Što točno rade rehabilitatori i socijalni pedagozi?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Lll: Poštovani,zainteresirana sam za smjerove rehabilitacija i socijalna pedagogija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu,pa bih Vas zamolila ako biste mogli nešto detaljnije pojasniti čime se oni točno bave?

Draga Lll ,

drago nam je čuti što si zainteresirana za smjerove na ERF-u te ćemo ti probati napisati nešto više o navedenim smjerovima.

Na našoj web stranici možeš pročitati članak koji govori o navedenim studijskim programima. U njima možeš pronaći informacije koje bi ti mogle pomoći kod odabira željenog smjera. Također, savjetujemo ti da posjetiš web stranicu ERF-a kako bi vidjela koje kolegije Fakultetu nudi. Time ujedno možeš saznati informacije o tome koja sva znanja stručnjak mora imati da bi mogao kvalitetno obavljati svoj posao.

Što se tiče studijskog smjera socijalna pedagogija, ranije smo odgovorile na upit koji detaljno govori o tome čime se oni bave. Naime, riječ je o pomagačkoj struci koja se bavi osobama koje imaju različite probleme u ponašanju, usmjerena je na prevenciju neželjenih ponašanja (npr. konzumiranje alkohola kod maloljetnika) i njihovim tretmanom. Osim toga, socijalni pedagozi svoj rad usmjeravaju prema osobama koje su počinile kaznena djela te su ima za ta djela izrečene različite mjere, odnosno kazne. Populacija s kojom socijalni pedagozi rade može biti vrlo problematična i „teška“, no također mogu  raditi i u institucijama u kojima ne ostvaruju izravan kontakt s osoba koje imaju razne poteškoće i poremećaje (npr. Ministarstva, državne službe, ljudski potencijali itd.).

Što se tiče smjera rehabilitacije, studenti koji se odluče na taj smjer tijekom studija odrađuju puno vježbi praktičnog rada s osobama koje imaju različite vrste intelekutalnih i tjelesnih teškoća (oštećenje vida, sluha…). Po završetku preddiplomskog studija, studenti biraju jedan od tri smjera (inkluzivna edukacija i rehabilitacija, rehabilitacija osoba oštećena vida i rehabilitacija, sofrologija, kreativne i art/ekspresivne terapije) gdje će se više usmjeriti u radu s populacijom koja ima određenepoteškoće. Završetkom diplomskog studija rehabilitatori se uglavnom bez problema zapošljavaju u vrtićima, školama, centrima za dijagnostiku, udrugama i ostalim mjestima gdje je potreba pomoć, podrška i rehabilitacija osoba s raznim teškoćama (senzornim, motornim itd.). To su osobe koje imaju problema sa sluhom, govorne mane, probleme s vidom, motorikom itd. Za rad s takvom populacijom osoba treba biti jako strpljiva, pristupačna i kreativna kako bi olakšala život drugim osobama. Takav posao zna biti vrlo iscrpljujući zbog velikog broja korisnika kojima je pomoć rehabilitatora nužna.

Nadamo se da smo ti barem malo pomogle. U slučaju da na neka tvoja pitanja nismo odgovorile ili ne možeš ih naći, slobodno nam se ponovno obrati. 🙂

Za kraj bismo te zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Ovim putem ujedno se ispričavamo što kasnimo s odgovorom. Naime, imale smo tehničkih poteškoća sa stranicom, pa su nam upiti pristizali sa zakašnjenjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.