SOS – Frendica se više druži s novim dečkom nego s tobom?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Vrlo vjerojatno si u pravu da te frendica malo zapustila, posebno ako je njihova ljubavna veza tek započela, ali ima spasa za vaše prijateljstvo, tako da čitaj dalje. ?

Nekad si cijelo svoje slobodno vrijeme provodila sa svojom prijateljicom, a sada kao da je ni nema? I za to kriviš njenog novog dečka? Na pravom si mjestu gdje možeš saznati kako si pomoći, koju ulogu frendica ima u tvojem osjećaju usamljenosti i kako pomoći vašem odnosu!

Mnogi su skloni posvetiti puno vremena nekom novom odnosu kako bi što bolje upoznali drugu osobu, posebno ako im se ta osoba zaista jako sviđa i ako je žele zadržati u svom životu te se vide u tom odnosu i u budućnosti (znači nije nešto prolazno i površno). Upoznavati novu osobu, posebno suprotnog spola, je uzbudljivo i zabavno, no to ne znači da se tvoja frendica više uopće ne želi družiti s tobom. Moguće je da joj je teško organizirati slobodno vrijeme u kojoj će sve tri strane biti zadovoljne, posebno ako ide u školu/na fakultet i naporno uči ili pak  puno radi i dosta vremena putuje s posla i na posao. To su sve stvari koje nam oduzimaju mnogo vremena, a kako si do sad navikla da je ne moraš ni s kim dijeliti, da zajedno učite i izlazite, jasno je da se obje morate prilagoditi novim vremenima i drugačije definirati vaš odnos. To nije ni malo lako, ali realno je da ćete se manje družiti ako barem polovicu slobodnog vremena želi provesti s (novim) dečkom, zar ne?

Vjerujemo da ni njoj nije ni malo lako zbog cijele te situacije i da sigurno ne želi da se ti osjećaš zapostavljeno ili usamljeno. No, kako se mi osjećamo je samo na nama, na nama je i da si pomognemo da se osjećamo bolje. Misliš li da je frendica kriva ako se ti osjećaš usamljeno? Misliš li da je ona uzrok tvoje patnje ili pak njezin dečko? Razmisli kako bi bilo da imate zamijenjene uloge, kako bi tebi bilo da si tako rastrgana između želje da puno vremena provodiš s novim dečkom i da jednostavno imaš manje vremena za frendicu. Jer, realno, vremena imaš jednako, a sad to vrijeme moraš podijeliti. Što možeš učiniti po tom pitanju? Umjesto da tuguješ, jadaš i žališ se, jednostavno prihvati da je u njezin život ušla još jedna, očito njoj zanimljiva osoba. Nemoj tog dečka promatrati kao neprijatelja, nego kao mogućeg prijatelja, posebno ako frendica lijepo govori o njemu. Upoznaj ga! Vjerujemo da će to biti moguće ako frendica misli da će se on dulje zadržati u njezinom životu. Nemoj si otežavati život još više nego što već je!

Poseban je alarm ako frendica više ne želi izlaziti, uopće ili pak drastično manje nego što je to bilo do sada. Normalno je da sad uzima u obzir i želje novog dečka i da želi ponekad izaći s njim ili jednostavno žele zajedno ostati kod kuće zagrljeni u toploj dekici. To je nešto sasvim normalno, ali daj joj do znanja kako si ti s tim, neka ti ona kaže što joj je trenutno potrebno. Ne možemo ići protiv sebe i svojih potreba, a ono što možemo je reorganizirati se i redefinirati odnose. Sama će ti reći ako se samo površno s njim zabavlja i ne misli ništa ozbiljno – veza će jednostavno vrlo brzo puknuti i sve će se vratiti na staro. No, takvi odnosi su zapravo dosta intenzivni cijelo vrijeme i jednostavno toliko strastveno i izgore. Nikad ne možemo znati kako će sve ići, ali ponekad znamo je li to neka usputna veza ili nešto u što želimo ulagati i dati cijelu sebe.

Što još možeš učiniti?

Daj joj vremena da se proba uskladiti, a usput razgovaraj s njom o tome, vjerujemo da ćete se obje bolje osjećati kad podijelite osjećaje i misli koje ste do sad držale svaka za sebe, prije nego što se sve pretvori u predubok ponor koji može uništiti vaše prijateljstvo. No, nemoj je napadati da je ona kriva što se ne družite kao nekad. Iskreno joj reci kako se osjećaš, što ti nedostaje i predloži kako se to može popraviti. Napravite kompromis, surađujte zajedno, prijateljstvo je odnos u kojem obje strane trebaju zadovoljavati svoje potrebe. Logično je da će, sada kada frendica ima dečka, neke potrebe više zadovoljavati s njim, a manje s tobom. Ako vas je nekoliko u društvu, vidi možeš li s nekom drugom prijateljicom provoditi malo više vremena, više/češće izlaziti. Međutim, ako ste samo vas dvije, vjerujemo da ipak postoji još neka curka u tvojem okruženju koja ti se karakterno sviđa i s kojom ti je ugodno. Razmisli možeš li s njom stvoriti malo dublji odnos ili pak „popuniti rupe“ koje nedostaju i, na primjer, s njom izlaziti van, a za sve ostalo je tu ipak najbolja prijateljica. Nekad ni to nije loše. Moraš znati što ti nedostaje, koja potreba ti je nezadovoljena – ona za ljubavlju i pripadanjem ili pak ona za zabavom, a kad to otkriješ vidjet ćeš da „u tom grmu leži zec“ i da ćeš lakše posložiti svoj društveni život i biti zadovoljnija.

Vjerujemo da će se svi uspjeti prilagoditi novonastaloj situaciji koje se dogode u skoro svakom prijateljstvu. No, ako to traje već dulje vrijeme i ako patiš zbog toga, javi nam se kako bismo ti pokušale pomoći!


Piše: Iva Sambolek mag.paed.soc.

Objavljeno: 04/11/2019

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.