Što učiniti ako znaš za počinjeno kazneno djelo?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

U slučaju da znamo za počinjeno kazneno djelo, naša je dužnost kao građana Republike Hrvatske da to kazneno djelo prijavimo. U Kaznenom zakonu stoji čak i da će se osoba koja ne prijavi određena kaznena djela kazniti kaznom zatvora zbog tog neprijavljivanja. Međutim, velik broj nas teško će se odlučiti na prijavljivanje kaznenog djela, pogotovo ako ono nije počinjeno na našu štetu. No, moramo imati na umu da prijavom možemo pozitivno utjecati na vlastiti život, ali i na živote drugih osoba te spriječiti buduća počinjena kaznenog djela. Bilo da je riječ o ukradenom biciklu, obiteljskom nasilju ili ubojstvu, kazneno djelo bismo morali prijaviti, bez obzira na to je li riječ o manjem ili teškom kaznenom djelu.

Ako se i odluče na prijavljivanje kaznenog djela, u velikom broju slučajeva ljudi ne znaju što trebaju učiniti. Stoga, ako i ti želiš prijaviti kazneno djelo za koje znaš (a posebno ako je ono počinjeno na tvoju štetu, primjerice ako ti je netko nešto ukrao ili te zlostavlja), donosimo ti informacije o tome što možeš učiniti i od koga možeš dobiti sve potrebne informacije.

Obavijesti osobu kojoj vjeruješ
Povezana slika
Preuzeto s: www.nairaland.com

Ako se još uvijek ne osjećaš spremno za prijavljivanje kaznenog djela na vlastitu odgovornost, možeš se obratiti nekoj osobi u koju imaš povjerenja i za koju znaš da će te saslušati i pomoći ti. To može biti netko od tvojih roditelja, stariji brat/sestra, neki drugi član obitelji, susjed, profesor ili druga osoba zaposlena u školi, prijatelj/prijateljica i slično. Ispričaj joj što si vidio/vidjela ili što ti se dogodilo i pitaj ju što ona misli o prijavljivanju tog kaznenog djela. Također ju možeš zamoliti da ti pomogne s prijavljivanjem tako da otiđe s tobom u policijsku postaju ili da zajedno porazgovarate o tome što možeš reći policiji tijekom telefonskog poziva, ili ju zamoliti da prijavi kazneno djelo umjesto tebe.

Centar za socijalnu skrb

Ako imaš manje od 18 godina, ili je riječ o kaznenim djelima počinjenima na štetu djece, možeš se obratiti najbližem Centru za socijalnu skrb osobno ili telefonskim putem. Nakon toga će stručnjaci iz Centra odlučiti što je potrebno učiniti i savjetovati te što ti možeš učiniti u nastaloj situaciji. Ako ne znaš gdje se nalazi najbliži Centar za socijalnu skrb, pokušaj u Google napisati „Centar za socijalnu skrb“ i grad u kojem živiš ili koji ti je najbliži. Mi ti donosimo web stranice Centara u nekim većim gradovima u Hrvatskoj: Zagreb, Vukovar, Daruvar, Zaprešić, Slatina, Rijeka, Split, Čakovec, Bjelovar, Zadar, Požega, Šibenik.

Prijava policiji

Najjednostavniji način prijavljivanja kaznenog djela jest prijava najbližoj policijskoj postaji. Takva prijava može biti anonimna, ali i ne mora. Postoje tri načina na koja možeš prijaviti kazneno djelo policiji. Prvi način jest da otiđeš u policijsku postaju i osobno prijaviš kazneno djelo, pri čemu ta prijava neće biti anonimna zbog toga što ćeš morati navesti i svoje osobne podatke. Drugi način jest da pismeno obavijestiš policiju na način da pošalješ svoja saznanja o kaznenom djelu poštom na adresu policijske postaje. Pri tome možeš napisati svoje osobne podatke, ali i ne moraš. Treći način, koji također može biti anoniman, je da nazoveš telefonski broj policijske postaje ili dežurni broj 192. Na ovom linku nalazi se popis policijskih uprava u Republici Hrvatskoj u različitim županijama, te njihove adrese i telefonski brojevi. Nakon zaprimljene prijave, policija će istu proslijediti nadležnom državnom odvjetništvu.

Aplikacija za prijavu kaznenog djela

Od 2015. godine u Hrvatskoj je dostupna aplikacija pomoću koje možeš anonimno prijaviti neko kazneno djelo ili prekršaj. Radi se o aplikaciji Ministarstva unutarnjih poslova, a može se poslati slika ili video te napisati kratak opis viđenog ili doživljenog kaznenog djela. Aplikacija je dostupna za Android, iOS i Microsoft operativne sustave. Ako ne želiš osobno dolaziti u policijsku upravu ili prijaviti djelo telefonom, ovo je vrlo jednostavan način na koji to možeš učiniti putem interneta.

Red button
red button
Preuzeto s: www.redbutton.mup.hr

Red button je još jedan „izum“ Ministarstva unutarnjih poslova koji se sastoji od internetske stranice pomoću koje se može prijaviti zlostavljanje djece te sadržaji na internetu koji se odnose na iskorištavanje i zlostavljanje djece. Mogu je koristiti svi građani, no posebno je namijenjena djeci i mladima do 18 godina. Prilikom prijavljivanja kaznenog djela na ovoj stranici potrebno je odabrati prijavljuje li se zlostavljanje ili sadržaji na internetu, prijavljuje li kazneno djelo žrtva ili neka treća osoba te ispuniti podatke koji su potrebni policiji kako bi mogla adekvatno postupiti nakon zaprimljene prijave.

Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Bez obzira na to jesi li svjedok kaznenog djela, žrtva kaznenog djela ili netko blizak žrtvi, možeš se obratiti najbližem odjelu za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Moguće je poslati im e-mail, nazvati telefonskim putem ili doći osobno (iako preporučujemo da se prvo nagovijestiš telefonski kako bi stručnjaci u odjelima oslobodili raspored za sastanak s tobom). U odjelu možeš dobiti informacije o svemu vezanom uz prijavu kaznenog djela i tijek daljnjeg postupka, informacije o pravima koja pripadaju svjedocima i žrtvama kaznenih djela te pomoć u ostvarivanju tih prava. Također te mogu uputiti na druge institucije od kojih možeš dobiti pomoć.
Popis svih odjela zajedno s njihovim podacima za kontakt možeš pronaći na ovom linku.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Ako želiš saznati nešto više o kaznenim djelima, o prijavama policiji, o sudskom postupku ili dobiti dodatnu podršku i pomoć, možeš se javiti Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima koja u Hrvatskoj djeluje još od 2006. godine. Udrugu možeš anonimno nazvati na besplatni broj telefona 116 006 i dobiti informacije o svojim pravima, dobiti emocionalnu podršku, upućivanje na relevantne institucije ili organizacije civilnog društva i dobiti druge praktične informacije. Osim toga, Udruga ima i dva Referentna centra u Vukovaru i Osijeku u koje možeš osobno doći i informirati se ako živiš u blizini tih gradova.

Ženska soba

Ženska soba je organizacija u Zagrebu kojoj se možeš obratiti u slučaju seksualnog zlostavljanja. Tamo možeš dobiti svu potrebnu psihološku pomoć, ali i informacije o prijavljivanju kaznenog djela i o kaznenom postupku. Možeš ih nazvati telefonski, osobno se uputiti tamo ili im poslati e-mail.

Pravna klinika

Ako se pokrene kazneni postupak u kojem ćeš i ti sudjelovati, bilo kao žrtva ili kao svjedok za počinjeno kazneno djelo, pri tome ti može pomoći Pravna klinika. U Pravnoj klinici studenti viših godina na Pravnom fakultetu pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima. Klinika se nalazi u Zagrebu, a za termin je moguće naručiti se putem telefona ponedjeljkom od 9:30h do 10:00h i četvrtkom od 16:30h do 17:00h te putem e-maila.

Nadamo se da smo malo razjasnile na koje načine možeš prijaviti kazneno djelo i od koga možeš dobiti sve potrebne informacije, a slobodno nam se obrati ako nešto nije dovoljno dobro objašnjeno ili imaš dodatnih pitanja ?

Objavljeno: 26/6/2017

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 3.4]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

One Reply to “Što učiniti ako znaš za počinjeno kazneno djelo?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.