Prebacivanje iz smjera arhitektonskog tehničara za pedikera

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Tina: Pozz.. imam problem.. idem u 1.razred mješovite industrijsko-obrtničke škole, smjer Arhitektonski tehničar.. upisala sam se zadnji dan upisa.. i nije to bilo ono što sam stvarno htjela nego je izbor mojih roditelja.. shvatila sam da se zelim prepisati za pedikera, ali iduce skolske godine na upisima pedikera nema.. tako da bi trebala pauzirati godinu, i opet krenuti u prvi razred.. smatram da je pre dugo za cekanje s obzirom da mi roditelji nedaju da se prepisem.. POMOZITE

Draga Tina,

žao nam je što si upisala smjer koji nisi htjela. Tvoji roditelji su vjerojatno imali razlog zbog kojeg su htjeli da upišeš za arhitektonskog tehničara, a ispostavilo se kako te to ipak ne zanima. Htjele bismo te pohvaliti što si se već raspitivala za upis na smjer koji te zanima i nadamo se da je to stvarno ono što u konačnici želiš. Što se tiče upisa za pedikera, jesi li se raspitala samo o jednoj školi, ili si uzela u obzir i druge škole u blizini u koje bi mogla ići? 🙂 Možda postoji neka škola koja će sljedeće školske godine provoditi smjer za pedikere.

Smatramo da bi o promjeni smjera svakako trebala popričati sa svojim roditeljima jer se ipak ne možeš sama prebaciti zato što si maloljetna osoba. Pokušaj im na lijep i miran način objasniti da ti sadašnji smjer ne odgovara i da bi zaista voljela upisati smjer pedikera. Unaprijed razmisli što ćeš im reći o razlozima zbog kojih ne želiš više ići u školu za arhitektonskog tehničara te zbog čega želiš ići za pedikera. Također tijekom tog razgovora pokušaj biti obzirna prema roditeljima ako će im biti teško shvatiti tvoje mišljenje. Tvoji roditelji vjerojatno žele ono što bi bilo najbolje za tebe i pritom se više vode svojim stavovima i promišljanjima. Imaj na umu da ti žele dobro te da im trebaš objasniti svoje osjećaje i misli kako bi te mogli bolje razumjeti 🙂

Kako mi to vidimo, trenutno imaš nekoliko opcija na izbor:

  1. Ako već nisi, možeš se raspitati postoji li ijedna druga škola u tvojoj blizini koja će sljedeće školske godine nuditi upis na smjer pedikera.
  2. Možeš nastaviti školovanje za arhitektonskog tehničara narednih godinu dana da vidiš zanima li te još uvijek taj smjer. Ovim nastavkom školovanja ipak si ostavljaš prostor da razmisliš o tome zanima li te taj smjer i dalje te na jedan način udovoljavaš roditeljima jer ipak ideš u školu. Za to vrijeme možda dobiješ jasniju sliku o tome što te doista zanima.Ako ćeš se i dalje željeti prebaciti, možeš popričati sa svojim roditeljima o tome i o mogućnosti upisa za pedikera.
  3. Možeš se u školi raspitati postoji li mogućnost da se prebaciš s trenutnog smjera na smjer pedikera. Tada ne bi morala ponovno upisivati prvi razred srednje škole, već bi jednostavno u drugi razred krenula na smjeru pedikera, a ne arhitektonskog tehničara. Pritom bi te mogli zatražiti polaganje razlikovnih predmeta.
  4. Možeš pauzirati godinu dana i tada pokušati upisati smjer pedikera. Što se tog izbora tiče, moramo te upozoriti da postoji vjerojatnost da te za dvije godine smjer pedikera više neće zanimati kao sada i da ćeš sama sebi produljiti školovanje za dvije godine. Ako ne postoji nijedna druga škola u tvojoj blizini koja će sljedeće školske godine provoditi taj smjer ili se ne možeš prebaciti s trenutnog smjera na smjer pedikera, savjetovale bismo ti da posebno dobro razmisliš o tome želiš li učiniti korak s pauziranjem godinu dana ili ne. Slažemo se s tobom da godinu dana pauze može biti jako dugorazdoblje gdje se naši ciljevi, želje, mišljenja, osjećaji mogu promijeniti. Moraš uzeti u obzir da se svašta može dogoditi (npr. počne te zanimati druga struka).

Ako se nećeš uspjeti dogovoriti s roditeljima vezano uz upisivanje smjera pedikera, želimo istaknuti da uvijek postoji mogućnost upisa nekog tečaja za pedikera koji možeš naknadno upisati. Nažalost, takvi se tečajevi uglavnom plaćaju. Međutim, ako je to posao koji jednog dana želiš obavljati mogla bi razmisliti o tome da ti roditelji plate tečaj ili da si ga sama platiš jednom u budućnosti.

U svakom slučaju ohrabrujemo te na to da ustraješ u svojem školovanju i da nastaviš težiti ciljevima koje si postaviš kako bi u konačnici bila što zadovoljnija sobom i onim što si postigla 🙂

Ako ti nešto nije jasno ili imaš dodatnih pitanja, slobodno nam se ponovno obrati. 🙂

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.