Prebacivanje u drugu školu i razlikovi ispiti

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Helena: ” Pozdrav. 3. sam rezred srednje medicinske skole i zanima me mogu li se preseliti u gimnaziju opci smjer? Koje bih ispite trebala polagati?”

Draga Helena,

Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi dozvoljava prebacivanje u drugu školu istog ili drugačijeg obrazovnog smjera tijekom školovanja, a najkasnije do početka drugog polugodišta. To znači da se prema tom Zakonu u novu školu možeš prebaciti tek početkom iduće školske godine. Međutim, sada je pravo vrijeme da kreneš s prikupljanjem informacija u svezi prebacivanja. U tom pogledu, savjetujemo ti da kontaktiraš željenu školu – ravnatelja, socijalnog pedagoga, pedagoga ili neko drugo stručno osoblje i da ih pitaš za konkretne informacije u svezi prebacivanja. To je trenutno za tebe najbolji izbor jer za prebacivanje trebaš ispunjavati određene uvijete, a neki od njih su: dovoljan bodova, postoji li slobodno mjesto u razredima željene škole, te polaganje razlikovnih ispita u roku u kojem škola to traži od tebe. Koje ispite ćeš polagati, to ti ne znamo reći jer sadržaj i način polaganja razlikovnih ispita određuje nastavničko vijeće škole u koju ćeš se prebaciti.

Međutim, kako bi što bolje i kvalitetnije položila razlikovne ispite, možemo ti preporučiti naša dva članka koja spominju različite ideje koje ti mogu pomoći u tome da bolje naučiš gradivo (Kako uspješno učiti i naučiti I i II). U slučaju da ćeš imati puno razlikovnih ispita, vrlo je važno dobro se organizirati i kvalitetno rasporediti vrijeme za učenje, kako bi stigla sve na vrijeme naučiti i položiti.

Sumirajući, najbolje bi bilo da kontaktiraš željenu školu, prikupiš odgovore na gore navedena pitanja/uvjete i tada ćeš točno znati koje ispite moraš polagati, u kojem roku i možeš li se uopće prebaciti ili ne.

Želimo ti puno sreće u tom postupku i nadamo se da smo ti barem malo pomogle i da ćeš na kraju biti zadovoljna odabranom školom. U slučaju da ti nešto nije dovoljno jasno ili imaš dodatna pitanja, javi nam se ponovno.

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

 

2 Replies to “Prebacivanje u drugu školu i razlikovi ispiti”

 1. Pozdrav, ja sam prvi razred srednje skole za hotelijersko turistickog tehnicara i zelim se prebacit u obrtnicku skolu za kozmeticara. Koje i koliko bi ja ispita morala polagat?

  1. Draga Katja,
   nažalost mi ne možemo znati koje sve ispite bi trebala polagati prije prebacivanja. Savjetujemo ti da se što prije javiš željenoj školi kako bi dobila sve i potpuno točne informacije oko prebacivanja.
   Sretno i piši ako ti još nešto ne bude jasno!
   Podrži me ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.