno bolja za tebe.

Piše: Lorena Rukav, mag.paed.soc.

Objavljeno: 3/2/2020

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.