Volontiranje?! Da!

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Jeste li se ikad našli u situaciji da ste razmišljali: volontirati ili ne, pitanje je sad?
Prilikom donošenja odluke često „važemo“ prednosti i nedostatke volontiranja. Iako je samih nedostataka uglavnom malo, tu se nalaze razlozi koji nas sputavaju od volontiranja, a to su: neinformiranost oko toga što volontiranje točno podrazumijeva, gdje se sve može volontirati, nedostatak vremena, zbunjenost oko toga što ćete točno morati raditi i treba li vam neko predznanje za to i slično.

Volontiranje? Što je to?

Stoga, za početak valja navesti što je to točno volontiranje i što ono podrazumijeva. Zakon o volontiranju navodi da je volontiranje dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, pri čemu je najvažnije da se za to ne isplaćuje novčana nagrada ili neka druga imovinska korist (više informacija OVDJE).

Gdje volontirati?

Preuzeto s: www.vcsb.hr

Sljedeći najčešći problem jest pitanje: gdje volontirati?

Uzevši u obzir činjenicu da dolazimo iz različitih županija, gradova i općina valja naglasiti da volontiranje nije dostupno u svakom od navedenih mjesta. Međutim, većina gradova ipak nudi veliki spektar mogućnosti volontiranja. Stoga, za početak valja pretražiti službene internetske stranice mjesta iz kojeg dolazite o tome imaju li kakve udruge koje nude volontiranje ili je ono moguće u sklopu nekog projekta/događaja koji se planira i slično.
Gradovi poput Osijeka, Rijeke, Slavonskog broda, Splita i Zagreba vode službene stranice volonterskih centara. Jedan od primjera je službena stranica Volonterskog centra u Zagrebu
.

Međunarodno volontiranje

Volontiranje je super zbog toga što nije ograničeno samo na Republiku Hrvatsku, što je velika prednost za osobe koje vole putovati, upoznavati nove ljude i kulture, pri čemu im strani jezici ne predstavljaju problem. Više informacija o međunarodnom volontiranju i bazu volonterskih kampova koji se nude možete pronaći OVDJE.

O tome koliko je volontiranje super svjedoče i iskustva mladih volontera unutar i izvan granica Lijepe naše:

Lea (20 godina): Najbolji je osjećaj ponos što pomažeš nekome, pogotovo kad su to djeca bez roditelja (u mom slučaju), a onda dođe sve ostalo – zajedništvo, osjećaj pripadanja, to što shvatiš kako se brzo složi i sprijatelji 8 volontera različitih kultura i jezika… Jednostavno je cijelo iskustvo ispunjujuće i počneš više cijeniti neke stvari, prvenstveno ljude koji te okružuju i vlastitu sreću (jer često na to zaboravimo kad smo zatrpani svakodnevnim obavezama). Ja se samo sjetim kampa u kojem sam volontirala i toplo mi je oko srca te se blesavo smješkam jer iznova shvatim kako je život lijep 🙂

Dorotea (18 godina): Volontiranje za mene ujedinjuje dvije vrlo važne stvari: upoznavanje novih i zanimljivih ljudi (te druženje s istima) i pomaganje drugima, što ga čini dobitnom kombinacijom za svaku otvorenu i pristupačnu osobu koja želi pomoći. Osim što sam volontiranjem stekla mnogo novih prijatelja, stekla sam i mnogo iskustva, probala kako je to biti u potpunosti odgovoran za nešto ili nekoga, kako korisno organizirati vrijeme i naravno, mnogo toga naučiti na životnim primjerima, daleko od školskih udžbenika i klupa. Volontiranje bih preporučila svima – ne samo zbog toga što odlično izgleda u životopisu, već što odlično djeluje na življenje samog života! Ono ispunjava radošću, toplinom i vrstom pozitivnog ponosa zbog uspješno odrađenog zadanog zadatka koji su odličan motivator za daljnji rad. To je iskustvo koje bi svatko trebao isprobati barem jednom, u bilo kojem području rada, na bilo kojem mjestu, na bilo koji vremenski period, kako bi kroz njega prostrujala ta pozitivna energija koja je mene toliko oduševila kod volontiranja. Pa zato – volontirAJMO!

Monika (22 godine): Volontiranjem sam naučila kako biti dobar prijatelj, kako slušati druge ljude te kako ih razumjeti. Jedna od meni najboljih stvari na volontiranju je to što nema loših i zločestih volontera – to ne postoji! Gdje god dođeš okružuju te dobri ljudi. Volontiranje me također naučilo skromnošću. Naučila sam da nikada ne trebam žaliti druge ljude, to nikome ne pomaže. Tu smo gdje jesmo, idemo napraviti najbolje što možemo od onoga što imamo. Kada sam počela volontirati bila sam puna ponosa, osjećala sam se posebnom, drugačijom i dobrom osobom. Danas se nemam potrebu diferencirati posebnošću, imam potrebu širiti razumijevanje, a moje volontiranje je postala moja dužnost i način života. Svi mi želimo nešto i možemo podariti nešto te nismo rođeni da živimo sami. Darujte osmijeh i ljubav, ta djela se ne zapisuju u volontersku knjižicu, jer su prevelika i ne stanu u nju. Volontiranje je besplatno davanje, ja to nikada nisam ograničila na neku udrugu ili skupinu, to je svaki dan, cijeli dan u svakoj prilici.

Vesna (24 godine): Zašto volontiram? Najjednostavnije je reći: jer me ispunjava. Ipak, meni samoj je to nedovoljno. Što je to što me ispunjava? Zapravo su u pozadini dvije motivacije: ekstrinzična i intrinzična. Ekstrinzična znači da imam korist od volontiranja. To znači: stjecanje iskustva, upoznavanje novih ljudi, mogućnost vježbanja vještina, mogućnost stjecanja novih vještina. Ključno je iskustvo koje za sobom nosi širenje vidika i boljeg pogleda prema horizontu. Zašto je ova motivacija vanjska? Zato jer od nje imam korist i dobit kod drugih ljudi, primjerice, prilikom zaposlenja poslodavci cijene onoga koji volontira.. Druga je motivacija unutarnja. Kad volontiram, imam osjećaj da me to čini živom. To je nešto što me raduje, nešto zbog čega su mi druge obaveze i problemi lakše nosivi.  To je pravi razlog zašto drage volje dajem svoje slobodno vrijeme za nešto što nije fakultet ili posao. Nekad mi se neda volontirati, onda mi pak dođe na um da bih mogla naučiti nešto novo i to me „gurne“ naprijed. Vratimo se na ispunjavanje. Jedno od  značenje riječi isPUNiti je i cjelovitost, potpunost. Tako i ja, volontiram, dakle, potpuna sam!

Iz navedenih primjera vidmo da volonteri imaju zaista lijepa iskustva popraćena izuzetno pozitivnim emocijama i nezaboravnim sjećanjima u podlozi koji leži unutarnja motivacija koja će ih uvijek poticati na to da i dalje volontiraju i pomažu drugima. 
Ovim putem želimo vas potaknuti na volontiranje, na kreiranje novih i nezaboravnih iskustava, na pomaganje onima kojima je pomoć zaista potrebna. 

“Sami možemo napraviti jako malo, zajedno možemo postići puno toga!”
Helen Keller

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu!”
Mahatma Gandhi

Objavljeno: 6/6/2016

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

One Reply to “Volontiranje?! Da!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.