Što je stipendija i kako do nje?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Na samom početku valja objasniti što je to stipendija. Prema tome, stipendija predstavlja oblik financijske pomoći koji se dodjeljuje pojedincima tijekom njihova obrazovanja, profesionalnog usavršavanja ili provođenja istraživanja.

Kriteriji i natječaji za stipendije

Svaka stipendija ima svoje kriterije za dodjeljivanje, iz čega proizlaze 2 najzastupljenija kriterija:

1. IZVRSNOST: obuhvaća razne kategorije izvrsnosti, poput: ocjena, dobivenih nagrada, postignutih rezultata u sportu ili nekim drugim izvannastavnim aktivnostima

2. POTREBA: kao što sam naziv kaže, obuhvaća razne potrebe osoba, poput: slabiji socio-ekonomski status (slabiji imovinski status), osobe s invaliditetom ili drugim oblikom posebnih potreba

Navedeni i drugi kriteriji za dobivanje stipendije često se isprepliću, stoga je važno voditi računa o tome koji kriterij mi kao pojedinci zadovoljavamo, odnosno zbog kojeg bi kriterija mogli dobiti stipendiju.

Mjesto na kojem pronalazimo kriterije za stipendiju jesu Natječaji. U zbiru raznih stipendija svaki natječaj ima neku svoju specifičnost, kao i kriterije o kojima treba voditi računa. Oni se uglavnom razlikuju po: 

stipendija
Preuzeto s: www.edunova.hr
 1. vremenu kad se natječaj objavljuje i roku za prijavu na natječaj (može se vidjeti prema tome kad je prethodne godine bio objavljen natječaj
 2. kriterijima za prijavu na natječaj (primjerice ako osoba već dobiva stipendiju često ne može dobiti drugu)
 3. potrebnim dokumentima koje treba priložiti
 4. kriterijima za dobivanje/dodjeljivanje stipendije
 5. vremenu objave rezultata natječaja

 

O svakom od navedenih kriterija treba voditi računa, pri čemu su posebno važni rok za prijavu na natječaj, kao i potrebna dokumentacija. Ako se osoba prijavi nakon što je rok za prijavu završio, tada ona ne ulazi u sam natječaj jer se prekasno prijavila. Osoba koja je priložila nepotpunu ili neadekvatnu dokumentaciju također ne ulazi u natječaj.

Nakon što su pravovremeno predani svi potrebni dokumenti i osoba je ušla u natječaj, treba voditi računa o tome kad će biti objavljeni rezultati natječaja. Ako se po objavi rezultata nalazite na listi onih koji su primili stipendiju, tada je potrebno upamtiti datum potpisivanja ugovora, odnosno datum primitka stipendije.

Davatelji stipendije često traže broj bankovnog računa na koji će vam uplaćivati stipendiju, nekad je riječ o tekućem, a nekad o žiro računu. Prilikom potpisivanja ugovora valja dobro pročitati postoje li neki kriteriji za nastavak dobivanja stipendije ili kriteriji koje je potrebno zadovoljiti da isplaćena stipendija bude nepovratna (primjerice: minimalan prosjek ocjena, prolaz godine/razreda i sl.).

No, ako se po objavi rezultata nalazite blizu donje granice, a prema okvirno izračunatim bodovima trebali biste dobiti stipendiju, ohrabrujemo vas da uložite žalbu. Nekad se doista dogodi pogreška prilikom obrade dokumenata i izračuna broja bodova.

Vrste stipendija

Za sve učenike srednjih škola i studente, većina gradova/općina/županija iz kojih dolaze nudi stipendiranje. Tekstovi natječaja su uglavnom različiti, ovisno o kojem gradu, općini i županiji je riječ. 

stipendije
Preuzeto s: www.srednja.hr

 Stoga preporučujemo da u skladu s gradom/općinom/županijom iz kojih dolazite pokušate pretražiti kakve stipendije oni nude. Pretraživati možete na njihovim službenim stranicama, primjerice: Grad Zagreb, Zagrebačka županija i slično. Na stranici je potrebno tražiti pod kategoriju Natječaji, odnosno Stipendije.  

Učenicima i studentima uz prethodno navedene izvore stipendija nude se i drugi razni oblici dobivanja stipendija. Više informacija možete pronaći u bazi stipendija na stranici http://www.stipendije.info.

Za sve učenike koji planiraju ili su upisali fakultet uz prethodnu opisanu mogućnost dobivanja stipendije, nude se i drugi izvori. Jedan od izvora je državna stipendija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Više informacija o kriterijima i vremenu raspisivanja natječaja možete pronaći na stranicama Ministarstva http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3532.

Nakon Ministarstva slijede sveučilišne stipendije. Svako Sveučilište objavljuje vlastiti natječaj za stipendije. Ovisno o tome koje Sveučilište upišete (na primjer Sveučilište u Zagrebu, Rijeci, Splitu…), možete se prijaviti na natječaj koji ono nudi. Tekstove natječaja možete pronaći na službenim stranicama Sveučilišta (primjer Sveučilišta u Zagrebu http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/upisi-stipendije-priznavanja/stipendije/.

Za sve studente i učenike koji planiraju upisati fakultet valja naglasiti da postoji Sajam stipendija. Cilj Sajma je predstaviti dostupne programe financijske potpore i stipendija za hrvatske studente za studij u Hrvatskoj i inozemstvu. Detaljnije informacije o mjestu i vremenu održavanja Sajma možete pronaći na službenoj stranici http://www.stipendije.info/hr/sajam.

Kao dobar izvor korisnih informacija u području visokog obrazovanja i stipendija navodimo Institut za razvoj obrazovanja  http://www.iro.hr/hr/.

 

Objavljeno: 2/5/2016

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 33 Average: 3.5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

2 Replies to “Što je stipendija i kako do nje?”

  1. Draga Merylin lepej,
   u našem članku mogla si pročitati i vidjeti koje stipendije postoje te koje možeš primiti i u Gradu Zagrebu. Savjetujemo ti da posjetiš stranicu http://www.stipendije.info kako bi mogla pronaći stipendije koje odgovaraju tvojim potrebama. Također, savjetujemo ti da posjetiš stranice organizacija ili ustanova (poput Grada Zagreba, Zaklada Hrvatska za djecu), koje nude učenicima stipendije kako bi mogla dobiti dodatne informacije koje te zanimaju. Nadamo se da smo ti malo pomogle.
   Za dodatna pitanja slobodno nam se javi.

   Pozdrav od tima Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.