Studentski posao – imam li dovoljno vremena?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Maja:

Bok, ove godine planiram upisati fakultet u Zagrebu i htjela bi početi raditi čim se upišem na faks. Koliko je to izvedivo, gdje se treba prijaviti, mislite li da mogu imati dobre ocjene i uz to zarađivati?

Draga Maja,

mnogi studenti se žele okušati i započeti bilo kakav studentski posao već na prvoj godini fakulteta, tako da zasigurno ne bi bila jedina 🙂

Za početak ti savjetujemo da ipak pričekaš s traženjem posla i uhodaš se u studentski život. Ne znamo živiš li u Zagrebu ili ćeš se tamo preseliti zbog studija. U prvom slučaju promjena nije toliko velika, ali u drugom je ona ogromna. Fakultet se po mnogočemu razlikuje od srednje škole, kako po satnici i vremenu provedenom na fakultetu tako i u omjeru obaveza i gradiva koje trebaš naučiti. U nekom semestru ćeš možda imati manje obaveza, u nekom više, nekad ćeš imati dan ili dva slobodno a nekad ćeš morati biti i po više od 5h na predavanjima, sve ovisi o fakultetu koji si upisala. S obzirom da si tek na početku i da nemaš informaciju koliko često ćeš morati dolaziti na predavanja i jesu li ona obavezna (najčešće jesu i prema bolonji moraš prisustvovati na 70% predavanja kako bi mogla dobiti potpis iz određenog kolegija). Kako ćeš te informacije saznati tek u prvom/drugom tjednu predavanja koja počinju krajem 9.mj – početkom 10.mj, predlažemo ti da do tada ništa ne započinješ raditi. S obzirom da bi studentski posao trebao biti fleksibilan i poslodavci bi se trebali moći prilagoditi tvom rasporedu na fakultetu, nekad to i nije tako, pa ponekad traže redovne studente koji su u mogućnosti dolaziti svaki dan na radno mjesto i raditi po 6-8h. Možda ćeš moći raditi i takav studentski posao, ali vrlo je vjerojatno da to nećeš stići.

Na stranici Studentskog centra, ovdje , možeš pronaći sve potrebne informacije! Od toga što ti sve treba za učlanjenje u Student servis, koji su opći uvjeti poslovanja, pravilnik, što u slučaju nezgode na radu, ponudu poslova i cjenik poslova. Isto tako neke poslove možeš pronaći i na Facebook grupi poput “Tražim/nudim studentski posao” i sličnima.

Sve u svemu, izvedivo je naći posao koji će ti odgovarati i s kojim ćeš si moći uskladiti obveze, ali glavno pitanje je možeš li uz studentski posao imati i dobre ocjene! Bilo bi dobro kada bi mogla pronaći posao u svojoj struci pa bi na taj način odmah mogla steći i korisno iskustvo u radu. Ne možemo ti reći hoćeš li moći imati dobre ocjene ili ne i što su za tebe uopće dobre ocjene. Ukoliko ti treba vrlo dobar prosjek za određene natječaje (studentski dom, stipendija) vjerojatno ćeš imati manje vremena za posao s obzirom da ćeš morati više vremena uložiti u svladavanje gradiva. No, to ne mora biti tako jer bi sa dobrom organizacijom mogla uskladiti sve obveze, to ovisi o tebi i tvojoj motivaciji.

Nekad treba odlučiti što ti je važnije! 🙂

Za kraj, ponavljamo da se prvo uhodaš i navikneš na fakultet, saznaš kakav ti je raspored predavanja i misliš li da ćeš to sve stići. Često je prva godina najteža i najsveobuhvatnija s više predavanja, pa se obveze smanjuje kako se povećavaju godine studija. Probaj, ništa te ne košta, ako vidiš da ipak ne ide i da tvoj organizam pati (umor, glavobolje, depresivne misli), uzmi pauzu od posla i posveti se studiju. Bit će vremena za rad 😀

Ako imaš još kakvih pitanja, slobodno nam se ponovno obrati! 🙂

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.