Ruski običaji i što možemo naučiti iz njih

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Uz Rusiju kao zemlju često vežemo razne stereotipe i šale poput toga da su hladni, povučeni, stalno pod utjecajem alkohola i slično. Bez obzira na mnogobrojne negativne konotacije vezane na spomen Rusije, treba istaknuti kako Rusi slove kao izuzetno gostoljubiv, prijateljski raspoložen, pristojan i prije svega otvoren narod. O tome kakvi su Rusi kao domaćini, što sve vole, kakvi su ruski običaji i što možemo naučiti iz njih pročitajte u nastavku članka.

U gostima kod Rusa

ruski običaji
Preuzeto s: www.hr.rbth.com

Na samom početku treba naglasiti kako Rusi vole kad im netko dolazi u posjetu/goste. Naime, kad ste pozvani u njihovu kuću, a pri tome ste stranac, odnosno dolazite iz druge države, to smatrajte velikom čašću za sebe. S druge strane, ističemo kako se smatra izuzetno nepristojnim odbiti poziv u goste, odnosno u nečiju kuću, stoga poziv nikako ne odbijajte. Također treba istaknuti kako Rusi ne vole kada gosti kasne. Naime, ako ste posjetu dogovorili primjerice u 20h, onda svakako nastojte doći na vrijeme. Uz navedeno, prilikom dolaska u goste ruski običaji nalažu da domaćinu donesete neku vrstu poklona, odnosno da ne dođete „praznih ruku“. U tom pogledu neki od poklona mogu biti vino, voće, meso, sir i slično, ali poklon ne treba imati veliku vrijednost. Naime, treba istaknuti kako se ruski običaji vezani uz primanje poklona poprilično razlikuju od običaja prisutnih u Republici Hrvatskoj (poklon stavi na stranu i proslijedi nekome drugome kada ideš u posjetu, osobito kada dobijete Franck kavu, Bajaderu i slično). Odnosno, pri odabiru poklona za Ruse birajte isključivo ono što vi sami volite jesti/piti, jer će vam taj poklon odmah i ponuditi te će ga svi konzumirati.

Dolaskom u kuću ruski običaji nalažu skidanje obuće i uzimanje papuča. Koliko god nekima to zvučalo čudno, dok je za druge to svakodnevica, Rusi imaju pripremljenu košaru s papučama u kojoj možete pronaći papuče raznih brojeva i boja. Stoga, odaberite neke od ponuđenih papuča i osjećajte se ugodno i komotno, kao da ste kod kuće, jer i sami Rusi uvijek po kući hodaju u papučama. Osim što time poštujete ruske običaje i iskazujete poštovanje prema domaćinu i njegovom kućanstvu, ujedno i sebi dajete priliku da se još više opustite i uživate u druženju koje slijedi.

ruski običaji
Preuzeto s: www.hr.rbth.com

Također, Rusi smatraju da su najbolji oni gosti koji su lijeni. To se prije svega odnosi na činjenicu da takvi gosti prepuštaju domaćinu da sve napravi, posluži i spremi sam. Iako se pri tome možete osjećati neugodno, imajte na umu da će oni biti najsretniji ako zaista ništa ne radite. Navedeno se vezuje uz činjenicu da je gost kod Rusa najvažnija osoba i sve što on treba „raditi“ jest uživati, jesti i opustiti se. Navedeno je odraz poštovanja domaćina prema gostu, ali i gosta prema domaćinu.

Ruski običaji za stolom

ruski običaji
Preuzeto s: www.hr.rbth.com

Rusi kao domaćini su vrlo gostoljubivi, a ponekad i malo pretjeraju u tome. Odnosno, kada dolazite k Rusima u goste imajte na umu da će njihov stol biti pun raznovrsne hrane, pri čemu svakako očekujte da će tu biti juha, krumpir, kruh, meso ili riba, salata i slično. Kada kažemo da će biti puno hrane, doslovno mislimo da će je biti toliko puno da se ni stolnjak na stolu neće vidjeti. Razlog zbog kojeg pripremaju toliko hrane proizlazi iz njihova straha da se vi, kao gost ne uvrijedite siromašnom ponudom hrane. To bi za njih značilo da su bili previše lijeni da vas ugoste na način na koji vi, kao počasni gost, zaslužujete biti ugošćeni. Naime, svu tu hranu domaćini pripremaju zbog vas i vi ćete ih povrijediti ako nećete jesti. Stoga bi bilo najbolje da prije odlaska u goste ne jedete previše jer ćete u gostima biti konstantno nuđeni da uzmete još. Obilje hrane u ruskoj kulturi također je odraz njihove imaštine, odnosno time pokazuju koliko imaju i koliko mogu priuštiti svom gostu.

S druge strane, ruski običaji nalažu da se tijekom obroka ne razgovara. Razlog tome je prilično logičan, a odnosi se na to da se gost tijekom obroka ne zagrcne hranom. Taj običaj proizlazi i iz njihove želje da gost uživa u rapsodiji okusa hrane koja je pripremljena samo za njega. Dokaz navedenom je stara ruska poslovica koja bi se mogla prevesti kao: „Kada jedem onda sam gluh i nijem.“ To je povezano uz činjenicu da i oni sami ne vole kada ih se ometa dok uživaju u obroku. Nadalje, svaki put kada netko podigne čašu sa stola mora reći neku zdravicu. Zdravice mogu biti za prijateljstvo, zdravlje, uspjehe u raznim područjima i slično. Jedno od pravila vezano uz piće odnosi se na činjenicu kako čaša gosta nikada ne smije biti prazna. Naime, ruski običaji praznu čašu za stolom karakteriziraju kao odraz siromaštva, ali i nepristojnosti jer se time pokazuje da domaćin ne brine dovoljno o svom gostu. Stoga budite sigurni da vaša čaša kod Rusa nikad neće biti prazna.

ruski običaji
Preuzeto s: www.hr.rbth.com

Ako ste tip osobe koja voli razgovarati, ne brinite jer nakon obroka slijedi čajanka. Naime, čajanka predstavlja vrijeme kada svi razgovaraju jer se, naravno, nakon obroka uz lagani čaj gost najbolje opusti i udomaći. No, ČAJ NIKADA NE ODBIJTE! Jedna od najvećih uvreda za Ruse je odbijanje ispijanje čaja. Također se naoružajte strpljenjem jer njihove ceremonije ispijanja čaja mogu potrajati po nekoliko sati, što je vrlo slično „kafenisanju“ u balkanskim zemljama. Ako obrok volite upotpuniti slatkim desertom, ne brinite jer će ceremonija ispijanja čaja biti obavezno popraćena slatkim desertima poput keksi, kolača, slatkih peciva i slično, čime će sama čajanka biti još ugodnija.

Rusi i kolege s posla

Gledajući Hollywoodske filmove uglavnom smo navikli na hladan odnos s kolegama na poslu koji se svodi na to da se jedva pozdrave i nastave dalje za svojim poslom. S druge strane, Rusi nam daju jedan vrlo lijep primjer kako nam kolege s posla mogu biti jako dobri prijatelji. Naime, Rusi to prijateljstvo grade tako da donose hranu i slastice na posao i podijele ih s kolegama. Osim toga, kolege s posla često pozivaju kod sebe, u goste, gdje će sukladno gore navedenom biti lijepo ugošćeni. Time postepeno dolazi do oformljavanja prijateljskih odnosa koji nerijetko dovode do toga da ih smatraju članovima obitelji. Uz sve navedeno, ruski običaji obuhvaćaju i slavlja s kolegama s posla. U tome pogledu govorimo  o slavljima poput party-a povodom useljenja u novi stan ili kuću, povodom zaruka, rođenja djeteta, rođendana, imendana ili povodom nekog drugog postignuća.

ruski običaji
Preuzeto s: www.pixabay.com

Što možemo naučiti iz ruskih običaja?

Unatoč tome što su Rusi, kao i Hrvati, slavenski narod, ipak se razlikujemo po tradiciji i običajima. Iz gore navedenih ruskih običaja možemo zaključiti da su Rusi vrlo gostoljubiv, topao i otvoren narod, vole se družiti s prijateljima i vole pripremati ukusnu hranu za njih. Ono što možemo naučiti iz ruskih običaja odnosi se na činjenicu da češće i više pozivamo prijatelje u goste. Naime, ne moramo im pripremiti toliko obilje raznovrsne hrane, ali jedan kolač ili pizza pripremljeni s ljubavlju, u toplini doma, mogu značiti mnogo više od ispijanja kave u kafiću. Također nas potiču na to da svojim gostima/prijateljima omogućimo osjećaj ugode i opuštenosti kroz ponudu papuča i opušten razgovor uz čajanku. Odnosno, potiču nas na to da jednostavno posvetimo malo više pažnje gostima. Međutim, gost također treba poštivati određena pravila, osobito ona vezana uz to da dođe na vrijeme. Iako je mnogim ljudima uobičajeno kasniti, poželjno je da na bilo kakve susrete dođemo na vrijeme jer time ujedno pokazujemo da poštujemo osobu s kojom se sastajemo. Također nas potiču na to da s kolegama na poslu/fakultetu/u školi gradimo dobre, prijateljske donose jer time pridonosimo i stvaranju ugodnije radne atmosfere i potičemo se na međusobno pomaganje. Naime, to što ćemo donijeti malo kolača ili druge hrane na radno mjesto ili u školu za nas ne mora značiti puno, ali kolegi na poslu, fakultetu ili u školi takva gesta može uljepšati dan i omogućiti vama da budete zapamćeni na pozitivan način. Prema svemu navedenom zaključujemo kako nas ruski običaji definitivno potiču na to da budemo širokogrudni, otvoreni za nova prijateljstva, topli, gostoljubivi i prije svega brižni domaćini prema svojim prijateljima.

Objavljeno: 16/04/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 3.3]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.