Strah od odlaska na savjetovanje sa psihologom

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Kiki: Strah me od posjete psihologa…Imam nekih problema za koje smatram da bi posjeta psihologu pomogla, međutim jako se bojim.Ne znam šta  mi je raditi…
Imam strah da će mi biti  jako jako neprijatno govoreći mu moje misli, ili da će psiholog biti zainteresovan za mene samo zbog novca kao da jedva ceka da  zavrsiseansu.Ponekad pomislim da bi možda mogao da priča sa drugima o tome, bez obzira na etiku…
Jako bi mi prijalo ali se isto tako i plašim…Nekako svi oni na koje sam naišao imaju strogu facu…

Dragi Kiki,

na samom početku želimo pohvaliti tvoju svijest o potrebi za stručnim savjetom i razgovorom. Većina ljudi bi ponekad vrlo rado otišla na razgovor ili savjetovanje sa psihologom ili drugim, srodnim stručnjakom, no ista većina se boji priznati samima sebi da ta potreba postoji te se boje poduzeti prvi korak vezan uz aktivno traženje pomoći. Stoga te ujedno pohvaljujemo i zato što si poduzeo prvi korak, a to je informiranje o psiholozima i traženje podrške i savjeta u vezi odlaska na savjetovanje sa psihologom.

Iz tvojeg upita vidimo da osjećaš veliki strah, odnosno da se bojiš savjetovanja sa psihologom, iako istovremeno smatraš da će ti to pomoći. Za početak, strah predstavlja emociju s kojom se rađamo i sasvim je normalno da se ponekad bojimo noviteta te da nas je strah razgovarati s nepoznatom osobom o svojim poteškoćama i problemima. Rijetko tko može bez većih poteškoća i bez osjećaja neugode ili straha dijeliti s drugom, nepoznatom i stručnom osobom, svoje probleme. Razlozi zbog čega se tako osjećamo uglavnom proizlaze iz straha i osjećaja neugode da ćemo zbog toga biti osuđeni, da nas druga osoba neće shvatiti, da će pokušavati na nama zarađivati, da će naše probleme komentirati s drugima i slično. Takvi osjećaji su sasvim opravdani i gotovo svatko tko odlazi na savjetovanje sa psihologom, psihijatrom ili drugim stručnjakom, u nekom trenutku razmišlja o tome. Međutim, prije nego odustaneš od sebe i borbe sa svojim problemima i poteškoćama, potičemo te da dobro razmisliš o sljedećim elementima.

Prvi se odnosi na činjenicu da su svi stručnjaci koji rade s ljudima, pa tako i psiholozi, socijalni pedagozi, psihijatri i drugi, svjesni činjenice da sve informacije koje saznaju tijekom razgovora ne smiju prenositi nekom drugom. Također, oni bi trebali biti svjesni da je pomaganje drugome u nevolji puno važnije od zarađivanja na tuđoj nevolji, te su školovani za slušanje tuđih problema, imaju empatiju prema korisniku i školovani su za davanje savjeta u vezi rješavanja istih. Stručnjaci su uglavnom svjesni osjećaja straha i neugode koje korisnik koji dolazi na savjetovanje ima, pa temeljem toga postepeno upoznaju osobu, pomažu joj da se oslobodi osjećaja straha te grade povjerenje. Temeljem svega navedenog želimo naglasiti da vjerujemo kako će psiholog ili drugi stručnjak kod kojeg ćeš otići na savjetovanje zacijelo dati sve od sebe da te razumije, pomogne ti i prije svega da kod tebe stvori osjećaj povjerenja kako bi bez većih poteškoća mogao otvoreno iznositi svoje probleme.

Drugi element odnosi se na tebe samog, na problem koji nosiš u sebi i želiš ga s nekim podijeliti i riješiti. S obzirom na to da si već svjestan tog problema i želiš ići na savjetovanje sa psihologom, prije svega razmisli o svim dobrim stranama koje ti savjetovanje donosi. Razmisli o tome koliko će ti biti lakše kad s nekim podijeliš svoj problem, razmisli o tome koliko dobrih i korisnih savjeta možeš dobiti odlaskom na savjetovanje sa psihologom, o primjeni tih korisnih savjeta i osjećaju koji će ti se javiti nakon što problem počneš rješavati. Razmisli o tome i svim drugim pozitivnim stranama odlaska na savjetovanje sa psihologom te procijeni jesi li ti važniji sam sebi ili je važnije psihologovo mišljenje o tvom problemu (koje ti on zasigurno neće izreći jer njegovo privatno mišljenje ne bi trebalo i sigurno neće ni na koji način utjecati na profesionalni rad i odnos prema tebi kao korisniku).

S treće strane moramo naglasiti da svatko od nas ima specifične crte lica, neki imaju zaobljeno lice, neki imaju pravilne linije (koje ponekad djeluju strogo), a neki imaju nježne crte lice. Nitko od nas nije kriv ili odgovoran za svoje crte lica jer njih nasljeđujemo od svojih roditelja, pa tako i nitko od nas nije kriv ako mu lice ostavlja dojam strogosti zbog primjerice oštrih crta lica, naglašene vilice i slično. Prema tome, crte lica nisu te koje će ti unaprijed otkriti tko je kakav čovjek i hoće li taj psiholog biti strog ili ne, već to sve ovisi o pojedincu, njegovom karakteru i drugim obilježjima ličnosti. Temeljem navedenog, potičemo te da svakom psihologu, socijalnom pedagogu, socijalnom radniku, drugom stručnjaku, poznaniku i svim drugim osoba daš šansu da pokažu kakvi su zaista, koje su njihove vrline i vrijednosti, te da ih ne osuđuješ temeljem vanjskog izgleda na koji vrlo malo možemo utjecati. Uz navedeno, svjesne smo činjenice da ponekad stručnjaci iz pomagačkih profesija djeluju strogo na prvi pogled, ali oni zasigurno ne bi radili u području savjetovanja da nisu empatične i tople osobe s puno razumijevanja i korisnih savjeta. Isto tako, kao što u svakodnevnim odnosima imaš ljude s kojima si u dobrim odnosima i s kojima si “kliknuo”, isto tako ima i onih koji ti nikako “ne sjedaju”. To se može dogoditi i sa nekim stručnjakom. Može ti se svidjeti na prvu ili ne mora, ali isto tako može se dogoditi da ti njegov/njezin način rada ne paše niti nakon nekoliko puta. To ne znači da moraš odustati od razgovora s bilo kojim drugim stručnjakom u budućnosti, nego da jednostavno ovaj s kojim si započeo karakterno nije za tebe. I to je u redu. Ovo navodimo kao riječi jedne psihoterapeutkinje koja dugi niz godina radi s ljudima. U redu je probati s nekom drugom osobom koja će ti više odgovarati.

Temeljem svega navedenog potičemo te i ohrabrujemo da poduzmeš drugi korak, a to je aktivno traženje psihologa kod kojeg ćeš otići na savjetovanje. Uz to vjerujemo da će savjetovanje dobro proći i da ćeš dobiti puno razumijevanja i dobrih savjeta od strane psihologa, ali prije toga vjeruj u sebe i stručnost psihologa, a ostalo će s vremenom doći na svoje.

Želimo ti puno sreće i nadamo se da ćeš odlaskom na savjetovanje kod psihologa riješiti svoj problem. Ako ti nešto nije dovoljno jasno ili imaš dodatna pitanja javi nam se ponovno putem upita ili u komentaru ispod odgovora 🙂

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.