Povratak minimalizma: Treba li nam više nego što imamo?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Zadnjih nekoliko godina sve češće možemo u vijestima, na Internetu, blogovima, Youtube-u vidjeti mlade osobe koje nam predstavljaju određeni brend/proizvod i iznose svoje mišljenje o njemu. Mnogi od nas znaju barem jednu osobu koja se počela baviti blogerskim zanimanjem (ako ne osobno onda barem možemo prepoznati ime i prezime nekog blogera). Možemo primijetiti kako te osobe dobivaju puno stvari besplatno, imaju zavidne kolekcije proizvoda za lice, puno odjeće ili neke druge određene predmete. Kod nekih to može izazvati ljubomoru, a kod nekih potrebu da se kupi baš taj proizvod koji su drugi preporučili.

minimalizam
Preuzeto s: www.youtube.com/watch?v=DbCRHTTzhSQ

Gdje nastaje problem ukoliko odlučimo kupiti određeni proizvod? Možda nam se ipak ne svidi, možda imamo već par komada koje još nismo počeli koristiti itd. Tu se postavlja sljedeće pitanje: Što nam doista treba, a što su naše želje?

Uspoređivanje s drugima može se danas smatrati kao nešto svakodnevno, normalno. Naravno, uspoređivanje s drugima najviše pogađa osobu koja upravo to radi. Ukoliko vidimo da netko ima nešto bolje od nas, možemo se početi osjećati manje vrijedno ili smatramo da ta osoba jednostavno ne zaslužuje posjedovati toliku količinu predmeta.

Minimalizam kao novi stil života

Možda ste čuli za minimalizam na satu likovne kulture. Za njega je karakteristično da ima malo detalja, prisutna je jednostavnost i nema jakih boja. U japanskoj kulturi minimalizam je jako popularan iz razloga što je najam i maloga stana jako skup. Ukoliko živite u malome stanu,  ne možete si priuštiti sve što poželite. U jednom trenutku nećete imati novaca da platite stan i režije, a u drugom trenutku ćete imati toliko stvari koje će vas naprosto zatrpati. Minimalističkim stilom života osoba pokušava da u svojem stanu ima samo najvažnije stvari. Također, odjeća im je vrlo jednostavna, nemaju puno obuće (npr. sveukupno 3 para obuće), nakit je vrlo jednostavan i nemaju ga mnogo (ako ga uopće posjeduju). Ukoliko vas zanima kako izgleda osoba koja vodi minimalistički stil života, na društvenim mrežama i Youtube-u možete pronaći zanimljive videe. Osobe iz prve ruke daju savjete, govore o svome iskustvu te snimaju scene iz svakodnevnog života da gledatelji mogu pobliže shvatiti o čemu se radi.

minimalizam
Preuzeto s: ba.n1info.com/Lifestyle/a108176/FOTO-Od-Japanaca-treba-uciti-Minimalizam-kao-zivotni-stil.html

Koje su posljedice takvog stila života?

Jako puno osoba je reklo da nakon nekoliko mjeseci mogu vidjeti koliko su uspjeli uštedjeti. Češće spremaju jela doma, koja zatim nose na posao, ne jedu često vani i ne izlaze stalno u klubove ili na kave. Nadalje, kako više ne idu u shopping centre, primijetili su da imaju jako puno vremena. Mnogi od njih su se počeli više družiti s prijateljima, krenuli su putovati ili se baviti nekom aktivnošću (npr. poput sviranja instrumenta). Često spominju kako zbog malo stvari ne moraju stalno čistiti ili su sa čišćenjem brzo gotovi.

minimalizam
Preuzeto s: www.mobiliart.rs/srpski/news/article/minimalizam-i-rasveta-savrsena-kombinacija

Za kraj…

Ukoliko vam je i dalje takav stil života vrlo dalek, nemoguć ili smatrate da niste shvatili o kakvome je životnom stilu riječ, savjetujemo vas da proučite poznate minimaliste. Među njima je bio Steve Jobs koji je svoj životni stil uklopio u svoje modele mobilnih uređaja i računala, ali i operativnih sustava. Na svim svojim javnim nastupima možete ga vidjeti u crnoj majici, trapericama i tenisicama.

Albert Einstein je često nosio običnu jaknu na svoje odjevne kombinacije koje su bile vrlo jednostavne. Njegova žena je često znala negodovati jer je u takvoj odjeći znao ići na javne nastupe ili na predavanja. Einstein je radije svoje vrijeme trošio na otkrivanje novih teorija nego na to što će obući.

minimalizam
Preuzeto s: www-blogsnapp-093b.restdb.io/blog/snapping-it-up

Minimalizam kao stil života može biti novi izazov za svaku osobu koja je navikla nagomilavati stvari, ali i za osobu koja ih se želi riješiti. Postati minimalistom ne znači baciti sve stvari koje posjedujemo, već razmisliti o stvarima koje nam doista trebaju i o tome što možemo dati nekom drugom kome će biti potrebnije.

Objavljeno: 11/02/2019

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

One Reply to “Povratak minimalizma: Treba li nam više nego što imamo?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.