Strah i trema za vrijeme polaganja ispita iz vožnje

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

 Mima: Ne znam šta mi se dešava kad sa instruktorom radim poligon i vožnja radim sve normalno kad izdajem na polaganje osjećam da nisam opušteno i uhvati me neki strah da ne ću položiti ne znam sta da radim dali da odem kod psihologa?

 

Draga Mima,

strah i trema za vrijeme događaja koji su nam osobno vrlo važni, u tvome slučaju ispita iz vožnje, sasvim je normalna. Mnoge osobe uhvati trema kada izađu prvi put na ispit, ali nije niti iznimka prilikom nekog drugog pokušaja. To nam je samo znak da nam je stalo da prođemo i da dobijemo vozačku dozvolu za koju smo se potrudili i koju priželjkujemo. Mnoge osobe su prije tebe imale problema sa strahom i tremom te ti savjetujemo da pročitaš njihove upite (dio upita nalazi se ispod članka o vozačkom ispitu :)).

Također, na našoj web stranici možeš pronaći članak koji govori upravo o strahu od polaganja ispita iz vožnje. Prije ispita savjetujemo ti da vizualiziraš cijeli ispitni sat, da razmišljaš pozitivno i da si spremna voziti na poligonu. Bilo bi dobro da porazgovaraš s instruktorom o tome na što moraš pripaziti prilikom obavljanja poligonske radnje i kasnije na cesti kako bi dobila dodatnu sigurnost. Instruktor ti može biti od velike pomoći jer je i njemu u cilju da uspješno položiš ispit. Ako sazna ranije tko ti je ispitivač, neka ti objasni rute kojima uglavnom vozi kako bi mogla predvidjeti i vizualizirati lakše vožnju. Također, želimo ti napomenuti kako poligonska radnja ne mora biti savršena te da imaš dodatni pokušaj u slučaju da nisi uspjela iz prvog pokušaja. Dodatnu podršku mogu ti pružati prijatelji i tvoja obitelj s kojom možeš popričati o tremi koju osjećaš i koju su oni vjerojatno osjetili prilikom vlastitog ispita. Ako smatraš da ti odlazak kod psihologa može biti od velike pomoći, savjetujemo ti da probaš porazgovarati sa stručnom osobom o svojem strahu. No, isto tako ti napominjemo da pomoć i podršku uvijek možemo dobiti od osoba koje su nam bliske. 🙂

Nadamo se da smo ti barem malo pomogle. U slučaju da ti nešto nije dovoljno jasno ili imaš dodatna pitanja, javi nam se putem novog upita ili komentarom. Želimo ti puno sreće kod polaganja ispita iz vožnje.

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me!

4 Replies to “Strah i trema za vrijeme polaganja ispita iz vožnje”

 1. Pozdrav! U subotu sam prvi put polagala vozački ispit i pala sam na poligonu ?.
  Imala sam preveliku temu i veliku dozu straha, sve je bilo ok dok nije došao ispitivač. Lijepo sam ga pozdravila, stvarno je bio ok. Ali čim sam krenula raditi prvu radnju na poligonu ko da je nešto ušlo u mene i jednostavno se nisam uspila zaustaviti na vrijeme i srušila sam čunj.
  Bila sam tako ljuta i bijesna na sebe jer znam koliko sam se trudila da ga savladam i odjednom sve se pobrkalo. Moram napomenuti da moj instruktor taj dan nije mogao biti sa mnom, ovaj zamjenski mi je samo još veći pritisak stvorija.
  Nakon razgovora sa svojim instruktorom shvatila sam da to i nije toliki veliki problem jer svatko može položiti. On je reka da viruje u mene i moje sposobnosti i da ću sigurno položiti iz druge samo da se riješim panike i straha. Nadam se da će sve biti dobro i da ću uspješno položiti i da neće biti tolike TREME.
  Stvarno nije lako položiti iz prve i većina krivi ispitivača da je bacija, ali isto tako sve je u našoj glavi i koncentraciji.
  NADAM SE DA ĆE DRUGA PRILIKA biti uspješna.

  Pozdrav i može par savjeta kako se riješiti napada panike ?

  1. Draga Sandra,

   žao nam je što ti zbog nekih poteškoća sa stranicom odgovaramo malo kasnije nego što je to uobičajeno. ?
   Vidimo da je tvoj instruktor uz tebe i mislimo da je to jedna od najvažnijih stvari. Ako on vjeruje da ćeš proći ispit, to ti je najbolji pokazatelj da dobro voziš! Ostale greške su produkt treme i straha, a posebice ti vjerujemo da je bilo teže voziti kada tvoj instruktor nije bio kraj tebe jer je to značilo da se u autu s tobom voze dvije nepoznate osobe.

   Nadamo se da si u međuvremenu uspjela položiti vozački ispit. ? U slučaju da nisi, ne brini! Mnogi uspijevaju položiti ispit nakon nekoliko pokušaja, jer se ne nosimo svi na isti način sa stresom, a nemaju ni svi istu razinu stresa prilikom polaganja. Najbolje savjete za nošenje s panikom možeš pročitati u članku. Najbitnijim nam se čine vizualizacija vožnje prije polaganja, vježbe dubogo disanja i kvalitetan odmor noć ranije! ?

   Lijep pozdrav od Podrži me!

 2. Pozz
  Nisan nažalost ni ovaj put položila.
  Nažalost, mrzi me taj poligon.
  Instruktor je bija uvjeren dau položiti jer sam sate prije ispita sve dobro napravila. Znači kod mene je problem što se ne bojim ceste iako ni ovaj put nisam izašla, već me proganjaju čunjevi koje dok sam sa instruktorom odlično prođen, a čim dođe ispit blokada. Znači, ovaj put sam sigurno mogla proći, ali zbog moje blokade u glavi kad sam na poligonu totalno se pogubim. Znači krenem super i dođem do sredine i stanem jer nisan znala di volan okrenuti na drugu stranu, svi su me pitali di sam pala, sve me sram opet reći na istome. Iskreno se nadam da će me taj strah od poligona proći jer znan da mogu i znan da sam se potrudila da i ovaj put prođem, ali kao da me netko proganja kad sam na poligonu. Stvarno me strah sad kad ponovo prijavim ispit da mi se ne desi isto. Jer sam na rubu da odustanem zbog poligona koji ja smatram totalno bezveznim jer mislim da je ipak bitnije iskazati se na cesti kao pravi vozač.
  Još uvik žalim što sam opet svojom krivnjom pala na istoj stvari kao i prvi put. Ne znan što da radim, kako da se riješim tog poligona kojeg sam dosad izvježbala do besvjesti. Neki savjet kako ste se vi toga riješili.
  Reka je moj instruktor da će mi sljedeći put sliku staviti na volan i da po tome pratim kako ide poligon. Iako on zna da sam to naučila, ali eto mene drži taj strah od poligona i radi toga ni ovaj put nisam izašla na cestu ????
  Poligon I Hate You

  1. Draga Sandra,

   voljele bismo da se ne osjećaš loše zbog činjenja iste pogreške kao i kod prvog polaganja. Stres i trema su ovdje najveći čimbenici koji su utjecali na tvoju vožnju, odnosno na to da u trenutku zablokiraš i ne možeš se prisjetiti što je sljedeće što moraš učiniti. S obzirom da je riječ o istoj poteškoći, predložile bismo ti da par dana prije sljedećeg polaganja čim češće ponavljaš u sebi sve korake koje moraš učiniti na poligonu. Vjerujemo da ih već znaš napamet, a posebnu pažnju obrati upravo na ovaj trenutak na kojem zastaneš tijekom polaganja.
   Zamisli da ponovno polažeš, zamisli svu tremu i stres koje osjećaš, i zamisli da si na poligonu. Stavi mjenjač u prvu brzinu, otpuštaj kvačilo, dodaj gas, i kreni. Kamo sljedeće moraš ići? Gdje su čunjevi? U kojem trenutku zablokiraš? Na koju stranu trebaš okrenuti volan? Prođi više puta kroz cijeli proces. Čim si realniju situaciju zamisliš, to će ti biti lakše tijekom polaganja. Ovdje nije riječ o tome da nešto tehnički radiš krivo, pa smo uvjerene da bi ti ovakve vizualizacije i osvještavanje sljedećeg koraka (posebno nakon ovog kritičnog trenutka) moglo pomoći!

   Nemoj odustati od polaganja ispita samo zbog poligona, vjerujemo da ćeš uspjeti. ?

   Lijep pozdrav i svu sreću želi ti tim Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.