Što kada prijatelj više nije samo prijatelj?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Anica Bananica:

Dali bi moj najbolji prijatelj trebao znati da ga vec duze vrijeme volim? I ako mu kazem dali ce se nase prijateljstvo srusiti?

Draga Anica Bananica,

nikako ne znamo bi li tvoj prijatelj trebao znati da ga već duže vrijeme voliš. Što misliš pod glagolom trebati? Ne znamo jesi li mu u nekom periodu na neki način dala do znanja da ti se sviđa, pa pretpostavljaš da bi on već sad trebao nešto zaključiti ili iz tih znakova trebao znati da ga voliš. Ako to misliš, moguće je da taj dečko nije svjestan da ti se sviđa na taj način. Dečki su u vašim godinama često blago nesvjesni osjećaja drugih cura s kojima se druže te često “ciljaju” i “gledaju“ cure koje su im nedohvatljive, cure s kojima nikada nisu prozborili više od dvije suvisle rečenice. Ista stvar je i s djevojkama. Ponekad nas privlači nešto novo i nepoznato te mislimo da osjećamo ljubav prema osobi koju uopće ne poznajemo.

No, u tvom slučaju vidimo da se radi o odnosu koji ste razvili. Pretpostavljamo da, ako ga imenuješ najboljim prijateljem, i on tebe smatra najboljom prijateljicom. Je li to tako? Možda ga u ovom trenu muči isto što i tebe muči 🙂 Ne bi bilo prvi put da jedna strana u bliskom prijateljskom odnosu počne gajiti osjećaje koje nadilaze prijateljstvo i pri tome može doći do zaljubljenosti. Pretpostavljamo da ti je on bio prijatelj prije nego što ti se počeo sviđati. Ne mora biti tako, no ako ga definiraš kao najboljeg prijatelja, to je normalan slijed događaja. Što definiraš pod time da ga voliš?

Tvoje drugo pitanje ukazuje nam veliku zabrinutost koja se također pojavljuje u takvim kompliciranim odnosima. S obzirom na to da je svaki odnos specifičan, svaka osoba individua za sebe, svatko želi drugačiju osobu za partnera. Neke osobe nam se mogu početi sviđati, a neke nikada ne bi pogledali kao potencijalnog partnera. Iz tog razloga ne možemo znati hoće li se vaše prijateljstvo srušiti. Postoji mogućnost da se to i dogodi, ako on pozitivno reagira i želi da budete u vezi – prijateljstvo kao takvo preoblikovat će se u ljubavnu vezu. Ako te on odbije i kaže da ne osjeća isto, također se može prekinuti prijateljski odnos, ali i ne mora. Dečki često mogu takve ozbiljne stvari okrenuti na humor i ostaviti to iza sebe. Pitanje je ako se to dogodi, možeš li nastaviti prijateljstvo nakon toga i hoće li ga to “srušiti“?

Isto tako, kada se zaljubimo znamo nerealno gledati na događaje i ljude oko sebe poput onih u bajkama i filmovima. Pokušaj realno sagledati postoji li mogućnost da mu se sviđaš. Ne kroz „ružičaste naočale“, razmišljajući o svim scenama iz filmova, serija i knjiga koje si pogledala/pročitala i u kojima je to bilo moguće. No, stvarni život je puno drugačiji i više toga ovisi o tome kakav će biti razvoj događaja. Ono što nam pada na pamet da možeš učiniti je pogledati s njim neki film na temu prijatelja koji se zaljube i postanu par. Pažljivo promatraj njegove reakcije tijekom filma, ali i kasnije u nekom razgovoru koji možeš započeti. Pri tome se nemoj šaliti s takvim stvarima, postavi se kao da je to stvarno nešto ozbiljno, pa ćeš možda dobiti i ozbiljan odgovor od njega.

Također, možeš o tome porazgovarati s nekom bliskom prijateljicom. Ako ga i ona poznaje, postoji mogućnost da će ti pomoći da malo realnije procijeniš svoju trenutnu situaciju. Porazgovaraj s njom o nedoumici koju imaš i uzmi u obzir ono što je rekla. Pri tome je vrlo važna iskrenost jer ti može reći da biste trebali biti zajedno, a pri tome to iskreno ne misli (možda te ne želi povrijediti s izjavom da se njemu već sviđa neka druga cura ili da tebe jednostavno gleda kao sestru ili prijateljicu). To joj posebno naglasi i budi spremna na odgovor.

Ono što ti svakako možemo savjetovati je da pustiš vrijeme da napravi svoje. Druži se s njim kao i do sada te ga nemoj ga izbaciti iz vlastitog života ako on ne osjeća isto prema tebi. Možda s vremenom on tebi pokaže neke signale, a možda vas nešto na kraju i spoji. Ako trebate biti zajedno – bit ćete. Ako nije suđeno, svatko će naći drugog partnera koji mu po svojim karakteristikama više odgovara. 🙂 Kada bi većina mladih razmišljala na taj način, ne bi se opterećivali stvarima nad kojima nemamo utjecaj, kao što su tuđi osjećaji i odluke. Ono na što možeš utjecati su tvoje odluke. Savjetujemo ti da u konačnici napraviš onako kako misliš da je najispravnije. Ako želiš pod bilo koju cijenu saznati gaji li on jednake osjećaje prema tebi, priznaj mu da osjećaš nešto više od prijateljstva. Ako smatraš da je ipak prerano dok se ne uvjeriš da i on osjeća nešto više od prijateljstva, savjetujemo ti da pričekaš.

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.