Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Maja:

Bok, ove godine planiram upisati fakultet u Zagrebu i htjela bi početi raditi čim se upišem na faks. Koliko je to izvedivo, gdje se treba prijaviti, mislite li da mogu imati dobre ocjene i uz to zarađivati?

Draga Maja,

mnogi studenti se žele okušati i započeti bilo kakav studentski posao već na prvoj godini fakulteta, tako da zasigurno ne bi bila jedina 🙂

Za početak ti savjetujemo da ipak pričekaš s traženjem posla i uhodaš se u studentski život. Ne znamo živiš li u Zagrebu ili ćeš se tamo preseliti zbog studija. U prvom slučaju promjena nije toliko velika, ali u drugom je ona ogromna. Fakultet se po mnogočemu razlikuje od srednje škole, kako po satnici i vremenu provedenom na fakultetu tako i u omjeru obaveza i gradiva koje trebaš naučiti. U nekom semestru ćeš možda imati manje obaveza, u nekom više, nekad ćeš imati dan ili dva slobodno a nekad ćeš morati biti i po više od 5h na predavanjima, sve ovisi o fakultetu koji si upisala. S obzirom da si tek na početku i da nemaš informaciju koliko često ćeš morati dolaziti na predavanja i jesu li ona obavezna (najčešće jesu i prema bolonji moraš prisustvovati na 70% predavanja kako bi mogla dobiti potpis iz određenog kolegija). Kako ćeš te informacije saznati tek u prvom/drugom tjednu predavanja koja počinju krajem 9.mj – početkom 10.mj, predlažemo ti da do tada ništa ne započinješ raditi. S obzirom da bi studentski posao trebao biti fleksibilan i poslodavci bi se trebali moći prilagoditi tvom rasporedu na fakultetu, nekad to i nije tako, pa ponekad traže redovne studente koji su u mogućnosti dolaziti svaki dan na radno mjesto i raditi po 6-8h. Možda ćeš moći raditi i takav studentski posao, ali vrlo je vjerojatno da to nećeš stići.

Na stranici Studentskog centra, ovdje , možeš pronaći sve potrebne informacije! Od toga što ti sve treba za učlanjenje u Student servis, koji su opći uvjeti poslovanja, pravilnik, što u slučaju nezgode na radu, ponudu poslova i cjenik poslova. Isto tako neke poslove možeš pronaći i na Facebook grupi poput “Tražim/nudim studentski posao” i sličnima.

Sve u svemu, izvedivo je naći posao koji će ti odgovarati i s kojim ćeš si moći uskladiti obveze, ali glavno pitanje je možeš li uz studentski posao imati i dobre ocjene! Bilo bi dobro kada bi mogla pronaći posao u svojoj struci pa bi na taj način odmah mogla steći i korisno iskustvo u radu. Ne možemo ti reći hoćeš li moći imati dobre ocjene ili ne i što su za tebe uopće dobre ocjene. Ukoliko ti treba vrlo dobar prosjek za određene natječaje (studentski dom, stipendija) vjerojatno ćeš imati manje vremena za posao s obzirom da ćeš morati više vremena uložiti u svladavanje gradiva. No, to ne mora biti tako jer bi sa dobrom organizacijom mogla uskladiti sve obveze, to ovisi o tebi i tvojoj motivaciji.

Nekad treba odlučiti što ti je važnije! 🙂

Za kraj, ponavljamo da se prvo uhodaš i navikneš na fakultet, saznaš kakav ti je raspored predavanja i misliš li da ćeš to sve stići. Često je prva godina najteža i najsveobuhvatnija s više predavanja, pa se obveze smanjuje kako se povećavaju godine studija. Probaj, ništa te ne košta, ako vidiš da ipak ne ide i da tvoj organizam pati (umor, glavobolje, depresivne misli), uzmi pauzu od posla i posveti se studiju. Bit će vremena za rad 😀

Ako imaš još kakvih pitanja, slobodno nam se ponovno obrati! 🙂

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.