Ovisnost o vježbanju

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Jedan od naših prethodnih članaka govorio je o modernim ovisnostima. Moderne ovisnosti, između ostalog, uključuju i ovisnost o vježbanju. No, je li doista riječ o ovisnosti? Koje su njezine karakteristike? Kako provjeriti jeste li ovisni o vježbanju? Odgovore na navedena i slična pitanja pronađite u nastavku članka.

Prednosti vježbanja i bavljenja sportom

Suvremeno društvo obilježeno je pretežito sjedilačkim načinom života, što dugoročno nije ni poželjno, ni zdravo. Prema tome, veliki broj mladih i odraslih osoba odlučuje se baviti nekim sportom ili vježbati u slobodno vrijeme.  Sportske aktivnosti i vježbanje imaju puno povoljnih učinaka na psihičko funkcioniranje osobe, kao i na samo tijelo. U tom pogledu, veliki broj istraživanja govori o prednostima bavljenja različitim vrstama fizičkih aktivnosti. Stoga, najznačajnije pozitivne učinke možemo podijeliti u dvije skupine. Prva obuhvaća poboljšano tjelesno zdravlje, što se odnosi na jačanje imuniteta, doprinosi prevenciji razvoja ovisnosti o alkoholu i drogama, unaprjeđuje kardiovaskularni status, korisno je kod liječenja osteoporoze, dijabetesa tipa II itd. Druga skupina odnosi se na mentalno zdravlje, što se povezuje s jačim kapacitetom za suočavanje sa stresom, smanjenjem simptoma depresije i anksioznosti, boljim raspoloženjem, te pozitivno utječe na samopoštovanje i formiranje socijalnih odnosa itd. (Vižintin i Barić, 2014).

Ima li vježbanje samo prednosti ili ono krije i neke zamke?

ovisnost o vježbanju
Preuzeto s: www.gymquotes.co

Uzevši u obzir sve navedene prednosti, postavlja se pitanje kako vježbanje uopće može biti loše. Naime, vježbanje unutar određenih okvira poput poštivanja vlastitih granica i određenih pravila te vježbanje sukladno svakodnevnim mogućnostima i obavezama, vrlo vjerojatno neće dovesti do nekih značajnih problema i poteškoća, već do subjektivno dobrog osjećaja i zadovoljstva samim sobom. Međutim, problem koji se ovdje pojavljuje prvenstveno se odnosi na vanjski pritisak koji je često upućen od strane medija i modne industrije. U tom kontekstu ne možemo točno reći što je ovdje bilo prvo, mediji ili modna industrija. Međutim, jedno je sigurno, a to je da se oni međusobno nadopunjuju. Naime, kako modna industrija predstavlja predivne, mlade i uglavnom premršave djevojke, odnosno nabildane muškarce na kojima svaki komad odjeće stoji savršeno, tako mediji počinju sve više plasirati takve slike i  pišu o idealima ljepote, kako ih postići i koje su to najučinkovitije vježbe da bismo izgledali poput spomenutih djevojaka i muškaraca. Uz medije treba istaknuti i velik utjecaj raznih fitness trenera, kao i slavnih osoba koji putem društvenih mreža potiču druge na to da izgledaju kao oni. Kad bismo govorili o nekoliko objava na mjesečnoj ili godišnjoj razini, tada to ne bi bio problem. No, u tom kontekstu riječ je o objavama koje susrećemo na dnevnoj bazi na svim društvenim mrežama, gotovo svi o njima pričaju, oko nas se nalazi mnogo plakata na kojima su servirani ideali ljepote i slično. Upravo tu počinjemo govoriti o problemima koji polako, ali sigurno zahvaćaju sve veći broj mladih. Naime, sada već govorimo o vježbanju kao trendu, kao nečemu modernom, što dovodi do toga da sve veći broj mladih „vodi“ brigu o sebi i svome tijelu. Međutim, to ponekad dovodi do pretjeranog vježbanja kako bi postigli izgled nametnutog ideala ljepote.

Kad umjerena i zdrava količina vježbanja preraste u ovisnost

ovisnost o vježbanju
Preuzeto s: www..addiction.com

Kao što je prethodno rečeno, cilj vježbanja je izazivanje osjećaja ugode i zadovoljstva zbog bavljenja tjelesnim aktivnostima i posljedično zbog promjena koje se vide na tijelu osobe. Navedeno ne predstavlja problem sve dok osoba ponavlja vježbanje kako bi izazvala povezane osjećaje ugode i zadovoljstva. Međutim, problem se javlja kada vježbanje s vremenom postane svojevrsni ritual prema kojem osoba ravna sve druge aktivnosti (primjerice preskače izlazak s prijateljima jer je odredila da tu večer mora vježbati, premalo uči za školu ili fakultet zbog toga što previše vremena troši na vježbanje i slično), te kada tako nešto šteti i njoj samoj, ali i drugim bliskim ljudima u njezinoj okolini. Ukratko, ovisnost se može pojaviti kada osoba postaje pretjerano opterećena redovitim programom i rasporedom vježbanja, sve ostale aktivnosti prilagođava vježbanju, često nije zadovoljna sobom i odrađenim treningom te ima potrebu još više vremena posvetiti vježbanju, i počinje zanemarivati odnose s drugima kako bi mogla odraditi trening. Upravo je to moment prelaska iz čiste tjelesne aktivnosti, odnosno vježbanja, u nešto bez čega osoba ne može zamisliti dan ili život. Tada vježbanje prelazi u onaj element  kada ono više nije hobi, sport ili obična tjelesna aktivnost, već postaje ovisnost. Vižintin i Barić (2014) navode: „Ovisnost o tjelesnom vježbanju smatra se psihofiziološkom ovisnošću o redovitom programu i rasporedu vježbanja, jer osoba ovisna o vježbanju s vježbanjem pretjeruje u smislu količine i intenziteta treninga te gubi prednosti redovitog, umjerenog vježbanja što je nerijetko praćeno i negativnim posljedicama po tijelo i zdravlje (npr. ozljede, kronične promjene koštanomišićnog ili hormonalnog statusa, razni akutni poremećaji).“ Treba istaknuti kako ovisnost o vježbanju još uvijek nije službeno uvedena među zasebne poremećaje.  Međutim, pitanje je vremena kada će biti uvedena.

Kako prepoznati ovisnost o vježbanju?

Svaka ovisnost, pa tako i ovisnost o vježbanju, ima određena obilježja, odnosno svojevrsne simptome po kojima je možemo prepoznati. Prema tome, autori Brown (1993) i Griffith (1996) navode neke osobine i oblike ponašanja osoba koje su ovisne o vježbanju:

 1. Vježbanje je uvijek u prvom planu: tjelovježba predstavlja najvažniju aktivnost osobe te osoba usmjerava sve misli, osjećaje i aktivnosti prema vježbanju
 2. Euforija ili izuzetno dobro raspoloženje: javlja se nakon vježbanja, ali kratko traje
 3. Tolerancija: s vremenom osoba mora sve više i više vježbati kako bi postigla željeni učinak
 4. Apstinencijski simptomi ili simptomi koji se javljaju zbog pauze, prekida ili izostanka vježbanja: drhtavica, razdražljivost, glavobolja…
 5. Promjena u socijalnoj dinamici: česti sukobi i svađe s osobama iz svoje okoline zbog zapostavljanja drugih obaveza i aktivnosti; zanemaruju socijalni život jer im se sve vrti oko treninga…
 6. Nezadovoljstvo: nikada nisu u potpunosti zadovoljni sobom i odrađenim treningom, uvijek žele više
 7. Okupirani su zdravom prehranom, uzimaju mnoge dodatke prehrani i okupirani su zdravim načinom života
 8. Otpor i nedostatak uvida u problem: sve opravdavaju zdravim načinom života i tjelesnim izgledom
vježbanje
Preuzeto s: www.4s-fitness.com

Uz navedeno, postoje i pitanja putem kojih možete na neki način provjeriti jeste li ovisni o vježbanju (www.fitness.com.hr):

 1. Osjećate li paniku ako određeni period ne možete vježbati (dan, tjedan, mjesec)?
 2. Hoćete li se navečer osjećati loše ako cijeli dan niste odradili nijedan trening?
 3. Vježbate li jer, ako to ne učinite, osjećate se loše?
 4. Prolazi li vam dan u razmišljanju kad ćete otići na trening?
 5. Je li vam vježbanje najvažniji prioritet u životu?
 6. Jeste li ikada preskočili okupljanje prijatelja ili obitelji zbog treninga?
 7. Vježbate li i kada osjećate neku bol?
 8. Jeste li ikada preskočili poslovnu obavezu zbog treninga?

Ako ste na više od 4 pitanja odgovorili potvrdno, odnosno DA, tada postoji ozbiljna opasnost da postanete ovisnik o vježbanju, ili ste to već postali (to procijenite sami).

 

Na samom kraju želimo istaknuti kako je vrlo poželjno baviti se raznim sportskim aktivnostima i tjelovježbom. No, pri tome je i više nego potrebno paziti da ne dođe do pretjerivanja u tome, jer to može rezultirati raznim posljedicama među kojima su ozljede, ali i ovisnost o vježbanju. Uz navedeno, potičemo vas da razmislite o porukama koje šalju mediji, modna industrija i društvene mreže. Razmislite o tome želite li doista prihvatiti pritisak ideala ljepote ili ćete radije odabrati zadovoljstvo sobom, svojim tijelom i svojim cjelokupnim izgledom, bez obzira na to što propagira modna industrija. Upravo je to moment u kojem možete odlučiti da ćete biti zdravi, brinuti o sebi i svome tijelu, ali na prihvatljiv i razuman način, bez pretjerivanja. Stoga vas ovim putem pozivamo da budete fizički aktivni, da se bavite raznim aktivnostima, vodite brigu o svom tijelu i načinu prehrane, ali neka sve to bude u zdravim i normalnim granicama koje neće predstavljati problem vama i vašim bližnjima.

Korištena literatura: Vižintin, M. i Barić, R. (2014): Ovisnost o vježbanju – spolne razlike. Hrvatski športskomedicinski vjesnik. 28 (2). 71-80.

Objavljeno: 27/12/2017

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.