Studiranje i rad u inozemstvu

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Putoholičarka: Pozdrav, imam pitanje vezano uz studiranje i rad u inozemstvu. Postoje li neke mogućnosti za to? Znam da ima Erasmus no postoji li još nekih opcija?

 

Draga Putoholičarko,

drago nam je što imaš interesa za studiranjem ili radom u inozemstvu. Mnogima to predstavlja problem s obzirom da moraju izostati s predavanja sa svog matičnog fakulteta (kad govorimo o Erasmusu). Stoga postoje druge opcije poput rada preko ljeta ako želimo nešto zaraditi, upoznati nove osobe i naučiti nove vještine koje nam mogu poslužiti kasnije u životu.

Kao jedna od vrlo korisnih stranica za mogućnosti studiranja, stručne prakse i tečajeva engleskog je Agencija za mobilnost i programe EU. Na njoj se redovito pojavljuju najnoviji natječaji, tako da bez problema možeš biti u toku.

Također, ako nisi još odlučila koji fakultet želiš upisati ili bi htjela studirati u inozemstvu, postoji  BHV Education gdje možeš birati zemlju u kojoj želiš studirati i fakultet. Osobe koje rade u agenciji mogu ti pomoći i napisati životopis te motivacijsko pismo, pronaći smještaj, prijaviti na burzu itd.

Ako si malo odvažnija i želiš možda u Ameriku, postoji agencija Viking gdje možeš naći informacije kako da kao student putuješ i radiš.  Na stranici možeš pronaći sve detalje koji se tiču i smještaja, zdravstvenog osiguranja, poslova i cijena.

I posljednje, ako si pred kraj studija (ili planiraš ipak studirati u Hrvatskoj) detalje o studenskoj praksi i stranicama koje ti nude tu mogućnost možeš proučiti ovdje. Na dnu imaš i iskustva drugih studenata što će ti uvelike pomoći kod odabira.

Nadamo se da  smo ti barem malo pomogle. Za kraj ti možemo reći da smo i mi čule samo pozitivna iskustva od studenata koji su bili na Erasmusu i koji su otišli studirati u inozemstvo. Na početku je, naravno, svakome teško, ali nitko od njih nije na kraju zažalio što se uvažio na ovaj pothvat!

 

Lijep pozdrav od tima Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.