Socijalna inteligencija

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Vjerujemo da ste barem jednom do sad čuli za pojam socijalna inteligencija. No, možete li objasniti o čemu se točno radi? Što obuhvaća pojam socijalna inteligencija? Znate li razliku između socijalne i emocionalne inteligencije? Ako je vaš odgovor na bilo koje pitanje ne, potičemo vas da u nastavku članka pronađete točne odgovore i time obogatite svoje znanje.

Socijalna inteligencija i zašto je uopće važna

Kao što sam naziv kaže, socijalna inteligencija povezana je sa socijalnim dijelom našeg života. To znači da razinu razvijenosti socijalne inteligencije možemo vidjeti kroz međuljudske odnose, komunikaciju i način na koji komuniciramo s drugima te kroz našu svijest o samima sebi. Prema tome, socijalna inteligencija predstavlja vrstu inteligencije koja je aktivna kada smo u interakciji s drugim ljudima te ju možemo nazvati i „ljudskim vještinama“. Ona obuhvaća naše znanje o načinima i strategijama komunikacije s drugima, uključuje svijest o samima sebi i drugima, svijest o našim stajalištima i načinima reagiranja tijekom komunikacije s drugima, što značajno utječe na nas i druge osobe s kojima komuniciramo. Iz navedenog možemo zaključiti da je riječ o više povezanih sposobnosti koje utječu na naš odnos i interakciju s drugim ljudima.

Kako mogu prepoznati imam li razvijenu socijalnu inteligenciju i mogu li je dodatno razvijati?

socijalna inteligencija
Preuzeto s: www.matrixworldhr.files.wordpress.com

Razvijenost socijalne inteligencije možete prepoznati prema tome kakvi ste u komunikaciji s drugima, činite li često sugovornika ljutitim, frustriranim, zadajete li mu osjećaj krivice ili ga omalovažavate? Ili, s druge strane lako i bez teškoća započinjete komunikaciju s drugima, sugovornik se osjeća ugodno dok razgovara s vama, poštujete sugovornika i pravila pristojne komunikacije (ne upadate u riječ, slušate dok vam govori i slično) te ga prihvaćate takvog kakav je. Temeljem navedenog možete zaključiti da je u prvom primjeru riječ o osobi koja ima manje razvijenu socijalnu inteligenciju, dok je u drugom primjeru riječ o osobi koja ima visoku razinu socijalne inteligencije.

Razvoj socijalne inteligencije uglavnom se odvija kroz naše odrastanje, pri čemu važnu ulogu imaju okolina, odgoj i životna iskustva kroz koja prolazimo dok odrastamo. Ta okolina nam može dati poticaj i biti dobar primjer poželjne i pristojne komunikacije (odnosno socijalne inteligencije), pri čemu kvalitetan odgoj i razna životna iskustva mogu ići tome u prilog. S druge strane gledano, ista ta okolina može biti izvor loših primjera, roditelji nas možda tijekom odgoja ne usmjeravaju dovoljno na vježbanje poželjnih oblika komuniciranja te nam životna iskustva ne pružaju puno prilika za stupanje u komunikaciju s drugima, kako bismo vježbali i razvijali socijalnu inteligenciju. Ako se više svrstavate u drugu skupinu, nemojte očajavati jer socijalnu inteligenciju uvijek možete naknadno razvijati kroz puno vježbe putem razgovora s drugima, osvještavanje svog ponašanja i razmišljanja tijekom razgovora te utjecaja navedenog na sam tijek i ishod razgovora.

Je li socijalna inteligencija povezana s emocionalnom inteligencijom?

Da, socijalna inteligencija je povezana s emocionalnom inteligencijom jer se emocionalna inteligencija odnosi na prepoznavanje sugovornikovih (i svojih) emocija i na pravilno reagiranje na te emocije, što u kontekstu kvalitetne i ugodne komunikacije ima značajnu ulogu. Primjerice, razgovarate  s prijateljicom koja je tužna i žali se na probleme koje ima, a za vas kao sugovornika je važno da prepoznate njezinu emociju tuge, da slušate o tome što vam govori, reagirate sukladno tome, odnosno da joj pokazujete da je razumijete, dajete joj savjet i prihvaćate njezinu tugu zbog problema. Stoga, možemo reći da je uz socijalnu inteligenciju poželjno imati i emocionalnu inteligenciju jer će nam ona olakšati i pomoći u interakciji s drugima.

socijalna inteligencija
Preuzeto s: www.zivotna-skola.eu

Preporuka za kraj

Na neki način kao suprotnu stranu socijalne inteligencije možemo uzeti socijalnu anksioznost koja također uvelike utječe na našu komunikaciju i interakciju sa sugovornikom, no tu je riječ o negativnim učincima koji nam otežavaju vježbanje i razvoj socijalne inteligencije. Više informacija o socijalnoj inteligenciji možete pronaći u članku.

Ako želite poraditi na razvoju vaše socijalne inteligencije savjetujemo vam da vježbate razne načine započinjanja razgovora s raznim ljudima (prijateljima, susjedima, poznanicima…). Pri tome obratite pažnju na ono što vam osoba govori, gledajte je u oči, nemojte je prekidati dok govori i pokušajte prepoznati emociju koju vam ta osoba šalje. Također, budite svjesni sebe, svog stava, svog ponašanja, stava o temi razgovora, kao i emocije koju pri tome doživljavate. Potičemo vas da tada argumentirate svoj stav ako se razlikuje od sugovornika, a da pri tome ne djelujete napadački, već da i dalje poštujete stav i viđenje druge osobe. Pripazite na izbor riječi koje koristite i neka to ne budu psovke, napadačke riječi, osude i slično. Osvijestite svoj izraz lica i položaj tijela koji zauzimate te si kao cilj zadajte miran, kulturan i prihvatljiv način završavanja razgovora. Polako ali sigurno ćete postepeno uvježbavati i razvijati vašu socijalnu inteligenciju. Ako vam u početku neće ići baš najbolje, nemojte se obeshrabriti, već dalje vježbajte i nakon nekog vremena uočit ćete bitnu razliku. 🙂

Objavljeno: 01/10/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 21 Average: 4.4]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.