Razgovor za posao: pripremi se!

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Razgovor za posao vrlo često predstavlja izvor nelagode za sve, bez obzira na dob, radno iskustvo, obrazovanje… Međutim, možda je najteže mladima koji su tek završili srednju školu ili fakultet, koji prvi puta dolaze na razgovor za posao i ne znaju što mogu očekivati. Stoga smo odlučile napisati ovaj članak kako bi im ponudile barem neke smjernice uz koje će im to iskustvo postati manje neugodno. ?

Informiraj se o poslodavcu

Prije nego što dođeš na razgovor za posao, obavezno pogledaj internetsku stranicu poslodavca i saznaj čime se sve poslodavac bavi, tko je zaposlen kod njega, tko su korisnici njegovih usluga i slično. Uvijek je dobro baratati s tim informacijama kako bi imao/la što bolju sliku o tome gdje dolaziš i u kakvoj bi se instituciji/tvrtki mogao/la zaposliti ako prođeš na razgovoru. Također, moguće je da će ti poslodavac postaviti neko pitanje koje je vezano uz njihovu djelatnost ili usluge koje nude.

Prouči opis posla za koji se javljaš

Razmisli o tome što bi sve na tom radnom mjestu morao/la obavljati, koje bi bile tvoje dužnosti i radni zadaci. Neke podatke o tome možeš pronaći na internetskoj stranici poslodavca i u oglasu za posao. Neki poslodavci objave sve informacije o konkretnom radnom mjestu, uključujući i način izračuna plaće. Ako ne možeš pronaći na navedenim mjestima odgovore, pokušaj u Google upisati naziv radnog mjesta i pronaći što više informacija o njemu. Bilo bi dobro da znaš barem okvirno što se od tebe očekuje na tom radnom mjestu. No, ako ne možeš ništa pronaći, nemoj da te to obeshrabri od prijave ili odlaska na razgovor za posao. Iskaži entuzijazam i reci zašto ti se svidio taj oglas te zamoli osobu koja te intervjuira da ti objasni što se sve od radnika očekuje na tom radnom mjestu. Na taj ćeš način pokazati svoju odgovornost.

Prisjeti se nekih specifičnih znanja koja ti trebaju u obavljanju tog posla

Nakon što si razmislio/la o tome što bi to radno mjesto zahtijevalo od tebe, ako je to potrebno možeš ponoviti neka znanja koja su ti važna za obavljanje tog posla. Velika je vjerojatnost da smo neko gradivo nakon završetka škole ili fakulteta zaboravili, a da će nam biti potrebno na radnom mjestu za koje smo se prijavili. Zbog toga ponovno prođi neke materijale, knjige, skripte ili googlaj! ?

Pripremi nekoliko rečenica kojima ćeš se opisati

Vrlo često na početku razgovora poslodavac traži od kandidata da kaže nešto o sebi. Razmisli unaprijed o tome što bi bilo dobro reći, kako ćeš početi i što ćeš sve spomenuti. Poželjno je reći nešto o svojem školovanju, o radnom iskustvu (praksa, volontiranje, studentski poslovi), o svojim osobinama. Pokušaj se predstaviti u pozitivnom svjetlu, ali nemoj preuveličavati! Važno je biti iskren.

Razmisli o pitanjima koja bi ti mogli postaviti

Što misliš, što bi te sve mogli pitati na razgovoru za posao? Neka od tipičnih pitanja odnose se na tvoju motivaciju za to radno mjesto, na tvoje mane i vrline, zašto misliš da bi bio/la dobar/ra za rad na tom radnom mjestu, predstavlja li ti poteškoću rad s određenom grupom ljudi ili na nekim zadacima i slično. Neka od čestih pitanja možeš pronaći i ovdje. Razmisli pomalo o svakom od njih i pripremi odgovore.

Pripremi vlastita pitanja za razgovor za posao

Ne bi bilo loše razmisliti o tome postoji li nešto što te zanima o poslodavcu ili radnom mjestu te postaviti ta pitanja na kraju razgovora. Primjerice, kada se očekuje početak rada za kandidata koji udovolji uvjetima, koje sve zadatke uključuje radno mjesto, postoji li probni rok, kakav će se ugovor potpisivati (na određeno ili neodređeno) i slično. Imaš pravo saznati te informacije, a i pitanjima ćeš pokazati svoju ozbiljnost.

Pronađi adresu i pazi na vrijeme

Unaprijed na internetu pogledaj gdje se nalazi adresa mjesta na koje moraš doći na razgovor za posao i, ako ne znaš kako doći do tamo, prouči kartu i pronađi najbolji put kako ne bi došlo do poteškoća na dan intervjua. Također, dobro razmisli o tome koliko bi ti vremena bilo potrebno da dođeš do tog mjesta. Jedna od najvažnijih stvari je stići na vrijeme!

Obuci se prikladno

Mislimo da ne moramo posebno naglašavati ovaj aspekt, ali ponekad se događa da osobe dolaze na razgovor za posao neprikladno obučene. Pronađi odjeću koja izgleda pristojno i koja ne otkriva previše (posebno prekratke suknje/haljine i duboki dekoltei kod žena, ali i kratke hlače kod muškaraca).

Ponašanje tijekom razgovora

Na početku nemoj zaboraviti pozdraviti osobu s kojom ćeš razgovarati (s „dobar dan“ ili „dobro jutro“) te, ako okolnosti to dopuštaju, pruži ruku i predstavi se. Tijekom razgovora pokušaj sjediti uspravno i pokazuj zainteresiranost za ono što ti poslodavac govori. Nemoj koristiti nepristojne izraze i psovke te pokušaj gledati čim više sugovornika u oči. Na kraju razgovora možeš se zahvaliti te pozdraviti poslodavca rukujući se.

Nadamo se da smo ti uspjele dati neke konkretne smjernice za pripremu za razgovor za posao, a o zapošljavanju možeš pročitati nešto i na nekim našim drugim člancima poput:

Želiš raditi, a ne znaš odakle krenuti?

Zapošljavanje – prva pomoć u potrazi za poslom i što nakon toga?!

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa

 Sretno na razgovoru! ?

Objavljeno: 03/06/2019

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.