Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

U Republici Hrvatskoj već se godinama provodi mjera zvana stručno osposobljavanje, no i dalje nisu svi dovoljno informirani o čemu se točno radi i kako ta mjera funkcionira. Stoga ti u ovom članku želimo malo pobliže pojasniti što je to stručno osposobljavanje, kako se možeš prijaviti na njega, koje koristi pri tome imaš i slično. ? Htjele bismo napomenuti da je članak napisan 2018. godine te da se sve informacije u njemu odnose na trenutno stanje u Hrvatskoj. U budućnosti bi se te informacije mogle promijeniti.

Što je stručno osposobljavanje?

Stručno osposobljavanje je osmišljeno s ciljem da mladi ljudi, koji su tek završili škole i fakultete, mogu dobiti radno iskustvo. Svi znamo da je u današnje vrijeme svima koji traže djelatnika važno da ta osoba već ima neko radno iskustvo. S obzirom da se u takvom slučaju mladi ljudi nikada ne bi uspjeli zaposliti, kreirano je stručno osposobljavanje uz pomoć kojeg poslodavac može gotovo besplatno dobiti radnika na godinu dana. Tijekom tih godinu dana on ga osposobljava za radno mjesto za koje se osoba prijavila. Stručno osposobljavanje može se odvijati u državnom, privatnom i neprofitnom sektoru.

Koliko traje stručno osposobljavanje?

Ono može trajati 12 mjeseci ako si završio/la:
1) Trogodišnju ili četverogodišnju srednju školu
2) Preddiplomski, diplomski ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij
3) Preddiplomski ili specijalistički diplomski stručni studij

24 mjeseca traje ako si završio/la trogodišnju srednju školu za obrte kod kojih je obavljanje poslova uvjetovano članstvom u strukovnim udrugama.

Kome je namijenjeno?

Ovu mjeru mogu koristiti:

 • Nezaposlene osobe do navršenih 30 godina koje nemaju više od 12 mjeseci staža u zvanju za koje su se obrazovale te prijavljene u evidenciju Zavoda 30 dana
 • Nezaposlene osobe koje su u obvezi polagati stručni ispit, a već su bile uključene u mjeru stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa u punom trajanju, ali u nižoj razini obrazovanja te prijavljene u evidenciju Zavoda 30 dana
 • Nezaposlene osobe koje su u obvezi polagati stručni ispit, sa stažem u zvanju za koje su se obrazovali, većem od propisanog, a poslodavac im nije omogućio polaganje stručnog ispita te prijavljene u evidenciju Zavoda 30 dana
Kako se možeš prijaviti na stručno osposobljavanje?

Možeš se prijaviti putem natječaja, kao da se natječeš za normalno radno mjesto ? Svaki poslodavac mora raspisati natječaj koji možeš vidjeti na stranici burze rada. Ti moraš pročitati natječaj i vidjeti što sve moraš priložiti u prijavi, prikupiti sve potrebne dokumente i poslati poslodavcu (bilo poštom, bilo e-mailom, ovisno o tome što piše u natječaju). Htjele bismo napomenuti da prije stručnog osposobljavanja moraš biti 30 dana prijavljen/a na burzi. Međutim, prilikom prijave na natječaj to nije važno. Važno je da si prilikom potpisivanja ugovora za stručno osposobljavanje bio/la 30 dana na burzi. Ako se na natječaj prijavi više kandidata, provest će se intervjui, nakon kojih poslodavac odlučuje koga će „zaposliti“. Ugovor potpisuješ kod poslodavca, a potpisuju se dva tipa ugovora: jedan s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a drugi s poslodavcem.

Što sve dobivaš stručnim osposobljavanjem?
 1. Plaća – Plaću ti isplaćuje država, odnosno Hrvatski zavod za zapošljavanje, u visini iznosa minimalne zajamčene plaće u Republici Hrvatskoj. Taj se minimalni iznos može mijenjati iz godine u godinu, a trenutno iznosi 2751 kn.
 2. Putni troškovi – Prema zadnjim zakonskim izmjenama, poslodavac je dužan plaćati putne troškove osobi koja je na stručnom osposobljavanju. Može se plaćati javni prijevoz ili prijevoz automobilom, ovisno o tome je li ti javni prijevoz dostupan. Ako do radnog mjesta imaš manje od 2 km, nemaš pravo na putne troškove. U slučaju da ti nije dostupan javni prijevoz, isplaćuje ti se 0,75 kn po prijeđenom kilometru, a maksimalno 1200 kn mjesečno.
 3. Besplatno polaganje stručnog ili majstorskog ispita – Nakon završenog stručnog osposobljavanja država ti financira polaganje stručnog ispita. Međutim, ako padneš na polaganju, sljedeći puta si ispit moraš samostalno platiti.
 4. Radno iskustvo ?
 5. Dodatna edukacija u cijeni do 7000 kn – U prvih 6 mjeseci stručnog osposobljavanja tvoj poslodavac može podnijeti zahtjev da mu se isplate troškovi do 7000 kn za edukaciju koju bi ti polazio/la, a koja mora biti u trajanju do tri mjeseca. Važno je da edukacija bude povezana s radnim mjestom na kojem radiš, odnosno da na njoj učiš o vještinama koje su ti potrebne u tom poslu. Edukaciju prethodno mora odobriti Hrvatski zavod za zapošljavanje te nadležno ministarstvo.
Kako stručno osposobljavanje uistinu izgleda?

Na stručnom osposobljavanju radiš normalnu radnu satnicu koja je propisana za tvoje radno mjesto. Svaka osoba na stručnom mora imati svojeg mentora koji je vodi kroz cijeli postupak i objašnjava zadatke koji se odrađuju u skopu tog radnog mjesta. Ta osoba također mora na mjesečnoj bazi slati HZZ-u evidenciju o tvojoj prisutnosti na poslu. U nekim slučajevima tu evidenciju ispunjava sam mentor, a nerijetko je ispunjava i osoba na stručnom osposobljavanju. U evidenciji se moraju napisati svi radni dani, dani bolovanja te godišnjeg odmora. Svaka osoba na stručnom osposobljavanju ima pravo na godišnji odmor koji, prema Zakonu o radu, iznosi 21 radni dan. Međutim, bolovanje se na stručnom osposobljavanju ne plaća. Za svaki dan koji provedeš na bolovanju oduzima ti se dnevnica. Plaća se isplaćuje oko 10. u mjesecu, ovisno o tome pada li taj datum na radni dan ili na vikend.

Iz svega navedenog možeš vidjeti da stručno osposobljavanje ima svoje prednosti i nedostatke. Međutim, želimo naglasiti da nitko nije obavezan proći stručno osposobljavanje. Ako možeš pronaći stalni posao i bez ove mjere, odlično! No, ako ti je trenutno teško pronaći posao zbog toga što svi traže radno iskustvo, ova je mjera dobra ideja za dobivanje tog iskustva. ?

Objavljeno: 23/07/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 34 Average: 4]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

4 Replies to “Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa”

 1. Da li se u strucnom osposobljavanku frizera i ugovoru na 1god.racunaju subote u god.odmor?

  1. Draga Vlatka,

   to svakako ovisi o tvojem poslodavcu. Poslodavac bi trebao imati u dokumentaciji (Odluci i slično) točno definirano jesu li subote radne ili nisu. Uz navedeno, svakako ti preporučujemo da u Ugovoru koji si potpisala provjeriš što ti točno piše u svezi radnih dana u tjednu. Ako poslodavac u svojoj službenoj dokumentaciji (koju može provjeriti inspekcija) ima navedeno da su subote radne i ako u tvojem ugovoru piše da su ti subote radne, tada se one svakako uračunavaju u godišnji odmor. Međutim, ako to nije nigdje točno navedeno, tada se svakako ne bi trebale uračunavati u godišnji odmor.

   Ako imaš još nekih nejasnoća ili dodatnih pitanja, javi nam se opet.

   Lijep pozdrav od Podrži me! J

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.