Odabir srednje škole

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Vjerujemo da su se mnogi od vas već susreli s problemom vječne dileme i muka vezanih uz odabir i upis srednje škole. Kako bismo mlađim generacijama barem malo olakšale muke po srednjoj, u članku donosimo nekoliko savjeta kako odabrati srednju školu i gdje prikupiti što više informacija o upisima.

Što upisati?

Završetkom osnovne škole mnogi od vas se pitaju: što upisati, je li to ono što me zanima, što mogu raditi nakon završetka neke srednje škole, daje li mi ta škola dobru podlogu za upis na fakultet… Neki učenici još tijekom viših razreda donesu odluku o tome kamo će dalje, dok za neke donošenje te odluke predstavlja veliki problem. Ono što želimo naglasiti odnosi se na činjenicu da je riječ o dosta važnoj životnoj odluci, koja je gotovo jednako stresna učenicima kao i njihovim roditeljima. Kako bismo vam pomogle da što lakše odaberete srednju školu, donosimo vam nekoliko savjeta.

Razmislite o onome što vas zanima, što biste voljeli raditi
Započnite od predmeta koji vas najviše zanimaju, volite ih i super vam idu, odnosno imate dobre ocjene iz njih. Ako vas zanima nešto što do sada niste mogli učiti u školi (npr. ekonomija, popravak automobila, šišanje…) nemojte se obeshrabriti. Najvažnije je da razmislite o tome što volite i što biste voljeli raditi te da na temelju toga donesete odluku o tome što biste mogli upisati.

odabir srednje škole
Preuzeto s: www.zupagospeusiti.hr

 

Volite li učiti?
Vjerujemo da ste već upoznati s činjenicom da neke srednje škole zahtijevaju više truda glede učenja i rješavanja zadataka u odnosu na druge. Ako smatrate da ste jedni od onih kojima nije problem sjediti i učiti, rješavati zadatke, pisati i slično, tada vam vjerojatno četverogodišnje škole, a osobito gimnazije ne bi trebale biti problem. No, ako se svrstavate u skupinu koja jedva čeka da nešto završi i krene raditi, više se veselite praksi nego učenju iz knjige, ne razmišljate o fakultetu i slično, tada razmislite o upisu bilo u specifične četverogodišnje ili trogodišnje strukovne škole. Valja naglasiti da te srednje škole također zahtijevaju određenu razinu vremena uloženog u rad kod kuće, učenje i slično, jer se ni jedna škola ne završava olako i „preko noći“.

Razgovarajte s roditeljima
Koliko god vam se ovaj savjet čini logičnim, a nekima možda i čudnim, imajte na umu da vaši roditelji ipak imaju mnogo iskustva, znanja i informacijama o raznim područjima. Ono u čemu ti mogu pomoći prije svega odnosi se na iznošenje savjeta i ideja o tome gdje vas oni kao roditelji možda vide. Ako vam se to ne sviđa, tada vam mogu pomoći oko kreiranja popisa s pozitivnim i lošim stranama onih škola koje vas zanimaju. Time možete suziti popis na ona zanimanja koja vam prema svim karakteristikama najviše odgovaraju.

Lokacija srednje škole
Prilikom donošenja odluke o tome koju srednju školu biste željeli upisati, istražite gdje se nalazi ta škola. Neke škole nisu dostupne za upis u svakom većem gradu, već zahtijevaju preseljenje. Također budite svjesni udaljenosti svog doma od neke škole. Često su prijevozi do škola dosta skupi i time veliki financijski izdaci za roditelje. U skladu s tim, važno je da razgovarate s roditeljima o tome, da im argumentirate zbog čega želite baš tu školu i što misle o tome da se zbog upisa u srednju preselite u drugi grad ili da vam plaćaju prijevoz do škole. Valja istaknuti da neke županije, općine i gradovi financiraju (djelomično ili u potpunosti) prijevoz učenika do srednjih škola, pa pokušajte o tome prikupiti neke informacije.

Razgovarajte s učenicima koji već pohađaju željenu srednju
Nekad najviše nama korisnih informacija možemo dobiti izravno od učenika koji već idu u tu školu. Oni nam mogu iskreno i iz iskustva reći kako im je tamo, jesu li zadovoljni i slično. Ako ne poznaješ nikoga tko ide u tu školu, raspitaj se kod prijatelja, poznanika, susjeda itd. poznaju li oni nekoga.

odabir srednje škole
Preuzeto s: www.ciees.edu.mx

Svi moji prijatelji idu u srednju koja mene ne zanima
Često se događa da se bojimo kako ćemo izgubiti sve prijatelje ako otiđemo u školu koja nas zanima, a velika većina njih ne ide tamo. Neki od vas možda razmišljaju o tome da idu u neku srednju koja vas ne zanima, samo zato što tamo ide cijela ekipa. Takve situacije su vrlo česte, no prije svega razmislite je li to zaista najbolje za vas i jesu li vam trenutačni prijatelji važniji od toga da završite onu srednju koju doista želite. Upisom u bilo koju srednju upoznat ćete puno novih i zanimljivih ljudi i imajte na umu da možda upravo oni mogu postati vaša nova ekipa za druženje, uz postojeće društvo.

I dalje ne znate što odabrati
Ako i dalje ne znate što odabrati i ne znate što učiniti po tom pitanju, ne bojte se. Upravo u tu svrhu postoje profesionalci u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji vam mogu pomoći glede otkrivanja vaših interesa, vještina i sposobnosti i temeljem kojih vam mogu dati prijedlog srednjih škola. Ako vam ni jedan Zavod nije blizu, riješite on-line upitnik za profesionalnu orijentaciju, možda vam baš on pomogne u donošenju odluke. Uz navedeni, postoji i Upitnik interesa i kompetencija koji je dostupan OVDJE. Može se dogoditi da i nakon popunjenih upitnika ne znate što i kao dalje. U tom slučaju bilo bi najbolje da zamolite roditelje da vas odvezu do najbližeg Zavoda kako biste razgovarali sa stručnjacima o tome što vas muči i što zapravo želite.

Portal za učenike, učitelje i roditelje na svojim stranicama nudi niz korisnih informacija i dostupnih linkova koji vam mogu pomoći oko problema vezanih uz sam upis. Pa tako između ostalog donose KALKULATOR za računanje bodova za upis u prvi razred srednje škole. Također donose popis svih škola, prema županijama u kojem navode broj bodova koje je imala posljednja osoba koja je upisala neku školu, odnosno smjer. Temeljem tih podataka možete vidjeti koji je okvirno najniži broj bodova potreban za upis u određenu školu, pri čemu su podaci iz 2016. godine, pa temeljem njih možete vidjeti kako vi stojite u odnosu na tražene bodove. Također donose i Pravilnik o elementima i kriterijima za upis u srednju školu.
Na samom kraju želimo naglasiti da je konačna odluka o upisu srednje škole ipak na tebi te da istu možeš donijeti uz različite oblike pomoći.

 

Objavljeno: 15/5/2017

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 4.8]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.