Rekreacija za srednjoškolce

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Kada kreneš u srednju školu svašta se mijenja, tvoja okolina, dolaze novi prijatelji, navike, obaveze se gomilaju. To je stresno razdoblje, a pubertetski problemi i hormoni ne pomažu u svemu tome 🙂

Nažalost, često mladi poput tebe odustaju od sporta, a rijetko se priključuju sportu u to doba. 

Sport i rekreacija su dva vrlo različita pojma i nikako ih ne treba miješati i uspoređivati. Sport je zanimanje, a rekreacija pomoć za unaprjeđenje zdravlja. 

Nadam se da će se u budućnosti nešto promijeniti, a do tada, ako se želiš baviti nečime a ne znaš čime, čitaj dalje. 

Rekreacija može biti različita, možeš se rekreirati samostalno – šetati po šumi, po parku ili se rolati, biciklirati ili slično. 

Evo nekoliko ideja ako ti nije važno da imaš društvo ili ako želiš tako nešto u paru raditi:

Samostalno ili par (ako imaš s kime) – šetnja, vožnja biciklom, rolanje po Jarunu, trčanje, treniranje u teretani, trim staza, ples, aerobik, zumba.

Ali, ako želiš nešto u timu, možeš se priključiti nekom sportskom klubu koji ima rekreativne treninge, nažalost nema toga puno, ali i ipak postoji, npr. rekreativna odbojkaška liga, softball, nogomet.

Nabrojat ću neke razloge zašto bi se trebao/la rekreirati:

Rekreacija oduzima malo vremena

Rekreirati se možeš par puta tjedno po sat vremena ili više. Nemaš obavezu svakodnevnog treniranja, za razliku od treniranja pravog sporta, imat ćeš više vremena za sve, za druženje s prijateljima, izlaske, učenje..

Bolje ćeš se osjećati

Nakon rekreacije ćeš se zasigurno bolje osjećati, jer će tijelo raditi ono za što je stvoreno, kretati se, a ne sjediti, ležati… Redovitim vježbanjem smanjit ćeš razinu stresa u organizmu, poboljšat ćeš svoje psihološko stanje. Bit ćeš produktivniji/a i optimističniji/a 

Naći ćeš nove prijatelje

Ako se pridružiš nekoj timskoj rekreaciji, naći ćeš nove prijatelje, koji će biti slični tebi. Koji imaju isti interes kao i ti. 

Sve u svemu ako ne želiš se obavezati i trenirati sport 2-3-5 puta tjedno, uvijek se možeš rekreirati solo, u paru ili se priključiti nekom rekreacijskom timu. 

Piše: Petra Čizmić Pokrajac

Objavljeno: 21/3/2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.