Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Nina:
“Dobar dan, imam dva pitanja, drugi sam razred ekonomske škole a htjela sam upisati Veterinu ali nisam mogla jer je Veterina svake druge godine pa me prvo zanima, ja ću sad završiti drugi razred ekonomske škole i ja bi se voljela prebaciti u Veterinu pa me zanima je li se je moguće prebaciti kad završiš drugi razred.

A drugo pitanje za upis na veterinarski fakultet ili za morskog biologa moram li ja pohađati srednju školu koja je vezana za kemiju, fiziku i biologiju ili ne moram.”

Draga Nina,

drago nam je što već sada razmišljaš o studiju, znaš u kojem smjeru želiš ići i sukladno tome se informiraš.

Što se tiče prebacivanja iz škole u školu, svakako imaj na umu da Zakon o odgoju i obrazovanju (NN 64/20) ostavlja mogućnost za prebacivanje učenika tijekom srednjoškolskog obrazovanja u istu ili drugu školu. Pri tome je najvažnije da se prebaciš najkasnije do kraja drugog polugodišta, odnosno  sa zamolbom za prebacivanje i drugim papirima bi svakako trebala krenuti što prije. To je važno kako bi se na vrijeme o svemu informirala, prikupila dokumentaciju itd.. S obzirom na to da te zanima drugačija škola od ove u kojoj si sada, svakako budi svjesna da ćeš možda morati polagati razlikovne/dopunske ispite. O sadržaju tih ispita, načinu polaganja ispita i rokovima unutar kojih ih moraš položiti odluku donosi nastavničko vijeće. U svakom slučaju ti savjetujemo da kontaktiraš željenu školu i informiraš se o proceduri vezanoj uz prebacivanje i da tada, uz razgovor s roditeljima i tebi važnim osobama doneseš konačnu odluku o prebacivanju.

U vezi drugog pitanja i upisa na studij veterine ili za morskog biologa najvažnije da znaš kako za oba studija na maturi moraš položiti jedan od tri izborna predmeta: biologiju, kemiju ili fiziku. Odnosno za veterinu moraš položiti jedan od ta tri, a za morskog biologa moraš položiti biologiju. Pri tome naravno nije navedeno da moraš slušati te predmete u školi, ali činjenica je da će ti možda biti lakše učiti i pripremati se za ispite, ako si te predmete već učila i slušala na nastavi. Uz sve to, ističemo kako za upis na Veterinu na Sveučilištu u Zagrebu traže odslušane dvije godine nastave iz predmeta Latinski jezik, a najkasnije do upisa na drugu godinu. To znači da ne trebaš nužno imati Latinski jezik kao predmet u srednjoj školi, ali svakako ga moraš kasnije odslušati kako bi upisala drugu godinu studija. Uz sve navedeno, veterina zahtijeva i provjeru posebnih sposobnosti putem testa iz psihomotorike. Također, veterina na Sveučilištu u Zagrebu zahtijeva polaganje mature hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika na višoj razini, dok primjerice Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora traži polaganje tih predmeta na osnovnoj/nižoj razini te nema dodatnih provjera znanja, vještina i sposobnosti kandidata. To su neke od ključnih razlika vezanih uz upis.

Nama iz tvojeg upita nije u potpunosti jasno je li riječ baš o tim studijima, tako da ti svakako preporučamo da detaljnije informacije pronađeš na njihovim službenim stranicama. Podatke o Veterinarskom fakultetu smo pronašle na ovom linku te OVDJE. Dok smo informacije o Odjelu za studije mora pronašle OVDJE. Riječ je naravno o informacijama koje se odnose na upis ove kalendarske godine.

Za kraj želimo naglasiti da koju god odluku doneseš u vezi sa srednjom školom i studijem, uvijek imaj na umu da to bude najbolje za tebe, da je to ono što doista želiš, u čemu se vidiš i da je to blizu onome što bi voljela jednog dana raditi. Svakako bi bilo dobro da prije svega razgovaraš s roditeljima, braćom/sestrama, prijateljima, članovima obitelji ili nekim drugim tebi važnim osobama. Ponekad je odluku lakše donijeti kada imamo podršku od strane nama važnih osoba.

Žalimo ti puno sreće u tom postupku. Ako imaš dodatna pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, javi nam se i pokušat ćemo ti pomoći najbolje što možemo.

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

 Puno pozdrava od Podrži me! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.