Terapijske zajednice

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Pretpostavljamo kako su se neki od vas do sad već susreli s pojmom terapijske zajednice. No, postavlja se pitanje koliko vas uopće zna što taj pojam znači, odnosno na što se odnosi te u kojim kontekstima ga možete susresti. Odgovore na navedena i njima slična pitanja pronađite u nastavku članka.

Terapijske zajednice, što je to?

Terapijske zajednice namijenjene su ovisnicima o alkoholu, drogama i drugim sredstvima ovisnosti (npr. kockanje, tablete/lijekovi i slično). One pružaju tretman za navedene skupine ovisnika i taj tretman se provodi izvan bolnice ili druge zdravstvene institucije. Cilj terapijskih zajednica je odvikavanje korisnika/članova od sredstava ovisnosti i supstitucijske terapije (lijekova koji se daju kao zamjena za primarno sredstvo ovisnosti) te njihova rehabilitacija. Svrha boravka korisnika u terapijskim zajednicama je „skidanje“ sa sredstava ovisnosti, liječenje raznim metodama, osnaživanje i učenje raznih vještina te povratak u vanjski svijet. Trajanje liječenja i rehabilitacije ovisi o osobi, nekima je potrebno više vremena, a nekima manje. No, u tom programu najdulje mogu biti 3 godine. Terapijske zajednice uglavnom imaju samo ženske ili samo muške korisnike.

Program terapijske zajednice

Kao što je već spomenuto, cilj terapijskih zajednica je odvikavanje od sredstava ovisnosti i rehabilitacija korisnika. Uz navedene, postoje i drugi ciljevi boravka u zajednicama, a neki od njih su:

 • Upoznavanje sebe
 • Promjena vlastitih stavova, ponašanja i životnih navika
 • Podizanje samopouzdanja
 • Preuzimanje odgovornosti za vlastito ponašanje
 • Učenje socijalnih vještina
 • Stjecanje radnih navika itd.

Smisao terapijskih zajednica je taj da osobe kroz zajednički život, odnosno suživot s drugim korisnicima, suradnju, razumijevanje, pomoć, raspodjelu uloga i odgovornosti uče i vježbaju neke od navedenih ciljeva. Uz navedeno, korisnici zajednica po potrebi mogu razgovarati sa stručnim osobljem zajednica. Stručno osoblje uglavnom čine socijalni pedagozi, socijalni radnici, psiholozi, sociolozi i slično. Uz njih, svakodnevno surađuju i komuniciraju s operaterom. Operater predstavlja osobu koja je uspješno završila program liječenja od ovisnosti, završila je potrebne edukacije te sada temeljem svojeg znanja i iskustva pomaže drugim ovisnicima/korisnicima u postizanju cilja, a to je život bez sredstava ovisnosti (npr. alkohol, droga, kockanje i slično) i povratak u svakodnevicu.

Faze programa terapijske zajednice

Kako bi svaki korisnik što uspješnije postigao određene ciljeve, on tijekom boravka u zajednici prolazi kroz 4 faze. Svaka faza ima svoje ciljeve i svrhu te postizanje tih ciljeva označava spremnost za prelazak u idući fazu. Svrha svake faze je ta da pomogne samom korisniku, ali i stručnom osoblju u definiranju konkretnih, individualnih ciljeva, te da se prati postižu li se ti ciljevi i koji su problemi na putu za njihovo postizanje.

 1. Faza: Usmjerava se na to da svaki korisnik upozna sebe i prihvati sebe kao ovisnika. Postepeno se prilagođava životu u zajednici te pravilima koje mora poštivati. U toj fazi novi korisnik dobiva „starijeg brata“ koji ga uvodi u princip rada, obaveza, odgovornosti i pravila zajednice. U tom periodu polako se uključuje u radne aktivnosti u zajednici, gradi povjerenje s drugim korisnicima te se temeljem svega izrađuje individualni terapijski plan za njega.
  terapijske zajednice
  Preuzeto s: www.stacywellis.files.wordpress.com
 2. Faza: U ovoj fazi korisnik bi trebao potpuno prihvatiti program same zajednice. Rad se više usmjerava na njega samoga, u formi rada na poboljšanju odnosa s drugim članovima, učenju kako razumjeti i pokazati svoje osjećaje i osjećaje drugih, upoznavanju svojih obrambenih mehanizama (npr. šutnja, napad…), te uči kako što primjerenije komunicirati. U ovoj fazi rad je usmjeren prema rješavanju nekih osobnih i obiteljskih problema, te prema učenju socijalnih i komunikacijskih vještina.
 3. Faza: Kako bi ova faza mogla započeti, potrebno je da korisnik završi 2. fazu i da temeljem toga postavi dobre temelje za daljnji rad na sebi. U ovoj fazi se također radi na rješavanju raznih privatnih problema poput obitelji i školovanja, postavljaju se realni i dostižni ciljevi… U toj fazi korisnik može otići kući na vikend, što predstavlja svojevrsni test njegove spremnosti za potpuni izlazak. Uz navedeno, korisnik sudjeluje u edukacijama, može određeno vrijeme boraviti izvan zajednice i slično.
 4. Faza: Dolaskom do te faze smatra se da je korisnik uspješno prošao kroz prethodne faze i da je postigao sve postavljene ciljeve. Od korisnika se očekuje da je odgovoran, samokritičan, iskren, racionalan i realan, te tada ima pristup telefonu i ima podršku zajednice u procesu traženja posla.

Trajanje svake faze nije točno određeno jer to ovisi o samom korisniku i njegovom napretku. Broj faza i način na koji će one biti organizirane ovisi o zajednici u kojoj se osoba nalazi. No, važno je naglasiti da je cilj boravka prolazak kroz sve faze.

Aktivnosti u terapijskim zajednicama

terapijske zajednice
Preuzeto s: www.lions.hr

Kako bi svaki korisnik postigao postavljene ciljeve i prošao kroz sve faze oporavka, unutar terapijske zajednice sudjeluje u određenim aktivnostima. Najvažnija aktivnost je radna terapija ili radno – okupacijska terapija. Tijekom sudjelovanja u toj terapiji korisnik može raditi razne kućanske poslove, može raditi u kuhinji, uređuje okoliš, brine o životinjama (ako ih zajednica ima)… Osim toga, sudjeluje u aktivnostima slobodnog vremena kada se može baviti sportom, čitanjem i slično. Također sudjeluje u edukacijama, tečajevima, u grupnim i individualnim razgovorima i radionicama… Pri tome je najvažnije da poštuje postavljena pravila. U slučaju da ih prekrši, korisnik preuzima odgovornost za svoje ponašanje i odrađuje dobivenu kaznu (npr. ne smije navečer gledati film, neće dobiti popodnevnu kavu, samostalno postavlja i posprema stol nakon nekog obroka i sl.). Tijekom samog boravka izuzetno je poželjno da se svi korisnici u potpunosti „skinu“ sa supstitucijske terapije. Taj proces je težak i zahtjevan, ali i dostižan. Stoga mu ostali članovi zajednice, koji su isto već prošli pružaju podršku, pomoć, razumijevanje, a ponekad dobije i poštedu od radne terapije. Konačni cilj je izlazak iz terapijske zajednice bez bilo kakve ovisnosti.

terapijske zajednice
Preuzeto s: www.mojidani.hr

Za sada u Republici Hrvatskoj postoji 8 terapijskih zajednica koje provode tretman i psihosocijalnu rehabilitaciju ovisnika. Neke zajednice imaju naglasak na religijskom, duhovnom radu, odnosno svoj rad temelje na osnaživanju vjerskog života. Druge zajednice nude mogućnost da svaki korisnik odluči hoće li dodatno raditi na svojoj religioznosti i duhovnosti kroz sudjelovanje na religijskim grupama i slično, ili neće – sve je stvar izbora. Neovisno o tome kako je zajednica organizirana, sadržaji koje nudi pridonose kvaliteti programa i života samih korisnika, u cilju rješavanja problema ovisnosti i pripreme za samostalni i odgovorni život bez alkohola, droga i drugih sredstava. Ovo su neke od terapijskih zajednica u Republici Hrvatskoj: Moji dani, NE-OVISNOST, Muondo Nuovo i Susret.

Objavljeno: 19/02/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 4.1]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.