Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Helena: ” Pozdrav. 3. sam rezred srednje medicinske skole i zanima me mogu li se preseliti u gimnaziju opci smjer? Koje bih ispite trebala polagati?”

Draga Helena,

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi dozvoljava prebacivanje u drugu školu istog ili drugačijeg obrazovnog smjera tijekom školovanja, a najkasnije do početka drugog polugodišta. To znači da se prema tom Zakonu u novu školu možeš prebaciti tek početkom iduće školske godine. Međutim, sada je pravo vrijeme da kreneš s prikupljanjem informacija u svezi prebacivanja. U tom pogledu, savjetujemo ti da kontaktiraš željenu školu – ravnatelja, socijalnog pedagoga, pedagoga ili neko drugo stručno osoblje i da ih pitaš za konkretne informacije u svezi prebacivanja. To je trenutno za tebe najbolji izbor jer za prebacivanje trebaš ispunjavati određene uvijete, a neki od njih su: dovoljan bodova, postoji li slobodno mjesto u razredima željene škole, te polaganje razlikovnih ispita u roku u kojem škola to traži od tebe. Koje ispite ćeš polagati, to ti ne znamo reći jer sadržaj i način polaganja razlikovnih ispita određuje nastavničko vijeće škole u koju ćeš se prebaciti.

Međutim, kako bi što bolje i kvalitetnije položila razlikovne ispite, možemo ti preporučiti naša dva članka koja spominju različite ideje koje ti mogu pomoći u tome da bolje naučiš gradivo (Kako uspješno učiti i naučiti I i II). U slučaju da ćeš imati puno razlikovnih ispita, vrlo je važno dobro se organizirati i kvalitetno rasporediti vrijeme za učenje, kako bi stigla sve na vrijeme naučiti i položiti.

Sumirajući, najbolje bi bilo da kontaktiraš željenu školu, prikupiš odgovore na gore navedena pitanja/uvjete i tada ćeš točno znati koje ispite moraš polagati, u kojem roku i možeš li se uopće prebaciti ili ne.

Želimo ti puno sreće u tom postupku i nadamo se da smo ti barem malo pomogle i da ćeš na kraju biti zadovoljna odabranom školom. U slučaju da ti nešto nije dovoljno jasno ili imaš dodatna pitanja, javi nam se ponovno.

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.