Online dejtanje

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

S obzirom na situaciju i okolnosti u kojima se svi nalazimo, zabrane većih okupljanja, smanjen broj izlazaka u noćne klubove i kafiće… dovodi do toga da mladi sve češće traže partnera preko interneta. Pri tome im pomažu društvene mreže i razne aplikacije za tzv. online dejtanje. Nije ni čudno što raste popularnost tih aplikacija jer je mladima puno lakše scrollati i pregledavati profile u odnosu na upoznavanje i druženje s osobama uživo. Tome idu u prilog i statistički podaci koji govore da jedna od 5 veza započinje online. Nekima to zvuči zabavno i zanimljivo, drugi pak totalno odbijaju takav način upoznavanja, dok neki nisu detaljnije upoznati s takvim oblikom dejtanja. O čemu je zapravo riječ kad kažemo online dejtanje, koje su potencijalne zamke, na što moraš obratiti pažnju kada pretražuješ nečiji profil itd. – čitaj u nastavku. 

Online dejtanje – suvremeni oblik traženja cure/dečka

Realnost je takva da je čak i dejtanje preseljeno na internet, odnosno društvene mreže i aplikacije. Pa tako uz dobro nam znani Facebook i Instagram, dolaze i Tinder, Grindr, Badoo, OkCupid, Bumble itd. Kad kažemo online dejtanje zapravo mislimo na upoznavanje, dopisivanje, dijeljenje slika i sadržaja s osobom koju doživljavaš kao privlačnu i zanimljivu i sve to online putem. Pri tome to može i ne mora prerasti u dejtanje uživo i pravu vezu – jer naravno, sve ovisi o tebi i tome što u konačnici odlučiš. Hoćeš li uopće napraviti svoj profil i pokušati tražiti nekog ili ne, to također ovisi o tebi i tome što ti više odgovara – tako da bez pritiska.

Kao i obično, tako i online dejtanje ima svoje dobre i loše strane, kao i zamke. Hoćeš li uz sve navedene elemente ipak pokušati pronaći curu/dečka preko interneta ili si više tip za upoznavanje uživo, to skroz ovisi o tebi. Prema tome, to što većina koristi neke mreže/aplikacije, ne znači nužno da i ti moraš koristiti taj princip. Prije nego se ulogiraš i kreneš sa traženjem i dejtanjem online putem, svakako se upoznaj s detaljima u nastavku.

Online Dating, Heart, Appointment, Meeting, Get To Know
Preuzeto s: www.pixabay.com

Pozitivne strane

Sve veći broj mladih prakticira gore navedene i njima slične navedene društvene mreže i aplikacije prvenstveno zato što im je tako lakše i brže pronalaziti potencijalne partnere. Ono što je velika prednost tog oblika upoznavanja i dejtanja kroz dopisivanje, dijeljenje slika i drugih sadržaja odnosi se na činjenicu da ti aplikacije i mreže predlažu osobe koje su u blizini, primjerice, u istom gradu. Ali, ujedno se možeš povezivati i upoznavati s ljudima iz različitih dijelova svijeta. Uz navedeno, prema nekim kategorijama/filterima možeš pronaći osobe sa sličnim interesima, karakteristikama, sklonostima kao što su hobiji, vrsta glazbe, sport itd.. Kako ti dobivaš prijedloge za druge osobe, tako i oni dobivaju prijedlog za tebe. S druge strane, zahvaljujući tim mrežama i aplikacijama možeš upoznati različite ljude iz različitih dijelova svijeta, s različitim interesima… – naravno, sve ovisi o tome prema čemu si više orijentiran/a. Osim navedenog, takav oblik upoznavanja i dejtanja nema vremensko ograničenje i uvijek može prerasti u upoznavanje i druženje uživo.

Negativne strane

Prva i najvažnija negativna strana svakako se odnosi na lažno predstavljanje. Osim lažne slike, opisa koji nema veze s tom osobom u stvarnom životu i slično, tijekom dopisivanja osoba s druge strane može pričati o raznolikim stvarima, a od toga gotovo ništa nije istina. Naravno, to je najgora moguća opcija i pravu istinu teško možeš saznati bez upoznavanja uživo. Da izbjegneš neugodna iznenađenja obrati pažnju na neke detalje na profilu:

 • Na više mjesta piše različit broj godina ili čak i drugačije ime (npr. na profilu i na početnom dijelu).
 • Na profilu osoba ima samo slike s ekipom/društvom i pri tome je gotovo nemoguće otkriti o kojoj osobi sa slike je zapravo riječ.
 • Ima presavršene slike da bi bile istinite, tipa samo profesionalne slike ili su pak jako stare i ta osoba sigurno više ne izgleda tako.
 • Još gore od toga je ako nema ni jednu sliku na profilu – izbjegavaj takve profile.
 • Ima slike samo iz teretane ili oskudno odjevene. Hm, nemamo ništa protiv vježbanja i zdravog stila života, ali… što ti takva osoba poručuje? Što ti želiš od takve osobe?
 • Na profilu ima slike s bivšom/bivšim – sam/a zaključi dalje.
 • U opisu profila ima toliko detalja o tome što traži od cure/dečka da je jako sumnjivo i pomalo zvuči kao da nije prebolio/la bivšu ili bivšeg.
 • Ne znamo je li gore kad je opis u profilu predetaljan ili kad ne sadrži ni jednu rečenicu, čak ni šalu, zezanciju. I kad je to u kombinaciji s profilom bez slika – veliko NE i izbjegavaj takav profil.
Love, Connection, Phone, Mobile, Dating, Phones
Preuzeto s: www.pixabay.com

Zamke  i kako ih prevladati

Uz sve negativne i pozitivne strane online dejtanja, postoje i neke zamke u koje možeš vrlo lako upasti. Neke od njih su vrlo logične, npr. zbog stalnog dopisivanja ili pregledavanja profila po cijele dane „visiš“ na društvenim mrežama/aplikacijama. Jednostavnije rečeno, previše vremena provodiš na mobitelu ili na računalu.

Druga velika zamka se odnosi na očekivanje da ćeš bez problema, u vrlo kratkom roku, pronaći curu/dečka, a profil ti je pun svega ili je pak na pola prazan. Za početak želimo istaknuti da je riječ o jako velikom očekivanju i da se vrlo lako možeš razočarati. Bilo bi bolje da si upotrebu mreža i aplikacija za online dejtanje objasniš kao jednu od prilika da upoznaš nove ljude i tko zna, možda se s nekim baš zbližiš. Što se tiče informacija na tvom profilu, donosimo nekoliko savjeta na koje bi bilo dobro da obratiš pažnju.

 • Ispuni svoj profil s konkretnim informacijama za koje misliš da je OK da ih drugi znaju.
 • Ubaci informacije o hobijima i interesima, npr. žanrovi filmova, serija i glazbe koju voliš, vrste sportova koje preferiraš itd.
 • Napiši neki fun fact o sebi, npr. nešto smiješno, nešto zanimljivo, neki plan, cilj ili san čijem ostvarenju težiš.
 • Kad pišeš o osobi koju tražiš nemoj stavljati previše zahtjevnih kriterija jer postavljanjem visokih očekivanja možeš odbiti potencijalne zainteresirane osobe.
 • Pri izboru fotki koje ćeš objaviti svakako imaj na umu da se predstaviš na raznolike načine, npr. kroz selfie, fotku tebe dok se baviš nekim sportom ili aktivnošću koju voliš, fotku tebe i ljubimca… prikaži se baš onako kakav/a jesi.
 • Veliko upozorenje – kod odabira i postavljanja fotki izbjegavaj previše Photoshopa, intenzivne filtere i efekte – što realnije to bolje.

Uz sve pozitivne i negativne strane i potencijalne zamke, imaj na umu da sam/a odlučuješ što ćeš učiniti s osobom s kojom dejtaš, hoćete li se ikad ili nikad naći uživo, hoće li to prerasti u vezu ili ne… Korištenje mreža i aplikacija ne bi ti trebale stvarati pritisak da sa svima s kojima se povežeš moraš izaći van ili imati nešto više od običnog dopisivanja. Odluka je uvijek na tebi.

Piše: Lorena Rukav, mag. socijalne pedagogije

Objavljeno: 07/12/2020

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.