Ovisnost o drugima – mit ili svakodnevica?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Pretpostavljamo da su mnogi od vas doživjeli i čuli za situacije u kojima osoba ubrzo nakon prekida duge veze ulazi u novu vezu i tako svaki put, situacije u kojima osoba ne može sama donositi odluke već konstantno traži savjete drugih, situacije kada se osoba boji prekida veze ili napuštanja odnosa s drugom osobom, unatoč tome što joj nije lijepo u tom odnosu… Navedeni i slični primjeri pokazatelj su problema zvanog ovisnost o drugima, vezi, partneru, suovisnost, ovisnost o pažnji i slično.

Što je to ovisnost o drugima i razlikuje li se ona od drugih vrsta ovisnosti?

ovisnost o drugima
Preuzeto s: www.maryevka.ru

Ovisnost o drugima možemo nazvati različitim imenima, poput suovisnosti, ovisnost o pažnji, ovisnost o partneru, vezi i slično. Neovisno o tome koji naziv upotrebljavamo, važno je naglasiti da govorimo o istim ili sličnim ponašanjima pojedinca u odnosu prema drugima, pri čemu su ti drugi najčešće ljubavni partneri, a potom i članovi obitelji, prijatelji i slično. Iako ovisnost o drugima kao takva nije uvedena u službene dijagnostičke priručnike, simptomi i poteškoće u svakodnevnom funkcioniraju privlače sve više pažnje stručnjaka te se isti više primjećuju u svakodnevici. No, veliki dio nas  nikad nije ni čuo za takvu vrstu ovisnosti upravo zbog poteškoća s njezinim prepoznavanjem, jer većinu takvih situacija i ponašanja smatramo normalnima, toleriramo ih i ponekad im nit ne pridajemo puno pažnje. Kod ovisnosti o drugima najveći problem krije se upravo u osobi koja je ovisna o drugoj osobi, partneru i sl., jer ona može imati fizičke i psihičke simptome ovisnosti, jednako kao i kod ovisnosti o drogama, alkoholu, kocki i slično. Razlika je jedino u tome što su ovisnost o drogama, alkoholu, kocki itd. u puno većoj mjeri istražene i o njima se više zna upravo zato što to su takvi obrasci ponašanja prepoznatljivi, nisu prihvatljivi, o njima se priča, posljedice pogađaju veći broj ljudi, od malih nogu nam govore da su droge i alkohol štetni… Upravo su to neki od razloga zbog kojih trebamo početi više razmišljati o ovisnosti o drugima, trebamo početi obraćati pažnju na takve obrasce ponašanja i moramo razmišljati o tome kako pomoći toj osobi ili sebi samima.

Kako prepoznati ovisnost o drugima?

ovisnost o drugima
Preuzeto s: www.cambridgewords.files.wordpress.com

Ovisnost o drugima možemo prepoznati kroz niz specifičnih ponašanja koja ponekad i mi sami imamo. No, pri tome postoji velika razlika u tome u kojoj mjeri ta ponašanja ometaju svakodnevni život te osobe ili nas samih, te je li to tipično za većinu situacija ili se javlja samo u nekim situacijama. Ponašanja koja su tipična kod ovisnosti o drugima su:

 • Osoba je nesposobna samostalno donositi odluke, te čak i u svakodnevnim situacijama traži pomoć druge osobe ili osoba (koju košulju odjenuti, uzeti kišobran ili ne, itd.)
 • Potreba da se netko brine za tu osobu
 • Osoba izbjegava preuzeti odgovornost za neke zadatke i prepušta drugima da preuzmu odgovornost za većinu postupaka u njihovom životu
 • Ima osjećaj straha od toga da će biti napuštena, sama i usamljena
 • Osjećaj nelagode i bespomoćnosti kad je osoba sama
 • Osoba nakon prekida veze ubrzo ulazi u novu vezu i tako svaki put, zbog straha od samoće
 • Osoba stavlja potrebe drugih (npr. partnerove potrebe) ispred svojih potreba
 • Ima konstantan strah od gubitka oslonca i ljubavi
 • Nedostatak samopouzdanja, osjećaj da je nesposobna i nekompetentna
 • Izbjegava se suprotstaviti ili izraziti neslaganje s drugom osobom zbog straha da će izgubiti podršku
 • Pretjerano je osjetljiva na kritiku
 • Sklona je bježanju u maštu i naivna je
 • Ponekad je spremna prihvatiti zanemarivanje i/ili zlostavljanje od strane druge osobe
 • Osobu karakterizira pesimizam i pasivnost

Temeljem navedenih ponašanja možete razmisliti o svojim prijateljicama, prijateljima, poznanicima, rođacima i samima sebi te se zapitati svrstavate li se u ovu skupinu ili ne?

Zašto se osoba tako ponaša?

Navedeni oblici ponašanja vežu se uz ovisni poremećaj ličnosti. Međutim, to ne znači da svaka osoba koja se tako ponaša ima ovisni poremećaj ličnosti. Naime, takve oblike ponašanja može imati osoba koja ima samo ovisni tip ličnosti, a da pri tome nema razvijen poremećaj. U tom slučaju prisutnost poremećaja može se prepoznati po tome što osobi takve poteškoće jako ometaju svakodnevno funkcioniranje, ima jaki strah od napuštanja i snažnu potrebu za drugom osobom i slično. Sve oblike ponašanja koji nisu svakodnevno prisutni i ne ometaju svakodnevno funkcioniranje ne možemo nazvati poremećajem, već ih svrstavamo u skupinu poteškoća vezanih uz ovisnost o drugima. Kako se te poteškoće ne bi dalje razvile i uvelike ometale svakodnevno funkcioniranje, potrebno ih je na vrijeme prepoznati i postepeno raditi na smanjivanju takvog ponašanja, kako se problem ne bi razvio u depresiju, anksioznost ili panične napadaje.

Gdje možete potražiti pomoć?

Pomoć je najbolje potražiti kod psihoterapeuta. Psihoterapeut u takvim situacijama pomaže osobi da za početak razumije svoj ovisnost o drugima - psihoterapeutproblem, pomaže joj da postane samostalnija i aktivnija, postepeno ojačava svoje samopouzdanje, preuzima odgovornost za vlastiti život i s vremenom postaje jača. Pomoć psihoterapeuta možete potražiti u raznim savjetovalištima i centrima za pružanje pomoći i podrške pri čemu neki od njih nude besplatne usluge savjetovanja i pomoći.

Ako smatrate da ste ovisni o partneru, možete pokušati postepeno racionalnije razmišljati o sebi, njemu/njoj i vašoj vezi. Pri tome je dobro da:

 • Postepeno procijenite koje su to dobre strane i mane vašeg partnera
 • Usporedite svoju vezu s vezama drugih osoba iz vaše okoline (s naglaskom na zdrave veze)
 • Razgovarate s prijateljima ili članovima obitelji o situaciji u kojoj se nalazite i da razmislite i prihvatite savjete koje vam daju
 • Razmislite o tome zašto je i kako došlo do pojave takvog ponašanja i odnosa prema partneru
 • Postepeno se pripremite na život u slučaju da veza završi i na život bez ovisnosti o drugoj osobi, odnosno partneru

Ako se prepoznajete u navedenim opisima ili poznajete neku osobu koja se tako ponaša, svakako vam preporučamo da razgovarate s prijateljicom, prijateljem, roditeljima ili drugim bliskim osobama o tome i zatražite ih da iznesu svoje mišljenje. Ako oni također misle da imate neke od navedenih problema, tada razmislite o traženju stručne pomoći i odlasku na savjetovanje. Pri tome ne gledajte na to kao na vlastiti gubitak ili poraz, već kao na ulaganje u bolju budućnost za vas i vaše odnose s partnerom, obitelji i prijateljima.

Objavljeno: 06/08/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.