Osjećam se napušteno!

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

SamoAna – Oprostite na smetnji, ali mislim da imam ozbiljan problem. Svaki dan dugo putujem u školu i poslije moram čekati majku da idemo kući. Majka od mene traži da prođem s odličan, a ja to ne mogu. Ona me vrijeđa, veoma je nasilna. A tata nista ne poduzima. Imam dojam kao da me to ubija. Vec sam prije imala problema s depresijom, te sam imala suicidalne misli. Trenutno se osjećam napušteno iako sam okružena školskim prijateljima.  Ponekad pušim, ali to dečka smeta, pa mi ta metoda smirivanja živaca ne pomaže. Znam se napiti samo zato da umrtvim um na nekoliko sati i kasnije plutam u tami. Uništavam se. Mrzim se. Gledam se i vidim kako sam nedovoljna majkici najdražoj. Vidim da sam debela i ružna. I vidim kako nikad nikomu neću biti dovoljna… Molim vas, pomozite mi. Ne mogu nikome reci kroz sto prolazm. Osjećam se jadno. U srednjoj je sve divno, našla sam puno prijatelja, te imam dečka kojeg veoma volim. No, sva ta idila se narušuje obiteljskim životom.

Draga SamoAna, s ciljem zaštite tvojeg identiteta, odlučile smo ne objaviti upit u cijelosti zbog nekih osobnih podataka koje si navodila (a ovo je internetska stranica na kojoj vodimo računa o anonimnosti), ali nadamo se da ćeš se unatoč tome prepoznati u odgovoru.

Vidimo da svakodnevno na putovanje utrošiš mnogo vremena te smatramo da bi to mogao biti jedan od razloga zbog kojeg imaš problema sa školom. Predlažemo ti da vrijeme tijekom kojeg putuješ i čekaš majku  iskoristiš što je više moguće (npr. na čitanje i ponavljanje gradiva, pisanje skripti i izvlačenje najbitnijih podataka iz knjiga, pisanje domaćih zadaća, planiranje obveza, planiranje ostatka dana…). Organizacija nam je svima veoma bitna i može nam uvelike pomoći u izvršavanju svakodnevnih obaveza na vrijeme. Stoga, ukoliko ti se koji dan za to vrijeme ne da raditi ništa vezano uz školu, možeš utrošiti vrijeme na razmišljanje o tome kako ćeš rasporediti ostatak dana te napraviti mini plan oko toga kada ćeš izvršiti koju obavezu i koliko će ti vremena trebati za svaku od njih.

Shvaćamo da nije problem samo u tome, već i u tome što si izostajala iz škole, no školska godina još dugo traje i mislimo da imaš vremena nadoknaditi propušteno. Važno je dobro se raspitati o tome što je ostatak razreda radio tijekom prošlog polugodišta i, ponovno, isplanirati kako samostalno proći kroz gradivo. Neki su predmeti lakši i nije toliki problem naučiti ih, osim što je potrebno odvojiti mnogo vremena za to, no ukoliko imaš nekakvih zaostataka koje ne razumiješ iz primjerice matematike, kemije, fizike i sl. savjetujemo ti da se dogovoriš s nekim od prijatelja da ti malo objasni o čemu se točno radi. Također želimo napomenuti da takav način učenja ne mora biti dosadan, možete uskladiti rad na gradivu i zabavu, a usput ćete se i više povezati 🙂 Drago nam je čuti što imaš podršku od prijatelja te da je na tom području u školi sve u redu.

Kako bi si dodatno olakšala učenje, predlažemo ti da se iskušaš u nekim novim tehnikama učenja. Naši suradnici iz Savjetovališta Luka Ritz na svojoj su internetskoj stranici objavili priručnik Kako uspješno učiti. Slobodno ”prolistaj” o čemu su sve tamo pisali, a mi se nadamo da ćeš pronaći nešto za sebe što će ti biti od koristi.

Također, Savjetovalište Luka Ritz nudi i savjetodavnu i stručnu potporu vezanu uz slučajeve nasilnog ponašanja, a detaljnije informacije o tome možeš pronaći ovdje. Postoje i neke druge solucije poput Plavog telefona i Psihološkog centra Tesa… Izrazito nam je žao zbog toga što proživljavaš i kako se osjećaš, a još nam je više žao zbog toga što ti ne možemo pružiti konkretniju pomoć javno preko ove internetske stranice zbog toga što bi to tražilo više razgovora od ovako kratkog opisa situacije. Najviše što možemo učiniti na ovaj način je pružiti ti informacije o stručnjacima kojima se možeš javiti, a mislimo da je izrazito dobro to što se nekima od njih također možeš anonimno obratiti putem interneta ili telefona.

Većina nas barem jednom u životu prolazi kroz situaciju za koju u tom trenutku misli da nema izlaza, ali drago nam je što navodiš da imaš mnogo prijatelja te stabilnu vezu s dečkom kojeg voliš. U nekim slučajevima nam je dovoljna i samo jedna osoba da je uz nas, da nas održi na površini umjesto da potonemo. Također, ponekad nam je dovoljna čak i neka sitnica, neki hobi, samostalna šetnja ili bilo što drugo, da nam pomogne izvući se iz tuge. Nekim ljudima mogu poprilično pomoći tehnike opuštanja (poput meditacije, yoge ili vježbanja zbog toga što ono izlučuje hormon sreće) te na taj način, umjesto konzumacijom alkohola i cigareta, možda možeš smiriti trenutne loše osjećaje koje držiš u sebi. Ono što ostaje na nama jest pronaći tu jednu stvar ili osobu koja nam daje snage da prebrodimo ono što nam se događa. Zapravo, na taj način dopuštamo da pomognemo sami sebi, a zatim i da nam drugi pomognu.

Za kraj ti možemo predložiti jednu jednostavnu metodu uz pomoć koje možeš odvratiti ili eventualno smanjiti negativne misli o sebi. Radi se o tome da nakratko sjedneš, opustiš se, razmisliš i na papir napišeš sve svoje dobre osobine, sve što drugi vole u vezi tebe i sve što ti voliš kod same sebe, što te veseli i s čime ti druge veseliš. Kada te uhvate negativne misli, pogledaj papir i sjeti se svojih dobrih strana, pa makar pronašla samo njih nekoliko, vrijedi ih se sjetiti i odvratiti se barem na trenutak od negativnosti.

Nadamo se da ti je naš odgovor barem donekle bio od koristi, a ako želiš bilo kakve dodatne informacije, slobodno nam se ponovno javi preko kontakt forme na početnoj stranici i upiši svoju e-mail adresu kako bismo mogli odgovoriti samo tebi ili nam jednostavno pošalji e-mail na [email protected] Bez obzira na to o čemu je riječ i želiš li informacije o drugim stručnjacima ili želiš još malo porazgovarati samo s nama, dobrodošla si i želimo ti sve najbolje. I za kraj, vjeruj u sebe, svoju vrijednost i svoje mogućnosti – jer u sve to vjerujemo i mi 🙂

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.