Prekid veze i društvene mreže

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Vjerujemo da si sigurno iskusio/la prekid veze i pri tome se suočio/la s problemima: „Kako to obznaniti na društvenim mrežama?, Trebam li brisati slike?, Što će drugi reći/misliti?“ Je li problem doista tako velik ili ti se to samo čini – čitaj dalje i saznaj.

Ideje o tome što treba ili ne treba napraviti

Mladi imaju raznolike stavove o tome trebaju li nakon prekida obrisati slike s bivšim dečkom/curom s društvenih mreža ili ne, trebaju li ih obrisati s liste prijatelja/pratitelja ili ne…

Neki su mišljenja da je skroz OK ostaviti slike i bivšeg/bivšu na listi prijatelja/pratitelja, jer im je to bila važna i duga veza, ostali su u dobrim odnosima i ne vide razlog za brisanje ili još gore, blokanje.

S druge strane, neki smatraju da treba obrisati sve slike, kao i tu sobu s liste prijatelja, treba ju prestati pratiti i slično. Neki se odlučuju za najrigorozniju mjeru – blokiranje na svim društvenim  mrežama.

Odluku o tome što ćeš napraviti donosiš sam/a, a ona naravno ovisi o tvom iskustvu, o načinu prekida, o tome koliko si dugo u vezi, koliko je to bila ozbiljna veza i slično. Ako ne možeš donijeti samostalno konačnu odluku, svakako ti savjetujemo da o tome porazgovaraš s tebi važnim i bliskim osobama (frendovima, braćom/sestrama, mamom i sl.).

White Smartphone
Preuzeto s: www.pexels.com/

Ponašanje na društvenim mrežama nakon prekida

Neovisno o tome je li ti prekid bio težak i gorak (još uvijek se sjećaš svih detalja sa suzama u očima) ili ste prekinuli bez previše drame – uvijek postoje neka nepisana pravila ponašanja na društvenim mrežama.

1. Pisanje ružnih/uvredljivih komentara/postova

Nitko nema koristi niti mu je ugodno kada pročita ili čuje da je netko napisao neki ružan/uvredljiv ili općenito neprimjeren komentar. Stavi se u poziciju – što da o tebi netko napiše nešto ružno? Kako bi se osjećao/la? Neka ti odgovori na ta pitanja budu smjernice za to što ćeš pisati o bivšima.

2. Postanje neprimjerenih slika

Događa se da neki po prekidu koriste priliku i objavljuju neprimjerene slike bivših. Pitamo se – koja je korist od toga? Što objavljivanjem takvih slika želiš dobiti? Kako bi se osjećao/la da druga strana isto napravi tebi? Znači li to da još uvijek nisi odustao/la od bivše/g?

3. Blokiranje bivšeg/bivše i pisanje neprimjerenih i uvredljivih statusa ili objavljivanje storya

Ovo je definitivno najgore što možeš napraviti – blokirati drugu stranu i onda pisati ružne i neprimjerene statuse ili objavljivati takve slike. Blokiranjem ne daješ šansu drugoj osobi da se „obrani“, da te zamoli da to makneš i slično. Druga strana je bespomoćna, a ono što ti radiš je krajnje neugodno i posramljujuće. Što takve stvari govore o tebi? Koji su stvarni razlozi takvog ponašanja?  Što dobivaš time?

4. Brisanje zajedničkih slika – tu postoji više razloga zašto to napraviti

Prvi u nizu razloga je taj što ćeš time „lakše“ i možda brže preboljeti bivšu/bivšeg. Stalnim gledanjem starih zajedničkih slika samo možeš produbiti tugu i druge manje ugodne emocije. Osim toga, možeš „zaboraviti“ zašto je točno došlo do prekida i pokušati obnoviti vezu za koju već odavno znaš da nikada ili vrlo vjerojatno neće funkcionirati.

Drugi razlog veže se uz potencijalnog novog dečka ili curu. Ako s nekim stupiš u kontakt, dopisujete se, nalazite i volio/voljela bi biti s tom osobom u vezi, misliš li da bi se potencijalni novi dečko/cura dobro osjećao kad bi vidio sve te slike s bivšim/om na tvojem profilu? Hoće li to biti pokazatelj toga da si ga/ju prebolio/la ili da još uvijek za tom osobom patiš? Ako i dalje ne vidiš smisao u tome, stavi se u poziciju tog novog dečka/cure i razmisli, kako bi bilo da si s nekim u vezi, a na profilu društvenih mreža se nalazi hrpa postova i slika s bivšim/bivšom.

5. Muteanje (mjutanje) bivšeg/bivše

Ako si mišljenja da je brisanje bivših s društvenih mreža za tebe djetinjasta stvar, a opet ne želiš stalno gledati što objavljuju osobe koje su te povrijedile, tada ti opcija mjutanja/gašenja objava definitivno može pomoći. Time možeš sam/a sebi napraviti uslugu i poštedjeti se objava koje bi te možda povrijedile ili zbog kojih bi se loše osjećao/la.

People Holding Their Phones
Preuzeto s: www.pexels.com/

Za kraj, želimo naglasiti da je prekid vrlo privatna stvar te da će svatko postupiti onako kako  misli da je najbolje. Hoćeš li si uzeti više ili manje vremena za donošenje odluke o tome što ćeš napraviti po pitanju društvenih mreža, hoćeš li nastaviti s praćenjem bivše/g ili ne, to svakako ovisi o tebi, o tome kakva je bila veza, kakav je bio prekid i što planiraš dalje s time – želiš li ući u novu vezu ili se nadaš obnovi stare veze.

Kako god bilo, vjerujemo da će ti biti lakše preboljeti prekid kad uz sebe imaš prijatelje, osobe od povjerenja, kad si iskren/a prema sebi i ono što zapravo želiš i kad donosiš promišljene, a ne ishitrene odluke.

Ako ćeš i dalje imati poteškoća ili nekih pitanja slobodno se javi u komentar, upitom na obrazac ili na mail [email protected]. Isto tako, možeš nam se javiti i na Facebooku – Podrži me.

Piše: Lorena Rukav, mag.socijalne pedagogije

Objavljeno: 03/08/2020

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.