Realitycraft- Erasmus+ projekt

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Jedan od Erasmus+ projekata koji se ove godine održao blizu Rumunjskog grada Cluj-Napoca, bio je pod nazivom „Realitycraft“.

Što uopće znači naziv projekta „Realitycraft“?  On se odnosi na holistički pristup čovjeku gdje dolazi do spoja duha, duše i tijela. Kroz različite aktivnosti htjelo se osobama koje rade s mladima prikazati na koje načine i kroz koje aktivnosti mogu to i postići. Takvim holističkim pristupom možemo lakše kreirati svoju stvarnost i samim time biti više povezani sa svojim tijelom i s drugima.

U današnjem užurbanom i uglavnom gradskom životu, gdje stres vlada i gdje ljudi više nisu povezani s prirodom, ovim projektom htjelo se postići upravo suprotno – cilj je bila ponovna uspostava kontakta s prirodom i osjećaja veće povezanosti sa svojim tijelom.

erasmus+
Fotografiju snimio Cristian Ioan

Kako se postiže veća povezanost s tijelom?

Možemo reći kako veću povezanost sa samim sobom možemo postići velikim djelom kroz boravak u prirodi. Nekoliko dana bez automobila, tehnologije i interneta može djelovati isprva vrlo stresno.

No, s vremenom možete primijetiti da se u vama javlja osjećaj kao da imate više vremena, više ste u kontaktu s drugim osobama te imate veću potrebu djelovati u svojem okruženju.

Također, puno aktivnosti je uključivalo ples, rad u paru, istraživanje, meditaciju, osvještavanje svojih 5 osjetila itd.

Prije početka provedbe aktivnosti, zadatak je bio proučiti prvo poglavlje knjige Wild mind. U prvom poglavlju upoznajete teoriju prema kojoj postoje 4 strane ličnosti (prema 4 strane svijeta). U projektu, po jedan dan se obrađivala svaka ličnost kako bi se ona više istaknula i kako bi je bolje upoznali.

Kako je izgledao jedan radni dan?

Jedan od ciljeva je bio stvoriti zajednicu (engl. community). Svatko od sudionika je imao određenu dužnost za koju se dobrovoljno javio. Ujutro se pripremao doručak, nakon doručka slijedi slobodno vrijeme kako bi grupa koja je zadužena za doručak stigla počistiti. Paralelno s tom aktivnošću, druge grupe su ložile vatru, čistile prostorije koje se koriste itd. U 9:30 je počeo program koji je trajao do ručka (13h). U 15:30 je započeo drugi dio projekta koji je trajao do 19:00. Nakon večere ponovno je slobodno vrijeme do 20:30, nakon čega je slijedila večernja aktivnost koja je bila “iznenađenje” za sudionike. Dnevni raspored je bio u potpunosti unaprijed planiran. Trening je bio dosta intenzivan i očekivalo se sudjelovanje u većini aktivnosti.

Erasmus+
Fotografiju snimio Cristian Ioan

Kako je izgledalo neformalno učenje?

Većina aktivnosti se provodila sjedeći u krugu ili radom u paru. Radom u krugu dobiva se jednakost svih članova – voditelji su jednako izloženi poput ostalih sudionika. Svi se međusobno mogu vidjeti, komunicirati, sve o čemu se razgovara u krugu ostaje u njemu. Mnoge aktivnosti zahtijevale su rad u paru, koristio se osjet dodira, često su oči bile sklopljene, cijelo tijelo je bilo uključeno pomoću plesa. Svatko je imao vlastiti dnevnik gdje je vodio bilješke, svoja promišljanja, odgovarao na postavljena pitanja… Ukratko, što god ste htjeli mogli ste zapisati kao mali podsjetnik. Poslije svake aktivnosti raspravljalo se o osjećajima koji su se javili tijekom ili nakon aktivnosti te kako je bilo raditi tu određenu aktivnost (uglavnom po prvi put). Možete primijetiti da u našem školskom sustavu ne pitaju često kako se osjećamo na određenom satu, ne nude se prijedlozi kako da se nešto poboljša, tj. kako bi određena aktivnost ili sat više odgovarao pojedincu. Ovo je jako dobar primjer i podsjetnik da bi često trebali sebe (a i druge) upitati odgovara li nam ovo što radimo, što i na koji način bi htjeli nešto poboljšati, možda što bi htjeli drugo raditi itd.

Erasmus+
Fotografiju snimio Cristian Ioan

Kako je izgledao život u rumunjskim planinama?

Apuseni su smješteni blizu drugog najvećeg grada u Rumunjskoj, Cluj-Napoce u Transilvaniji. Smještaj je bio u dolini uz puteljak koji je vodio kroz planine. Planine, iako strme, mogu biti na određenim mjestima pristupačne za šetnju. Vrijeme je bilo varljivo – prvih par dana bilo je preko dana 25°C, a nakon toga je slijedilo zahlađenje gdje je čak palo i nekoliko pahulja snijega. U nekoliko soba bile su smješteno tri osobe, grijalo se na peć, dok je u jednoj prostoriji gdje se održavala aktivnost, na katu je bilo smješteno otprilike četrnaest osoba. WC-i, blagovaonica, kuhinja i dnevni boravak su se dijelili, stoga je svatko od sudionika imao zadatak vezan uz održavanje zajedničkih prostorija. Život u planinama je vrlo jednostavan. Unatoč tome što smo imali pristup internetu, nije se koristio u tolikoj mjeri kao u svakodnevnom gradskom životu.

Za kraj…

Ako se odlučite na neki od Erasmus+ projekata, naša preporuka je da se svakako prijavite. Naravno, budite spremni da ćete morati uložiti vrijeme i novac (za početak), ali da time dobivate iskustvo, nova poznanstva i znanja koja ćete moći iskoristiti u nekom trenutku svoga života.

Ako vas zanima nešto više o Erasmus+ projektima, savjetujemo vam da pročitate naš članak u kojemu možete saznati više informacija.

erasmus+
Fotografiju snimio Cristian Ioan

Objavljeno: 29/12/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.