Priprema za ispit – kako si olakšati?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Uhvatila te ispitna groznica? Ne znaš što bi prije počeo/la učiti? Misli ti lete na sve strane i obaveze koje još moraš obaviti i nikako se ne možeš fokusirati na ono što je ispred tebe? To nema smisla i sam/a znaš da nećeš ništa više/brže naučiti ako ćeš imati na pameti sto drugih stvari/stranica/predmeta/kolegija koje moraš pripremati pred kraj školske godine, a tu su uskoro i ispitni rokovi.

Na naše upamćivanje određenog sadržaja velik utjecaj ima osjećaj stresa koji si sami nametnemo stalnim opterećivanjem i razmišljanjem, kao i strahom od neuspjeha. To je velika prepreka koju moramo prijeći, a ponekad je teško izbjeći kako vanjske stresore, tako i one unutar nas. Nemojte sami sebi raditi veći problem nego što on uistinu jest. To ne znači da ispit nije stresan, to samo znači da ne mora biti. Barem ne u tolikoj količini. Pretjeranom brigom i strahom od neuspjeha sami sebi onemogućavamo ili pak otežavamo pamćenje nekog sadržaja jer se naš mozak i misli ne usmjeravaju na ono bitno. Oni u pozadini brinu, umjesto da povezuju novo s onim starim, već naučenim. To može biti dosta velik problem i prilikom odlaska na spavanje kada možemo početi vrtiti razne „filmove“ u glavi, a oni su najčešće neki s prognozama katastrofalne budućnosti. Kome to koristi?

Evo nekih savjeta kako učiti s više fokusa i motivacije! ?

  1. SVJESNO UČENJE

Naš um je plutajući, vrlo rado otplovi u neke druge misli, planove u budućnosti ili pak brige, crne misli o budućnosti ili žaljenje za prošlošću. To sve je u redu u nekoj umjerenoj mjeri, baš kao i sve ostalo. Teško je biti svjestan cijeloga dana 100% i ne treba se time opterećivati. Najvažnije je, opet, biti svjestan da nisi svjestan/na ?. Koliko često prilikom započinjanja učenja počneš scrollati po Facebooku, Instagramu, Pinterestu ili nekoj drugoj stranici, a da pri tome uopće nije toliko važan pregledan sadržaj nego micanje fokusa s učenja, briga za ispit i učenje, pa tako i odmor od svega toga? Ako je odgovor prilično često i ako prilično puno vremena izgubiš na to, nije dobro. Naš savjet je da odrediš neki vremenski period koji ćeš imati za odmor (kraći ili dulji), da možda na početku učenja odrediš 5min tijekom kojih ćeš se psihički pripremiti za učenje i da obavezno namjestiš neki alarm koji će te podsjetiti da je vrijeme za početak. Pri tome, možeš odrediti da ćeš svjesno učiti i posvetiti se onome ispred sebe, a to znači ugasiti i maknuti sve distraktore od sebe (mobitel, društvene mreže, nešto drugo) i posvetiti se 30-45min kada ćeš aktivno učiti. Nakon toga si odredi neki odmor, mobitel, hvatanje svježeg zraka i slično koji će doći kao nagrada.

S tim povezano možemo na broj dva!

2. DOBAR PLAN KOJI VODI NEKOM CILJU

Cilj je jako važan, kako u životu tako i u učenju. Za početak je važno znati koliko tog gradiva ima i koliko imaš vremena do ispita – realnog vremena, a i dobro je misliti na to koliko ti treba da savladaš određeno gradivo i da ostaviš svaki dan za ponavljanje, kao i da dan prije ispita uglavnom ponavljaš gradivo kako bi izbjegao/la paniku dan prije. Na papir staviš koliko stranica trebaš proći svaki dan da bi za ispit bio/la siguran/na u sebe i svoje znanje. Na taj papir možeš isplanirati i pauze – kraće i dulje. Sve što trebaš je držati se plana! Pri tome imaj na umu da ćeš se preračunati i kad kreneš učiti da će ti trebati više vremena za određeni sadržaj. Pokušaj to izbjeći ? Isto tako, imaj na umu cilj koji ćeš postići ako dobro napišeš ispit ili usmeno odgovaraš. Važno je stalno se podsjećati što ćeš time postići, koliko ćeš bliže tom cilju doći.

3. NE UPADAJTE U OČAJ – UPOZNAJTE SE S GRADIVOM

Sada kad imate plan učenja važno je ne pasti u očaj pred količinom onog što si si zadao/la kao cilj za taj dan. Fokusiraj se na ono pred sobom i radi korak po korak. Podsjeti se što ćeš postići kad naučiš i dobro napišeš ispit! Također, podsjeti se da ste većinu toga obradili na satu/predavanju i da su ti neke stvari sigurno poznate, a sada samo moraš detaljnije proći još neke stvari.

Upoznavanje s gradivom neki rade tako da prvo pročitaju cijelu cjelinu/skriptu/članak, a neki odlomak po odlomak. Taj dio nikako nemojte preskakati jer kada mozak unaprijed zna što ga čeka, prilikom učenja se drugi put susreće s određenom temom i lakše povezuje s već naučenim i imate dojam kao da lakše i brže pamtite. To možete raditi tako da na papir/bilježnicu vadite najvažnije stvari, a u knjigama su one često napisane podebljanim slovima, a možete i odgovarati na neka pitanja.

4. FOKUS NA NAJBITNIJE, PA NAKON TOGA NA DETALJE

Učiti možeš odmah sve, a ako imaš manjak vremena za pripremu, možeš se fokusirati na ono najbitnije – podebljano ili pak ono što je na prezentaciji od profesora, pa to samo upotpuniš s još malo „mesa“ kako ne bi učio/la samo natuknice. Super je i ako imaš neku malo detaljniju skriptu pa možeš staviti naglasak na nju, a ako ostane još vremena lako nadodaš još neke dodatne stvari. Ponekad, ako je skripta dovoljno dobro napisana, bit će super i za neku bolju ocjenu, no ponekad su one dosta šturo napisane i dovoljne su za prolaznu ocjenu, pa i to imaj na umu. Ukoliko je to neki važan predmet, ipak se potrudi proći većinu literature koja je potrebna za određeni predmet jer ipak ćeš kasnije biti stručnjak u određenom području. Žalosno je što nisu svi stručnjaci stručni, nemoj biti jedan od onih nestručnih!

5. POZITIVNO RAZMIŠLJANJE I VJERA U SEBE

Kad radimo nešto važno je vjerovati u sebe, vjerovati da nešto možemo dobro napraviti, da smo sposobni i uspješni. Zašto ne bismo bili? Ako vjerujemo u suprotno, razmišljamo suprotno, omalovažavamo i podcjenjujemo sami sebe, sami sebi kopamo rupu. Dobro je kad nam drugi kažu da to možemo, ali još je bolje kad sami sebi kažemo da to možemo! Pa zašto si onda ne bi rekao/la:

„Ti to možeš!,

Lako ću ja to, nema toga toliko puno.

Ako sam mogao/la sve ovo do sad, zašto bi sada bilo drugačije?“

i slično.

Pronađi nešto što će biti tvoj okidač ka pozitivnom razmišljanju! Učenje je nešto što nam može poljuljati vjeru u sebe, no mi smo ti koji odabiremo na koji ćemo način percipirati ono ispred nas. Mi možemo odabrati hoćemo li očajavati ili ćemo učenje vidjeti kao zabavu. Jesi li znao/la da je zabava temeljna ljudska potreba, a pod zabavu spada i učenje? Kao mali učili smo kroz igru, sve važne stvari poput kretanja i govorenja smo upijali igrajući se. Zašto bi ovo bilo drugačije? Sve je to u nama, mi smo bića koja žele učiti nešto novo, vladati novim znanjima i vještinama, nismo predodređeni ništa ne stvarati i ne promišljati. Probudite to u sebi!

6. VIZUALIZACIJA USPJEHA

Nešto što ti može pomoći prije odlaska na spavanje i skretanja u svjetlije misli je vizualizacija uspjeha. Kako ćeš to napraviti? Svatko može odabrati način koji njemu odgovara, ali evo ideje. Udobno se smjesti, smiri svoje tijelo dubokim udasima i izdasima, možeš brojati unatrag od 59 do 0 i usmjeravati misli na zbrajanje tih udaha i izdaha. Kad si smirio/la svoje misli i tijelo, zamisli kako pišeš ispit ili usmeno odgovaraš. Zamisli da sve ide po planu, da se dobro osjećaš prilikom toga i da se u svakom pitanju snalaziš pa čak i ako ne znaš 100% točan odgovor. Možeš zamisliti ugodnu atmosferu, ali i onu napetiju, možeš zamisliti i da ne znaš neki odgovor, ali i da to nije ništa strašno, niti najstrašnije što se može dogoditi. Važno je slati si pozitivne misli i zamišljati sebe kao sposobne i uspješne. Vjerujemo da će ti to pomoći u opuštanju i lakšim snovima.

Za kraj bismo te upitale što je najgore što se može dogoditi ako dobiješ lošu ocjenu ili padneš ispit? Što je najstrašnije? Možeš li se nositi s tim i je li to toliko strašno da si zbog toga nesretan/na i pod stresom? ?

Mi sami stvaramo stres percipirajući nešto kao stresno i strašno, a na nama je da tu percepciju stvarnosti mijenjamo, opustimo se i prihvatimo ono što ne možemo mijenjati, a mijenjamo ono što je u našim rukama.

Objavljeno: 03/06/2019

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.