Utječu li ocjene i vladanje na prebacivanje u drugu školu

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Nikola: Da li je u Hrvatskoj omoguceno prebacivanje bez obzira na stanje ocjena u vladanja.Trebam pomoc HITNO!!!!????!!??!!

 

Dragi Nikola,

na žalost, ni u jednom zakonu RH nisu navedeni svi aspekti prebacivanja iz škole u školu te smatramo da su neki od njih ostavljeni na odluku samim školama. Jedna od njih bi mogla biti i mogućnost prebacivanja u drugu školu s obzirom na ocjene i vladanje. Vjerujemo da neke škole kontroliraju te čimbenike i ne bi primili učenika koji ima izrazito loše vladanje, dok neke od njih možda i bi… Stoga ti preporučujemo da se pokušaš prebaciti, ako je to ono što želiš, i vidiš što će ti reći škola u koju se želiš prebaciti.

Međutim, trebao bi imati na umu i zakonsku osnovu koja govori o tome da se prebacivanje provodi samo do početka drugog polugodišta (Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi):

  1. Učenik može promijeniti upisani program u istoj ili drugoj školi, odnosno prijeći iz jedne u drugu školu koja ostvaruje isti obrazovni program najkasnije do početka drugog polugodišta.
  2. Odluku o promjeni (na zahtjev učenika, odnosno njegovog roditelja) donosi nastavničko vijeće.
  3. Nastavničko vijeće može omogućiti promjenu programa unutar iste ili druge škole ako učenik ima jednak ili veći broj bodova potrebnih za upis na taj program/školu od zadnjeg učenika na listi prilikom upisa na traženi program ili s manjim brojem bodova ako nisu popunjena sva mjesta.
  4. Promjena programa u srednjoj školi može se uvjetovati polaganjem razlikovnih i/ili dopunskih ispita, a sadržaj, način polaganja i rokove za ispite odrežuje nastavničko vijeće.

Više možeš pročitati u članku 23. istog zakona kojeg možeš pronaći ovdje: http://www.zakon.hr/z/317/Zakon-o-odgoju-i-obrazovanju-u-osnovnoj-i-srednjoj-školi.

Lijep pozdrav od tima Podrži me 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.