Prvi, ali i svaki idući, spolni odnos

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Možda ti se čini kao da se sve vrti oko seksa, da svi samo o tome govore, ali istina je da mladi često iskrivljuju istinu kad je o tome riječ. I djevojke i mladići ne vole priznati da „to još nisu napravili“ jer se u određenoj dobi počne očekivati da se to „riješi“. O seksu se počinje govoriti kao da je neka stvar koja nema veze s tvojim tijelom, a što će se i kad događati s tvojim tijelom je itekako tvoja odluka, ne odluka društva ili tvog partnera. Ponekad se može činiti da je bolje to čim prije „riješiti“, da to nije nikakva velika stvar, pa će barem prestati zadirkivanje vršnjaka, a ti ćeš napokon saznati kako je to.

Istina je, seks nikad nije svaki put isti, nikad nije isti ako imamo novog partnera i nikako nije isti sa 16, 19 ili 22 godine.

Zašto nije?

Prvenstveno zato jer mi nismo isti u svakom tom razdoblju života, zar ne? Isto kao što nisi bio/la isti/a sa 15 godina ili nekad ranije. Mijenjamo se, otkrivamo tko smo, što nam se na nama sviđa, kakvi bismo željeli biti, kakvog partnera želimo, kako želimo da taj prvi spolni odnos izgleda. I tu ne govorimo o romantici i čekanju pravog mladića/djevojku s kojim/om ćeš se vjenčati, tu govorimo o tome da je svatko spreman na taj korak u neko drugo vrijeme. I taj trenutak ćeš jednostavno osjetiti. Čim se počneš kolebati i predomišljati, znaj da taj partner ili taj trenutak nije vrijeme za tebe. Čemu brzati, pa se kajati zbog prvog ili petog odnosa, sasvim nebitno koji je po redu, svaki spolni odnos je važan i svaka osoba s kojom ga odlučiš započeti je važna.

Važno je kako se ponašamo prema sebi, koliko poštujemo sebe i svoje tijelo jer kako će nas netko drugi poštivati, ako mi ne poštujemo sebe?

Isto tako, važno je znati da nikom ne duguješ seks. Bez obzira koliko te puta netko častio, otpratio do kuće ili napravio neku drugu uslugu. Ako netko radi pritisak, ne sluša tebe i tvoje želje, pozdravi ga jer bolje ti je bez njega. Ponekad nam se može dogoditi da krivo procijenimo osobu koju smo upoznali, no nemoj prekasno shvatiti da te ta osoba samo želi iskoristiti i kasnije odbaciti kao prljave čarape. Budite oprezni kad dajete svoje povjerenje drugima te budite sigurni da ga je ta osoba zaslužila.

Što kad si odlučio/la na prvi seks s partnerom?

Iako je lijepo biti spontan, za prvi spolni odnos se ipak treba pripremiti. Prvi na redu je razgovor u kojem se trebate dogovoriti sve – od toga tko će kupiti prezervative ilitiga kondome, gdje ćete biti – važno je imati svoj mir i dostupnu kupaonicu.

Kupnju kondoma nemojte preskočiti zato jer vam je neugodno kupiti ih. Kondomi vam trebaju kako bi vas zaštitili od spolno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće. Prodavaču/ici je to sasvim uobičajeno, samo još jedan artikl koji kupac kupuje. Ukoliko vam je toliko neugodno, znači da za taj korak (za seks) niste još spremni. U pozadini je vrlo vjerojatno neka misao da ste još premladi za to, a ako to imate u svojoj podsvijesti, sigurno trebate pričekati. Ako ste uspješno obavili taj korak, možete nastaviti dalje. Dobro je pogledati neke videe ili upute kako se kondom točno stavlja na muški spolni organ. Pogreške su česte, a zbog toga dolazi i do pucanja kondoma prilikom spolnog odnosa – velik rizik od neželjene trudnoće. Bilo bi dobro izvježbati stavljanje kako biste bili sigurni da sve dobro radite.

I u ovom koraku je razgovor prilično važan, posebno ako se partner protivi stavljanju kondoma. Naime, muškarci mogu koristiti izliku da s kondomom ništa ne osjete, no danas im to više ne može proći. Na tržištu postoji veliki izbor, a ako se još uvijek protivi upitaj ga je li spreman na dijete – jer ti sigurno nisi. Drugo što može ponuditi je ideja da će „ga izvaditi na vrijeme“. To je metoda koja je možda dobra kad ste već u braku ili izvanbračnom partnerstvu, ali nipošto nije kad ste u vezi, još u školi ili na fakultetu, pa se ne ubraja u dobre metode kontracepcije. Također, nema zaštite od spolno prenosivih bolesti, od kojih su neke i smrtonosne. Ukoliko nije spreman na kondom, molim te, odbij spolni odnos jer je to jedini pravi odgovor!

Druga stvar koja vam je potrebna je osigurati mjesto. Ono na što se trebate pripremiti je bol i više ili manje krvi. Naime, većina djevojaka krvari prilikom prvog, a moguće i drugog spolnog odnosa. No, nije ništa čudno ako krvarenje izostane. Bol je često fizičke, ali i psihičke naravi. Za vrijeme prvog spolnog odnosa ne znamo što nas čeka, a vrlo često smo u strahu od nepoznatog, pa tako ovo nije izuzetak. Također, može biti i nelagodno pa se još više stisnemo i ukočimo, pa sam spolni odnos bude bolniji. Naglašavamo, jako je važan dobar odnos između partnera, osluškivanje želja i potreba, te dogovor da se stane ukoliko netko poželi usporiti i stati u potpunosti. Ne biste bili ni prvi ni zadnji koji bi malo usporili, nastavili s maženjem i možda probali malo kasnije ili neki drugi dan. Nemojte činiti ništa na silu, a s obzirom da se predajete cijeli, morate biti 100% sigurni da će vas partner slušati, te da neće siliti kad ste već do toga došli.

Ako zaključite da je ipak prerano za to, dobro ste odlučili i nakon prvog odnosa i također nije nešto što se rijetko događa, samo znači da ste se prerano upustili u tu avanturu. Slušajte sebe i svoje srce kad je bilo što u pitanju!

I to je to! Razgovarajte nakon spolnog odnosa, provjerite kako ste, kako vam je bilo, što vam se sviđalo, a što ne. Vrlo vjerojatno nećete biti nešto posebno oduševljeni i možda nećete znati oko čega se diže tolika frka. Vođenje ljubavi je umjetnost spajanja ljubavi i strasti, povjerenja i iskrenosti, primanje i davanje ljubavi u cijeloj njenoj punini.

Za kraj, prije svakog spolnog odnosa upitajte se jeste li spremni preuzeti odgovornost za svoje postupke i prihvatiti posljedice koje može donijeti spolni odnos. Ako niste spremni na to, ako nemate financijskih mogućnosti brinuti se za dijete koje može doći, ako će ta briga pasti na vaše roditelje, ako niste spremni i sposobni odgajati dijete, jednostavno niste spremni za taj korak.

Napisala: Iva Sambolek, mag.paed.soc.

Objavljeno: 5.3.2020.

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

One Reply to “Prvi, ali i svaki idući, spolni odnos”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.