Ponovni upis srednje škole

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Dan P: “Poštovani, završio sam srednju školu prije 4-5 godina. U međuvremenu sam razvio jedan specifičan hobi zbog kojeg bi htio znatno proširiti svoje znanje o njemu i upisati školu za njega (srednju). Da li je to moguće ako sam već završio srednju školu.
Lp”

Dragi Dan P,

drago nam što se razvijaš u području hobija i zanima te nastavak obrazovanja vezano uz to područje. Iz tvojeg upita nam nije jasno o kojem točno hobiju se radi ni o kojoj školi.
Kako same nemamo takvo iskustvo niti poznajemo nekoga tko je imao sličan primjer tvojem ponovnog upisa srednje škole, jedino na što te možemo uputiti su Zakon, te da kontaktiraš s Ministarstvom i školom.
Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama (NN, 64/20) u člancima 22., 23. i 24. govori o statusu redovitog učenika pri čemu se ističe da se uz odobrenje Ministarstva u prvi razred mogu upisati učenici stariji od 18 godina. Također se navodi da učenik koji je stekao nižu razinu srednjoškolskog obrazovanja ima pravo, u skladu s potrebama tržišta, steći višu razinu obrazovanja. Međutim, nismo pronašle dio u kojem se specifično govori o tome kako i može li se izvršiti ponovni upis srednje škole.
S obzirom na to da iz tvojeg upita nisu jasni neki ključni detalji, svakako ti preporučamo da se javiš Ministarstvu znanosti i obrazovanja i s njima točno provjeriš sve informacije vezane uz ponovni upis srednje škole. Ministarstvo će ti definitivno znati najbolje odgovoriti na tvoje pitanje.
Najgore što može biti odnosi se na činjenicu da ne možeš ponovno upisati srednju školu, ali to nije toliko problematično jer postoje pučka otvorena učilišta i drugi oblici dodatnog usavršavanja i obrazovanja, npr. preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Sve što trebaš je dodatno se informirati, provjeriti i saznati koje sve mogućnosti imaš.
U svakom slučaju ti želimo puno sreće, uspjeha i ustrajnosti u ovom postupku. 

Ako imaš dodatna pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, javi nam se opet.

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.