Grupa vršnjaka ili pojedinac- tko ima veći utjecaj?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Od najranije dobi smo svakodnevno u interakciji s drugim osobama, počevši od naših roditelja, naše rodbine, prolaznika, učitelja, grupe vršnjaka itd. Svakodnevno upoznajemo različite ljude s kojima ćemo možda postati bliski te naposljetku postati i nešto više od poznanika. Od trenutka kada krenemo u vrtić ili školu, sve manje vremena provodimo s obitelji, a sve više sa svojim vršnjacima. U adolescenciji počinjemo sve više pridavati važnost svome izgledu i imamo potrebu svidjeti se drugima. Također, može nam postati važna određena osoba koja nas je zadivila, koja nas je na neki način inspirirala ili utjecala na nas u bilo kojem pogledu.

grupa
Preuzeto s: news.psu.edu

U razdoblju adolescencije dolazi do fizičkih, tjelesnih i kognitivnih promjena, razvija se apstraktno mišljenje te dolazi do želje za samostalnošću. Dolazi do promjene u odnosima između adolescenata i njihovih roditelja, dok istovremeno imaju potrebu za prihvaćanjem od strane svojih vršnjaka. Upravo druženje s vršnjacima može bitno utjecati na razvoj osobe i njenog razmišljanja. Pokazalo se da upravo prijateljstvo općenito ima glavnu ulogu u socijalnom životu adolescenata te da takvi odnosi mogu pomoći da se mlada osoba može suočiti protiv stresa s kojim se svakodnevno susreće. Prihvaćanje od strane vršnjaka nije bitno samo u razdoblju adolescencije, ono se javlja još u razdoblju dok dijete ide u vrtić, osnovnu školu, ali i kada je odrasla osoba. Vršnjaci utječu na ponašanje osobe davanjem pozitivnih ili negativnih komentara, odbijanjem određene osobe da se uključi u grupu, zahtijevanjem od drugih da se ponašaju na određeni način ili zabranjuju da osobe ponašaju na određen način. Djeca i mladi potražit će osobe kojima će se svidjeti kako se ponašaju te će se na neki način s njima poistovjetit- imat će osobu koja se ponaša slično kao i oni. Postoje i grupe vršnjaka koji negativno utječu na druge osobe i na svoje članove. Vrlo često se govori o vršnjačkom pritisku kada je riječ o njegovom negativnom utjecaju na pojedince (npr. pušenje, konzumiranje alkohola). Mnogi mladi koji još traže sebe znaju promijeniti svoje ponašanje ili mišljenje kako bi se svidjeli drugima ili kako bi ih neka grupa prihvatila.

 

Možemo naći osobe na koje grupa vršnjaka nema utjecaja, ali na njih ima jak utjecaj neka specifična osoba (npr. učiteljica, najbolji prijatelj, partner u vezi…). U nižim razredima osnovne škole često se vežemo uz učitelje ili nastavnike jer s njima provodimo mnogo vremena. Da bi oni utjecali na nas, poželjno je da su takve osobe emocionalno osjetljive, kreativne, kooperativne i slično, kako bi poslužile kao pozitivan model svojim učenicima te da budu autoritet koji će drugi dobrovoljno slijediti. Takve osobe mogu imati u tom slučaju pozitivni utjecaj na pojedince pogotovo u pogledu spriječavanja određenih ponašanja (npr. markiranja nastave).

grupa
Preuzetao s: www.reference.com

 

Kako starimo tako se sve više okrećemo svojim vršnjacima i tražimo od njih odobrenje za određena ponašanja. Pretpostavljamo da će grupa vršnjaka u tom slučaju više utjecati na nas nego neka specifična osoba. Ako je manja grupa, onda će i članovi biti povezaniji, bolje će se poznavati, imat će vjerojatno više nekih zajedničkih obilježja nego ako je grupa veća (npr. određeni pozdrav). Veće grupe se okupljaju s nekim ciljem i članovi ne trebaju biti toliko povezani ili se međusobno jako dobro poznavati (npr. sportska grupa, grupa usmjerena na zadatak). Ti članovi će vršiti jak utjecaj na člana ako se razlikuje od njih ili nije usmjeren prema istom cilju kao oni. Manje grupe, čiji su članovi više povezani i gdje je atmosfera intimnija, imat će drugačiji utjecaj na pojedinca. U nekim slučajevima to ne mora biti tako jer grupa vrši nesvjesni utjecaj na svoje članove koji se odvija na emocionalnoj razini što znači da svaka grupa drugačije može utjecati na pojedince. Kada smo još mladi, trebali bi osvijestiti utjecaj vršnjačke grupe na nas same. Istraživanja pokazuju da mladi smatraju da vršnjački pritisak se ne pojavljuje često u njihovom životu te da se podcjenjuju ukoliko se misli da popuštaju pod vršnjačkim pritiskom. Samim time možemo vidjeti da adolescenti smatraju da sami odlučuju hoće li se ponašati poput drugih ili neće. Ovo bi mogli povezati i s utjecajem specifičnog pojedinca na osobu. Ako osobi licem u lice pokušamo objasniti zašto je neko ponašanje dobro ili loše za njega, on će na kraju sam za sebe odlučiti  hoće li se tako ponašati ili neće. Zanimljivo je to povezati s činjenicom da se većinu vremena ponašamo ili reagiramo na način na koji smo naučeni od najranije dobi. Takva ponašanja preuzeli smo ih od naših roditelja koji su imali vrlo važne uloge u našim životima. Sigurno i sami primjetimo da koristimo neke izraze koji su naši roditelji koristili.

Možemo spomenuti i razliku među spolovima gdje za razliku od djevojaka koje traže odnose koji njeguju intimnost, brigu, osjećaj povezanosti i fizičke bliskosti, dečki su više usredotočeni na odnose koji stavljaju naglasak na uspoređivanje s drugima, status u društvu i moć. Manja je vjerojatnost da će mladići biti preokupirani s drugima, da će biti u strahu od napuštanja, biti ovisni o drugima ili da će tražiti bliskost. Mladići češće padaju pod utjecaj vršnjačkog pritiska za razliku od djevojaka. Iz tog razloga ih se više usmjerava prema samostalnosti i  donošenju pravih odluka.

grupa
Preuzeto s: lifehacks.io

Cijeli život smo u kontaktu s drugim ljudima i samim time drugi imaju utjecaj na nas same. U određenim razdobljima, kao što su adolescencija ili školsko razdoblje, htjeti ćemo se više svidjeti drugima i biti prihvaćeni u nekoj grupi. Naravno, ako nam se svidi osoba zbog svog specifičnog ponašanja ili karaktera, bit će nam važno i njeno mišljenje. Na kraju osnovne, srednje škole ili fakulteta, bitno je vidjeti tko je sve ostao uz nas u najtežim i najljepšim situacijama. Neki od nas će imati par bliskih prijatelja, dok drugi grupu prijatelja s kojima se uvijek druži. Prijatelji su ti koji će nas na kraju uvijek prihvatiti onakve kakvi jesmo.

Objavljeno: 22/01/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 2.6]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.