Promjena srednje škole i uvjeti za upis na Veterinarski fakultet/na studij za morskog biologa

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Nina:
“Dobar dan, imam dva pitanja, drugi sam razred ekonomske škole a htjela sam upisati Veterinu ali nisam mogla jer je Veterina svake druge godine pa me prvo zanima, ja ću sad završiti drugi razred ekonomske škole i ja bi se voljela prebaciti u Veterinu pa me zanima je li se je moguće prebaciti kad završiš drugi razred.

A drugo pitanje za upis na veterinarski fakultet ili za morskog biologa moram li ja pohađati srednju školu koja je vezana za kemiju, fiziku i biologiju ili ne moram.”

Draga Nina,

drago nam je što već sada razmišljaš o studiju, znaš u kojem smjeru želiš ići i sukladno tome se informiraš.

Što se tiče prebacivanja iz škole u školu, svakako imaj na umu da Zakon o odgoju i obrazovanju (NN 64/20) ostavlja mogućnost za prebacivanje učenika tijekom srednjoškolskog obrazovanja u istu ili drugu školu. Pri tome je najvažnije da se prebaciš najkasnije do kraja drugog polugodišta, odnosno  sa zamolbom za prebacivanje i drugim papirima bi svakako trebala krenuti što prije. To je važno kako bi se na vrijeme o svemu informirala, prikupila dokumentaciju itd.. S obzirom na to da te zanima drugačija škola od ove u kojoj si sada, svakako budi svjesna da ćeš možda morati polagati razlikovne/dopunske ispite. O sadržaju tih ispita, načinu polaganja ispita i rokovima unutar kojih ih moraš položiti odluku donosi nastavničko vijeće. U svakom slučaju ti savjetujemo da kontaktiraš željenu školu i informiraš se o proceduri vezanoj uz prebacivanje i da tada, uz razgovor s roditeljima i tebi važnim osobama doneseš konačnu odluku o prebacivanju.

U vezi drugog pitanja i upisa na studij veterine ili za morskog biologa najvažnije da znaš kako za oba studija na maturi moraš položiti jedan od tri izborna predmeta: biologiju, kemiju ili fiziku. Odnosno za veterinu moraš položiti jedan od ta tri, a za morskog biologa moraš položiti biologiju. Pri tome naravno nije navedeno da moraš slušati te predmete u školi, ali činjenica je da će ti možda biti lakše učiti i pripremati se za ispite, ako si te predmete već učila i slušala na nastavi. Uz sve to, ističemo kako za upis na Veterinu na Sveučilištu u Zagrebu traže odslušane dvije godine nastave iz predmeta Latinski jezik, a najkasnije do upisa na drugu godinu. To znači da ne trebaš nužno imati Latinski jezik kao predmet u srednjoj školi, ali svakako ga moraš kasnije odslušati kako bi upisala drugu godinu studija. Uz sve navedeno, veterina zahtijeva i provjeru posebnih sposobnosti putem testa iz psihomotorike. Također, veterina na Sveučilištu u Zagrebu zahtijeva polaganje mature hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika na višoj razini, dok primjerice Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora traži polaganje tih predmeta na osnovnoj/nižoj razini te nema dodatnih provjera znanja, vještina i sposobnosti kandidata. To su neke od ključnih razlika vezanih uz upis.

Nama iz tvojeg upita nije u potpunosti jasno je li riječ baš o tim studijima, tako da ti svakako preporučamo da detaljnije informacije pronađeš na njihovim službenim stranicama. Podatke o Veterinarskom fakultetu smo pronašle na ovom linku te OVDJE. Dok smo informacije o Odjelu za studije mora pronašle OVDJE. Riječ je naravno o informacijama koje se odnose na upis ove kalendarske godine.

Za kraj želimo naglasiti da koju god odluku doneseš u vezi sa srednjom školom i studijem, uvijek imaj na umu da to bude najbolje za tebe, da je to ono što doista želiš, u čemu se vidiš i da je to blizu onome što bi voljela jednog dana raditi. Svakako bi bilo dobro da prije svega razgovaraš s roditeljima, braćom/sestrama, prijateljima, članovima obitelji ili nekim drugim tebi važnim osobama. Ponekad je odluku lakše donijeti kada imamo podršku od strane nama važnih osoba.

Žalimo ti puno sreće u tom postupku. Ako imaš dodatna pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, javi nam se i pokušat ćemo ti pomoći najbolje što možemo.

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

 Puno pozdrava od Podrži me! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.