Prebacivanje u ekonomsku školu

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Mila: Dobar dan, zanima me jel postoji mogucnost da se prebacim u ekonomsku skolu s tim da sam isla dva razreda u obrtnicku i trecu sam pauzirala jer sam imala puno problema u obitelji(privatni problemi) i nisam mogla nastaviti tu godinu.. Sada sam napunila 18 godina ali zelim zavrsiti skolu ali da nastavim u ekonomskoj jer bih isla i na fax, unaprijed hvala.

Draga Mila,

žao nam je što si zbog obiteljskih/privatnih problema bila prisiljena pauzirati školsku godinu.

Prebacivanje u ekonomsku školu, odnosno drugu školu je moguće do upisa u novu školsku godinu, odnosno najkasnije do završetka prvog polugodišta. Međutim, moramo naglasiti kako je riječ o dvije različite škole, odnosno dva različita školska programa, pa sukladno tome budi svjesna toga da ćeš najvjerojatnije polagati razlikovne ispite prilikom prebacivanja u ekonomsku školu. Rokove i način polaganja razlikovnih ispita određuje nastavničko vijeće škole u koju se želiš prebaciti. Kako bi prebacivanje u ekonomsku školu bilo što pravilnije, zamolbu za prebacivanje  podnosiš nastavničkom vijeću te škole, odnosno u tvojem slučaju nastavničkom vijeću ekonomske škole. Hoćeš li upasti u školu ili ne ovisi o dva elementa. Prvi se odnosi na to jesu li u tom razredu u ekonomskoj školi popunjena sva mjesta ili nisu. Ako nisu popunjena sva mjesta, tada su ti šanse za prebacivanje veće. Drugi element odnosi se na tvoje polaganje razlikovnih ispita. Znači, ako uspješno i u roku položiš sve razlikovne ispite, tada ti se definitivno povećavaju šanse za upis i prebacivanje u ekonomsku školu. Ako uspiješ zadovoljiti sve kriterije potrebne za prebacivanje, tada će ti nastavničko vijeće ekonomske škole reći koja je dokumentacija potrebna za prebacivanje.

Iz tvojeg upita nije nam jasno jesi li upisala treći razred obrtničke škole ili si jednostavno pauzirala upise, no moramo ti naglasiti da bez obzira na to o kojoj je školi riječ, svaki razred možeš upisati najviše dva puta. To znači da ako si treći razred upisala u obrtničkoj školi, tada drugi upis u treći razred možeš ostvariti u obrtničkoj ili u ekonomskoj školi, ali pri tome taj razred moraš i završiti. Treću šansu za ponovni upis više ne možeš dobiti jer Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi to ne dozvoljava.

Nadamo se da smo ti barem malo pomogle i ohrabrujemo te da se pokušaš prebaciti u ekonomsku školu te da nastaviš sa svojim obrazovanjem. Želimo ti svu sreću!

Ako ti u našem odgovoru nešto nije bilo dovoljno jasno ili imaš dodatna pitanja, možeš nam se ponovno javiti preko upita.

Za kraj bismo te zamolile da ispuniš anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.