Unutarnji mir i zadovoljstvo – kako ih postići?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Mnogima je teško postići unutarnji mir i sreću u ovom ubrzanom svijetu. Mislite li i vi da se nekako svijet okreće bez vas? Ili ste pak primijetili da previše razmišljate o prošlosti, žaleći što niste napravili nešto ili kajući se što niste napravili baš neku određenu stvar? Možda, umjesto da ste u ovom trenutku, vi sanjarite i maštate o budućnosti, a kada ona i dođe, opet maštate o budućnosti?

Previše ljudi neprestano teži za savršenstvom i nikako da budu zadovoljni samim sobom. Ne kažemo da ne treba težiti za boljim „ja“, ali biti stalno uzrujan, ljut ili tužan jer nisi bolji, a često ništa ne poduzimati i nije neko najbolje rješenje.

Ovaj članak će vam donijeti nekoliko savjeta i mudrih misli koje će vam možda pomoći da postignete unutarnji mir i zadovoljstvo sobom.

  1. SAMO TI MOŽEŠ ODLUČITI ŠTO JESI I ŠTO ŽELIŠ BITI! 🙂

Nekako je lako prepustiti se željama i idejama drugih, zar ne? Dobro je poslušati tuđi savjet, posebno od nekoga tko je bio u sličnoj situaciji u kojoj si ti sada, no uvijek dobro porazmisli je li to ono što želiš. Možda roditelji žele da se upišeš u gimnaziju, a ti već znaš da želiš biti kuhar? Tu je dobro ići za onom „Nema te sile koja će me spriječiti da učinim ono što želim!“. Iako ti roditelji, vjerojatno, žele samo najbolje, pokušaj se izboriti za svoje želje i potrebe, pronađi prave argumente kojima ćeš obraniti to što želiš, možeš čak i napisati popis „ZA i PROTIV“. Na taj način će te pozornije poslušati. Ovo naravno može vrijediti i za prijatelje koji te nagovaraju na nešto što ti ne želiš ili možda nisi siguran želiš li ili ne. Iste savjete možete primijeniti ako promišljate koji fakultet odabrati i dobivate različite savjete od različitih ljudi. Slušajte sebe!

Za unutarnji mir i zadovoljstvo samim sobom najbitnije je polaziti od svojih potreba i onoga što ti želiš, ne mama, tata, baka, sestra ili Karla. Bitan/a si samo ti!

Unutarnji mir
Preuzeto s: http://thedreamcatch.com
  1. SAVRŠENSTVO NE POSTOJI – SVI SMO SAVRŠENO NESAVRŠENI! 🙂

Iako je dobro težiti savršenstvu, trebaš znati da ga je nemoguće dostići te da nikako ne smiješ biti nesretan/a i nezadovoljan/a.

Naravno da je prirodno i pozitivno težiti nečemu boljem od onog što je sada, bio to izgled (pa kreneš vježbati) ili učenje stranog jezika, pisanje poezije ili pak usavršavanje nekih vještina poput prezentiranja. No, to može biti i jednostavno – učenje. Možda si se uhvatio u mislima kako bolje pamtiš stvari dok nisu obavezne za naučiti. Na primjer, učiš za ispit i ograničavaš čitanje i učenje samo na strogo propisanu literaturu – možda čak i manje od toga, a tek kasnije primijetiš da je to što si učio zapravo bilo zanimljivo i da bi bilo dobro pročitati nešto više. Kad počneš kasnije čitati nešto više – lakše i pamtiš jer nema tog pritiska – moraš sada i ovdje! Zato, težite boljim verzijama sebe, učite, vježbajte, ma što god, ali bez pritiska jer promjene su tada bolje, lakše i održivije 😉

  1. TI NISI TVOJE MISLI!

Jeste li čuli za pojam „usredotočena svjesnost“? Ako niste – brzo na Google! Jeste li primijetili da iako ste „tu“ zapravo niste? Vjerojatno nam se svima dogodilo da se ne sjećamo puta do škole/fakulteta/kuće jer ono, znamo put na pamet te ne moramo razmišljati o tome. A sad, što mislite koliko ste toga propustili primijetiti na tom putu? Vjetar koji vas dodiruje (onaj koji vas želi odnijeti ste vjerojatno primijetili), pjev ptica, nasmijano dijete, možda nekoga tko treba vašu pomoć. Razmislite malo o tome.

Unutarnji mir i zadovoljstvo
Preuzeto www.savjetnikuspjeha.com

Sad promislite o tome da vi niste te misli koje su vam prolazile kroz glavu, bilo to kajanje zbog nečega, briga o nečemu što se nije/je dogodilo ili što se možda niti neće dogoditi. E sad, te misli probajte samo propustiti, kako su došle tako neka i odu jer to su samo – misli, a one nisu stvarne. Umjesto toga, pogledajte oko sebe i upijte svijet svim svojim osjetilima. Što je zapravo unutarnji mir? Možda je put do njega usredotočenost na ono što se sada događa jer samo na to možemo utjecati, a što je još bolje, možemo utjecati samo na sebe – svoje misli, svoje osjećaje i svoje ponašanje.

Unutarnji mir i zadovoljstvo
Preuzeto s: http://tuzlanski.ba
  1. IZAZOVI NAM OMOGUĆAVAJU RAST! 🙂

S obzirom da ne možemo predvidjeti budućnost, ne možemo niti znati što nas očekuje. No, možemo biti sigurni kako nas kroz godine očekuje puno izazova. Moramo znati kako oni nisu tu da nas odvuku u vječnu propast jer izazov nikad nije teži od naše snage da ga ispunimo kao što niti prepreke nisu veće od naših mogućnosti da ih prijeđemo – odozdola ili odozgora. Nakon što riješimo „zagonetku“, poboljšamo svoje sposobnosti, ojačamo a da to nismo niti shvatili te smo spremni za nove izazove koje nam život donosi. Zato se nemojte bojati izazova ili prepreka, one su tu s razlogom. Naučite nešto novo.

Na ovoj stranici možeš pogledati još neke dodatne savjete o kojima je vrijedno promisliti 🙂

Objavljeno: 27/2/2017

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 15 Average: 3.7]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.