Kako odabrati pravi fakultet?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Jova: „Ne znam čime bih se bavio u budućnosti…Stalno izaberem neko zanimanje i posle izvesnog vremena se ne želim time baviti. Tako je i slučaj sa srednjom školom koju sada pohađam. Sviđa mi se škola, ali se ne želim baviti ovom strukom u budućnosti, tj.fakultet je katastrofalno težak i baš nije za mene jer ima puno prirodnih nauka koje meni  baš ne leže.
E sad, imam par ideja npr, studiranje jezika (to mi se baš sviđa) i svi mi kažu da sam talentovan za jezike, međutim , i pored toga što sam jako dobar u jezicima, gramatiku ne podnosim…
Posle dolazi i zapošljavanje, filologa je puno a posla malo…Ne znam šta mi je raditi…
Pored svega toga, obožavam i animaciju tako da ne znam šta da radim. I hteo sam Vas pitati da li je ovaj sajt crnogorski ili hrvatski?Ima crnogorski domen, a crnogorski i hrvatski dijalekat je skoro isti pa mi nije jasno :)“

Dragi Jova,

s obzirom da ne znamo koju srednju školu pohađaš, a niti koji bi logičan izbor fakulteta bio nakon te srednje škole, malo nam je teže odgovoriti na tvoje pitanje. No, bit svega je da nije ništa čudno što propituješ svoje interese, mijenjaš ih ovisno o odrastanju, pronalaženju nečega novog. Propitivanje je nekako dio našega života, bilo u mlađoj ili starijoj dobi. Interesi i motivacija se mijenjaju i nekada nas nešto može više, a nekada manje zanimati.

Vezano uz odabir zanimanja, bilo koji fakultet da odabereš – a da je on u skladu s tvojim interesima, ne može biti pogrešan. Nakon formalnog obrazovanja možeš se dalje educirati u tom ili nekom drugom području. Danas je sve više raznih tečajeva koje možeš završiti, baviti se time kao hobijem ili potpuno produbiti svoje znanje u tom području i zaposliti se u toj branši. Pojedinim tvrtkama nije toliko bitno formalno obrazovanje nego želja, volja i motivacija za učenjem i radom.

Prilikom odlučivanja o upisu na fakultet većina mladih ljudi se dvoumi, započne nešto pa se prebaci na neki drugi fakultet i to nije kraj svijeta. Važno je slušati svoje želje, ono što ti „srce“ govori. Može doći do sukoba interesa ukoliko te dvije potpuno različite stvari privlače, a pri tome je dobro napraviti listu prednosti i nedostataka svakog pojedinog odabira/fakulteta. Pri tome minus može biti ako je teško pronaći posao, ali neka te to ne koči previše. Kada sve staviš na papir možda će ti biti lakše odlučiti se. Isto tako, možeš proučiti predmete određenih fakulteta koji te zanimaju i sve poslove koje kasnije možeš raditi – neki poslovi ne moraju biti usko vezani uz titulu koju ćeš steći. Isto tako, moraš biti svjestan da svako radno mjesto zahtijeva neke druge kompetencije, iako je zanimanje isto. Tako ti u nekom periodu može biti super, a u nekom ne, zbog dinamike rada koja se može mijenjati ovisno o razdoblju u godini.

Možeš pročitati i naš članak koji smo napisale na tu temu (ako već nisi): Fakultet: od ideje do upisa.

Što se tiče studiranja jezika, neka te ne brine gramatika. Ukoliko ti prirodno nešto leži, a drugi potvrđuju tvoje sposobnosti, gramatiku ćeš vjerojatno lako svladati. Možda ti je tijekom srednje škole bila loše prezentirana, nije ti odgovarao način na koji si učio (npr. na pamet bez razumijevanja), a to se na fakultetu promijeni, dođu novi profesori, novi načini i tehnike učenja jezika i slično.

Što se tiče domene, ona je nastala kao izvedenica našeg imena – Podrži me kao stranica www.podrzi.me

Hrvatska je stranica, a prilikom odabira domene nismo bile upoznate da je to crnogorska domena. Super što nas pratiš iz Crne Gore!

Želimo ti sreću u odabiru i upisu na željeni fakultet kao i kasnijem neformalnom obrazovanju!

Za kraj bismo te zamolile da ispuniš anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Pozdravi od Podrži me!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.