Rat – kako očuvati mentalno zdravlje?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Imaš li dojam da vijesti o ratu od svuda iskaču, da se samo o tome priča, gleda, sluša? Rat je nezaobilazna tema na kavama i druženjima i s obitelji i prijateljima zato što je u pozadini strah za svoj život i zdravlje kao i život naše obitelji i drugih ljudi s kojima suosjećamo. Kad brigu podijelimo razgovorom imamo osjećaj trenutnog olakšanja, ali ako nam je to jedina tema, briga neminovno samo raste. Ako te zanima kako to izbalansirati i ne preopteretiti se, čitaj dalje.

Medije si kao i kad su izvještavali o širenju korona virusa, novozaraženima, teško oboljelima i umrlima mogao/la gledati kao na širitelje straha i panike, kao širitelje tuge oko onoga što se događa, a pritom nisi mogao/la puno napraviti. No, tad smo mislili da imamo kakvu – takvu kontrolu nad situacijom, nad svojim zdravljem i životom.

Sada, kad je rat u pitanju, zaista osjećamo kao da nemamo apsolutno nikakvu kontrolu nad situacijom (nemamo nikad kontrolu nad bilo čim izvan nas, ali volimo misliti da imamo i stalno sve pokušavamo kontrolirati kako bi nam bilo bolje), a zbog toga se možemo osjećati preplavljeno neugodnim emocijama poput straha, ljutnje, tuge, zabrinutosti, bijesa.

Isto tako, možeš pokušati razumjeti što se događa, a to ti neće poći za rukom čime ćeš si izazvati frustraciju.

KAKO SI POMOĆI?

Kako na tebe utječu vijesti koje svakodnevno konzumiraš?

Koje ti misli idu glavom tijekom i nakon vijesti o ratnim zbivanjima?

Koliko ti vremena treba da se vratiš u svoju svakodnevicu?

Kako ti slušanje i gledanje vijesti pomaže?

Ovdje ne pokušavam reći da se ne trebaš informirati kad su oko nas tako važna događanja, ali trebaš odrediti kolika količina vijesti je „idealna“ kako bi bio/la informiran/a, a ne (pre)opterećen/a. To je za svakog od nas druga količina informacija, tako da moraš sam/a otkriti što odgovara baš tebi. Ja osobno kad razmišljam o ratnim stradanjima samo sebi uništavam svakodnevicu, iznova i iznova, osjećajući se bespomoćno, jadno, glupo zbog svojih problema, isto tako, neki ulaze u prepirke s ljudima koji se ne slažu s njihovim viđenjem stanja. Zbog toga gledam vijesti svaki drugi dan vrlo kratko na večer kako bi saznala najvažnije događaje tih dana, a da se pritom ne opteretim snimkama i fotografijama ratnog stradanja i patnji ljudi.

Smanjujući količinu informacija na dnevnoj razini, sebi dajem šansu da živim punim plućima sada, jer sutra, pitanje imamo li.

ŠTO JOŠ MOŽEŠ NAPRAVITI?

Razmisli kako ti u ovom trenu možeš pomoći ljudima s kojima suosjećaš, za koje brineš, OSIM što ćeš gledati vijesti. Puno je inicijativa doniranja hrane i odjeće, kao i smještanje izbjeglica, odnosno Ukrajinskih obitelji. Napravi nešto korisno, nešto što bi njima moglo POMOĆI. Jer samo gledanje vijesti nikome ne pomaže.

I za kraj, važno je uvijek znati što je u tvojoj moći, u tvojoj kontroli i što SEBI činiš pretjeranom brigom i preplavljujućim emocijama.

Piše: Iva Zaimović, magistra socijalne pedagogije

Objavljeno: 4/4/2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.