Strah od ismijavanja vršnjaka

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Laki:
Kako se riješiti socijalne fobije?  Točnije straha od odbacivanja i ismijavanja…Uvjek kad izađem vani imam osjećaj da će mi se neko rugati ili da će se nešto loše dogoditi.Posebno me muči strah od ismijavanja  vršnjaka i osjećam veliku nelagodu kada imam kontakt sa tinejdžerima mog uzrasta.Jako sam povučen i stalno anksiozan…Pomoć 🙁  Hvala unaprijed

Dragi Laki,

žao nam je što se tako osjećaš i što zbog toga ne možeš „normalno“ komunicirati s vršnjacima. U redu je biti povučen i nema ništa loše u tome, no poteškoću ti predstavlja upravo ova anksioznost koju spominješ. Vidimo da bi volio biti u društvu vršnjaka i pritom se ugodno osjećati, ali ne znaš kako to ostvariti. Međutim, nemoj odmah pomišljati da je riječ o socijalnoj fobiji. Fobija je ipak malo teži oblik problema ? U tvojem je slučaju veoma pozitivno to što shvaćaš gdje postoji poteškoća, voljan si poraditi na njoj i učinio si prvi korak – javio se nama ?

Čini se kao da ti najveći problem stvara strah od ismijavanja. Ono što nas zanima jest je li taj strah od ismijavanja opravdan. Odnosno, je li prouzročen nekim tvojim prošlim životnim iskustvima. Jesu li ti se vršnjaci već smijali zbog nečega, pa ti se stoga stvorio strah od ismijavanja u budućnosti, ili ti se tako nešto još nije dogodilo, ali te strah da bi se moglo dogoditi?

Ako je odgovor na to pitanje „ne“, mogao bi se malo lakše riješiti straha jer to znači da još nisi imao negativnih iskustava. Međutim, u oba je slučaja situacija rješiva. Potrebno je samo imati puno volje i nešto hrabrosti za suočavanje s izazovima. Pa… misliš li da si spreman na to? ?

U upitu spominješ da imaš osjećaj kao da bi se nešto loše moglo dogoditi. Voljele bismo da razmisliš o tome što bi ti se točno moglo dogoditi. Smisli nekoliko primjera i rangiraj ih od najmanje do najviše loših. Zatim promisli o svakom od njih:
Koliko bi zaista bilo grozno kada bi se jedna od tih situacija dogodila?
Kakve bi to posljedice ostavilo po tebe?
I najvažnije, bi li mogao preživjeti te posljedice?

Vjerujemo da bi većina tih loših situacija, s obzirom na tvoj strah od ismijavanja, uključivalo neki oblik ruganja. Također pretpostavljamo da misliš kako bi te tako nešto jako pogodilo i to te stalno koči u komunikaciji. Ali, kolika je vjerojatnost da će se te situacije zaista dogoditi? Kolika je vjerojatnost da će te netko ismijavati? Mislimo da je ona mnogo manja nego što misliš. Ne želimo reći da vjerojatnost ne postoji, već samo da je veća vjerojatnost da te neće ismijati (posebno ako razgovaraš s normalnim, razumnim ljudima). Što se tiče posljedica, u slučaju da se ipak dogodi da ti se netko naruga, važno je da promisliš o tome koliko je to vrijedno. Hoćeš li radije što više izbjegavati komunikaciju s vršnjacima i nikada ne znati što bi se dogodilo ako se pokušaš malo osloboditi u društvu, ili bi radije pokušao i vidio do čega će to dovesti? Jedna poznata izreka kaže: Nemoj žaliti zbog onoga što si učinio, već zbog onoga što nisi učinio ?

Ono što često volimo spominjati kao dobru vježbu za različite situacije je vizualiziranje. Možeš si vizualizirati da komuniciraš s vršnjacima. Što bi oni tebi rekli, što ti njima odgovaraš, kakav stav tijela zauzimaš? Ako se to dovoljno dobro izvede, možeš se bolje pripremiti na ono što se može dogoditi i već imati spremna rješenja za neke situacije. To ti može poprilično olakšati komuniciranje s drugima.

Također bismo voljele naglasiti da na ovom svijetu postoje različiti ljudi. Neki će od njih uvijek ismijavati druge, bez obzira na to o kome je riječ. Rugat će se čak i svojim najboljim prijateljima, njima iza leđa. Važno je da dobro razmotriš ljude oko sebe i uspiješ razlikovati tko je takav, a tko nije. Malo slušaj što i o kome pričaju. Za svoje društvo odaberi one koji ti se čine kao dobre, iskrene i poštene osobe. Često se događa da su među popularnijim ekipama upravo ovi prvotno navedeni. To ne mora uvijek biti slučaj, no svakako možeš to imati na umu. Možeš i razmotriti postoji li netko tko je također povučen i pristupiti toj osobi. Možda i ta osoba želi nekog za društvo, a međusobno bi se mogli dobro razumjeti. Podsjećamo te da smo na početku napisale da povučenost nije nužno loša, sve dok te jako ne koči. Jednostavno si po prirodi introvert, a zbog toga možeš pročitati i naš članak o introvertima te vidjeti kako nisi jedini, te da postoje i brojne pozitivne karakteristike introverata.

Ubrzo nakon tvojeg upita primile smo još jedan upit pod drugim nadimkom vezan uz slušanje od strane drugih. Ne znamo tko ga je poslao, no možda će ti biti korisno pročitati naš odgovor i na njega.

Žao nam je što nismo mogle ući u veće detalje jer ne znamo pravi razlog zbog kojeg imaš strah od ismijavanja. Ne znamo kakva si do sada iskustva imao i kakav život vodiš. Ako bi volio malo više popričati s nama o svojim poteškoćama i razlozima zbog kojih ih imaš, slobodno nam se ponovno javi preko upita ili direktno na e-mail [email protected]. Ako želiš ostati anoniman, možeš otvoriti i drugu e-mail adresu kako bi je koristio pri tome. Rado bismo ti pomogle koliko god možemo ?

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.