Upisivanje škole u drugoj državi

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Nevena: Poštovani, mnogo me zanima da li je moguće prebacivanje iz Crne Gore u Srbiju što se tiče srednje škole. Npr. iz opšte gimnazije iz CG u društveno-jezički smer gimnazije u Srbiji. Ako je moguće, kako sve to funkcioniše, da li će gimnazija u Srbiji prihvatiti moja crnogorska svedočanstva? Da li je neophodno raditi neke testove kako bi me primili u njihovu gimnaziju? Ja još nisam krenula u srednju školu, tek trebam da odradim maturske testove, jedna profesorka mi je rekla da je najbolje da prvo krenem ovde u Crnoj Gori, pa onda da se prebacim u Srbiju. Da li tako da uradim ili mogu odmah da krenem u gimnaziju u Srbiji? Kako to sve funkcioniše? Šta mi Vi savetujete? Mnogo Vam hvala unapred na odgovoru, ovo me već duže vreme zanima i mnogo se brinem da me neće prihvatiti u njihovu gimnaziju.

Draga Nevena,

drago nam je što si odlučila potražiti pomoć glede onog što te zanima, odnosno glede nastavka tvog obrazovanja.

No, kako se mi školujemo u Republici Hrvatskoj te učimo hrvatska zakonodavstva i pravilnike, nažalost ne možemo ti pomoći glede konkretnih informacija. Naime, bilo bi vrlo neprofesionalno kad bismo čitale i tumačile zakonodavstva i pravilnike drugih država jer bismo zbog lošijeg poznavanja stranog jezika prilikom toga mogle pogriješiti i dati ti krive informacije, što ne želimo.

S obzirom na navedeno, žao nam je što ti ne možemo konkretnije pomoći glede tvog problema oko prebacivanja u srednju školu u drugu državu. No, ono što uvijek možeš učiniti je to da se raspitaš među prijateljima poznaju li možda nekog tko se već na taj ili sličan način prebacivao, kakva je procedura glede toga i slično. Također možeš pitati i druge profesore što misle o prebacivanju i imaju li neke informacije o tome. Ne znamo koliko ti je praktično otići i Srbiju, ali definitivno bi bilo najbolje da otiđeš u tu školu u koju se želiš prebaciti i da izravno pitaš ravnatelja ili drugo osoblje kakva je procedura, koje dokumente moraš skupiti, koji su rokovi za predaju… i je li to na kraju svega uopće moguće. Ako nisi u mogućnosti otići do te škole, pokušaj na internetu pronaći broj telefona ili e-mail adresu i na taj način nastoj prikupiti sve važne informacije glede upisivanja srednje škole u Srbiji ili prebacivanja iz srednje škole u Crnoj Gori u onu u Srbiji. Tako ćeš najlakše doći do korisnih i točnih informacija iz prve ruke, jer tko će znati bolje od same škole u koju se želiš upisati? 🙂
Želimo ti sreću u tom procesu i nadamo se da ćeš uspjeti.

Nadamo se da smo ti  pomogle i ako imaš još neka dodatna pitanja, slobodno se javi. 🙂

Za kraj bismo te zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Pozdrav od tima Podrži me! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.