Početak školske godine u novoj školi

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

A: Pozdrav!

 

Sutra pocinje skola i mene je malo strah da me ekipa s kojom idem u razred ne prihvate.. polagala sam razlike u predmetima i sada cu zadnju godinu doc kod njih u razred..bojim se da ce me ismijavati i da se nece htjet druzit sa mnom posto se oni svi međusobno jako dobro poznaju..i nace jako volim ucit i razlike u predmetima za prvi, drugi i treci razz sam polozila s 4 u jednoj sk godini.. strah me i mature, jer moji roditelji nisu u mogucnosti platiti mi pripreme jer imam 2 mlađa brata koja također idu u skolu.. nisam jos sigurna koji bi fakultet odabrala, ali jako volim djecu i volim radit s njima.. Nadam se da cete mi pomoći, hvala unaprijed 🙂

 

 

 Draga A,

čestitamo ti na uspješno položenim razlikovnim predmetima. Pretpostavljamo da si puno vremena i truda uložila u učenje kako bi uspjela upisati željenu školu/smjer.

Moramo ti reći kako prvi dan škole mnogima zna biti jako stresan. Mnogi osjećaju nelagodu i kada idu ponovno u razred od prošle i pretprošle godine gdje su im svi vršnjaci poznati. Često se događa da se netko od učenika prebaci u drugu školu ili razred već u 1. razredu, a ima slučajeva gdje učenici kasnije shvate da ih škola/smjer u koji su upisani ne zanima. Navedeni primjeri gotovo su svakodnevica, no svako prebacivanje sa sobom donosi niz izazova, a s nekim si se vjerojatno već i susretala. U novoj školi učenik se mora priviknuti na puno noviteta počevši od samog školskog uređenja, principa funkcioniranja škole te profesora i vršnjaka. Pretpostavljamo da će te prvi dan škole profesor na prvom satu predstaviti. Ako dođeš malo ranije, možeš pogledati učionicu, možda odabrati mjesto gdje bi voljela sjediti ili ako naiđeš na nekoga iz razreda, možeš s njim ili njom malo popričati, tj. predstaviti se i započeti razgovor o nekoj aktualnoj temi. Ako sama priđeš određenoj skupini, vjerojatnije je da će misliti da si samouvjerena 🙂 Pod prvim odmorom možeš popričati s još par osoba ili ih nakon nastave pozvati na kavu. Postoje razne mogućnosti vezane uz upoznavanje i povezivanje s učenicima novog razreda. Naš savjet je da budeš hrabra, susretljiva, nasmijana i prije svega iskrena, jer navedene vrline uglavnom budu opažene i popraćene pažnjom. Vjerujemo da imaš veliku tremu, ali istovremeno budi svoja i vjerujemo da će sve proći u najboljem redu. Pretpostavljamo kako će te pitati u koju si školu prije išla i kako to da si se prebacila. Ako ti je neugodno pričati o stvarnim razlozima preseljenja poput neke loše situacije u staroj školi, tada svakako pokušaj izbjeći dati konkretan i izravan odgovor. Tvoje je pravo neke stvari zadržati za sebe i ne iznositi ih svim učenicima, osobito ako je riječ o nekoj neugodnijoj situaciji. Najvažnije je da budeš kreativna i samopouzdana. 🙂

Što se tiče mature, ako si učila redovito cijele godine te se planiraš dodatno sama angažirati za vrijeme četvrtog razreda, nema potrebe da ideš na pripreme. Mnoge srednje škole u dogovoru s profesorima nude dodatne sate za pripremu i ponavljanje gradiva. Na tim satima možeš postaviti pitanja koja te zanimaju, rješavati zadatke koji su već bili na maturi te čuti dodatne savjete i preporuke. Mnogim učenicima polaganje državne mature predstavlja stres zbog velike količine gradiva koje moraju prijeći u kratkom vremenu. Međutim, najvažnije je od svega napraviti dobar plan učenja i ostaviti si dosta vremena za određene predmete. Ako se angažiraš samostalno da određeno gradivo prijeđeš svaki tjedan, možeš se pripremiti poput onih koji idu na plaćene pripreme. Učenici koji idu na pripreme, morat će i samostalno dodatno prolaziti neke lekcije jer na predavanjima neće moći sve obuhvatiti. Ako te zanima, napisale smo sva članka vezana uz učenje: Kako uspješno učiti i naučiti te Kako uspješno učiti i naučiti II. dio, kao i članak u kojem možeš pronaći korisne aplikacije za organizaciju vremena. Vjerujemo da, s obzirom na polaganje svih razlikovnih ispita znaš kako učiti, no možda ćeš i ovdje uspjeti pronaći poneku korisnu sitnicu. Više o temi državne mature i koji faks upisati također možeš pročitati u našim člancima. 🙂 U svakom slučaju želimo ti puno sreće, hrabrosti i upornosti te vjerujemo da ćeš državnu maturu riješiti uspješno kao i razlikovne ispite.

Ako ti nešto nije dovoljno jasno ili imaš dodatna pitanja, javi nam se ponovno putem novog upita.

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.