Savjeti i preporuke glede odlaska na putovanje

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Jeste li se dosad već susretali s različitim poteškoćama i pitanjima prije odlaska na putovanje? Kako biste izbjegli suočavanje s nekim uobičajenim problemima, u nastavku donosimo neke preporuke i savjete za koje se nadamo da će vam koristiti tijekom planiranja putovanja.

Dokumenti potrebni za odlazak na putovanje

putovanje
Preuzeto s: www.ordinacija.vecernji.hr

Prije odlaska na putovanje svakako provjerite koji dokumenti vam trebaju za pojedinu državu. Ako putujete u zemlje Europske unije untar schengenskog prostora, tada vam u suštini treba samo osobna iskaznica. No, ako putujete u zemlje EU koje se ne nalaze unutar schengenskog prostora (Bugarska, Cipar, Hrvatska, Irska, Rumunjska, Ujedinjeno Kraljevstvo) tada obavezno morate imati važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu. Uz navedeno, neke države mogu zahtijevati posjedovanje i drugih dokumenata koji dozvoljavaju boravak u toj državi. Stoga, prilikom planiranja putovanja provjerite koje dokumente država u koju odlazite traži kako biste u istoj mogli boraviti. Pri tome ističemo kako vozačke dozvole, poštanske, bankovne ili porezne kartice ne  predstavljaju valjane putne isprave ili dokaz identiteta. Više informacija u vezi putnih isprava i isprava potrebnih za maloljetnike možete pronaći OVDJE. Uz navedeno, tijekom putovanja možete biti osigurani na različite načine. Neki oblici osiguranja zahtijevaju plaćanje. Stoga, također provjerite koji su vam dokumenti za to potrebni i što sve morate učiniti kako biste bili osigurani na željeni način. Neovisno o dodatnim osiguranjima, savjetujemo vam da prije odlaska posjetite Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u svojem ili najbližem gradu, kako biste podigli besplatnu Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Riječ je besplatnoj kartici koja pokriva određene troškove pružanja liječničke pomoći u drugim državama. Više informacija o kartici možete pronaći OVDJE.

Smještaj tijekom putovanja

putovanje
Preuzeto s: www.visitecroatia.com

Tijekom putovanja smještaj može biti organiziran na različite načine: u hotelu, hostelu, bungalovima, stanovima, kućama i slično. Stoga vam savjetujemo da prije odlaska provjerite što vam je dostupno na korištenje tijekom smještaja. Primjerice nude li besplatne ručnike ili se korištenje istih naplaćuje, imate li raspoloživu kupaonicu prema sobama ili su kupaonice raspoređene prema katovima (jedan kat koristi istu kupaonicu). Također je važno provjeriti uključuje li cijena smještaja i doručak ili neki drugi obrok ili ne uključuje. Navedene i druge elemente koje osobno smatrate važnima svakako provjerite kod organizatora putovanja ili izravnim kontaktiranjem mjesta na kojem ćete biti smješteni.

Priprema za razgledavanje grada(ova) i znamenitosti

Prije odlaska na putovanje svakako preporučujemo da unaprijed istražite koje znamenitosti, mjesta i druge dijelove grada/države možete istražiti. Preporuke za takve elemente (muzeje, trgovine, galerije, dijelove grada…) možete pronaći na raznim internetskim stranicama, a možete i kontaktirati prijatelja/icu ili poznanika/icu koji su već bili tamo, kako bi vam iz prve ruke dali savjete i preporuke. Ako ste tip osoba koje ne vole takve pripreme, svakako vam savjetujemo da dolaskom na željeno odredište posjetite turističku zajednicu ili neku trgovinu suvenirima jer iste često nude karte, planove grada i turističke vodiče, pri čemu su neki besplatni, dok se neki mogu naplaćivati. Također, vrlo je važno unaprijed istražiti koju valutu posjeduje pojedina država. Naime, kako neke države EU, poput Poljske, nemaju euro kao glavnu valutu, vrlo je važno da na vrijeme nabavite novac. Odnosno, neke valute možete kupiti u samoj mjenjačnici, dok neke, poput zlota u Poljskoj ne možete. Naime, njih je potrebno naručiti u banci, pri čemu nekad morate čekati i više od 7 dana da ista stigne u poslovnicu vaše banke. Stoga, imajte na umu da na vrijeme istražite koju valutu ima željena država i da na vrijeme istu naručite u banci (ako za to postoji potreba).

Boravak na željenom odredištu

putovanje
Preuzeto s: www.bikoadventures.com

Kako bi vam boravak na željenom odredištu bio što ugodniji, savjetujemo da prije odlaska na putovanje provjerite vremensku prognozu za to odredište. Naime, može se dogoditi da očekujete kako će tamo biti isto ili slično vrijeme kao u vašem gradu/mjestu. No, svi smo svjesni toga da je vrijeme promjenjivo i zato je preporučljivo unaprijed se informirati o istom, kako biste sa sobom ponijeli adekvatnu odjeću i obuću. Nadalje, pretpostavljamo kako odredište svog putovanja želite upoznati i doživjeti na način kako ga žive njegovi stanovnici. U tom pogledu, savjetujemo da upitate mlade osobe na ulici glede toga što savjetuju gdje je najbolje mjesto za izlazak, kakvu glazbu puštaju pojedini klubovi, gdje se nalaze neka zanimljiva mjesta/kvartovi koji možda nisu ucrtana u planovima grada, koji restorani nude najbolju tradicionalnu hranu i slično. Vjerujemo da ćete zasigurno dobiti odgovore na barem neka od postavljenih pitanja i da će vam dobivene preporuke upotpuniti sliku i dojam same destinacije. Također treba istaknuti činjenicu kako neovisno o gradu ili državi u kojoj se nalazite, uvijek vodite računa o svojim dokumentima i novcima. Naime, gubitak osobnih dokumenata može uvelike otežati vaš povratak kući, stoga pazite na njih i ne držite ih na lako dostupnim mjestima. Osim toga, upozoravamo vas da pazite na to je li vam u trgovini i drugim mjestima dobro uzvraćen novac. Uz navedeno, prije svega pazite na osobe s kojima ćete sklapati nova prijateljstva i možda provesti dio vremena tijekom putovanja. Ne želimo reći kako su svi ljudi opasni, no, uvijek treba biti na oprezu i nastojati što bolje procijeniti koliko doista možete vjerovati novim ljudima (u pogledu čuvanja pića, odvođenja u hostel, posuđivanja novaca i slično).

Povratak kući
putovanje
Preuzeto s: www.pinimg.com

Pretpostavimo da ste se na putovanju odlično proveli, grad vas se jako dojmio i željeli biste ostati još nekoliko dana. Vjerujemo kako je takav scenarij vrlo čest i da ga ne trebamo posebno objašnjavati. No, želimo naglasiti kako povratak kući često sa sobom donosi i neke manje ugodne emocije koje su povezane s osjećajem tuge, nostalgije, financijskim, poslovnim i drugih šokovima i slično. Kako biste si olakšali taj prijelaz iz čiste slobode i zadovoljstva u nekad surovu stvarnost ispunjenu mnoštvom obaveza, savjetujemo da prilikom povratka kući nastojite rezimirati sve ono dobro i loše što vam se tijekom putovanja dogodilo, uključujući i one najljepše uspomene koje ćete zauvijek nositi u svom srcu. Po  dolasku možete okupiti prijatelje, članove obitelji i sl. kako biste s njima podijelili svoje dojmove i iskustva. Možete im pokazati mnoštvo novih fotografija i kupljenih suvenira itd. Nakon što ste im sve prepričali i pokazali, zamolite ih da vam ispričaju o tome što se događalo kod njih za vrijeme vašeg odsustva, neka vas upute u nove obaveze i zadatke. Time si uvelike možete olakšati povratak u staru rutinu, uz sjećanja na lijepe dane provedene na putovanju.

Objavljeno: 30/10/2017

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

One Reply to “Savjeti i preporuke glede odlaska na putovanje”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.