Odabir srednje škole – kako da pomognem sestri?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Ana: “Pozdrav! Ovaj problem se ne dotiče izravno mene ali me čini jako nesretnom i nervoznom. Radi se o mojoj sestri koja upisuje srednju školu i ne upada niti u jedan željeni smijer i koliko god se ona činila hladna oko toga vidim kako ju to pogađa i cijelu obitelj to čini nervoznima. Puno je svađe i nelagode a njoj je ostao još samo jedan dan do zaključavanja liste. Stavila je jednu stvar na listu za koju zna da upada, ali isto tako zna i da bi bila nesretna s tim zanimanjem. Ne znam kako da joj pomognem kada tu jednostavno ne mogu učiniti mnogo. Što napraviti? :(“

Draga Ana,

izuzetno nam je žao zbog svih briga i stresova koje odabir srednje škole i upis u istu donosi tvojoj sestri, tebi i cijeloj obitelji. S druge strane, drago nam je što se brineš i što tražiš savjete kojima bi mogla pomoći.

Shvaćamo da vam je svima jako teško i da riječ o doista stresnoj situaciji, no nemojte očajavati jer nije sve tako crno kako vam se možda sada čini. Prema tome, možemo krenuti s razmatranjem opcija koje se nude tvojoj sestri i ostatku obitelji.

Za početak, upis u srednje škole reguliran je putem mrežnih stranica Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, što znači da je riječ o kompjutorskoj obradi podataka temeljem unaprijed zadanih kriterija. Ti kriteriji se uglavnom svode na prosjek ocjena, a mogu obuhvaćati i neke dodatne bodove poput bodova stečenih na državnim i drugim natjecanjima. Temeljem svih kriterija kreiraju se liste za upis u pojedinu školu, pri čemu se liste mogu „pomicati“ ovisno o tome odustane li neki učenik od neke škole i slično. S druge strane gledano, tvoja sestra se uvijek može pokušati prebaciti u drugu, željenu školu. Pri tome bismo svakako istaknule da se prebaciti može najkasnije do kraja prvog polugodišta, u bilo kojem razredu, te da razred mora imati slobodno mjesto kako bi se mogla u njega prebaciti. Temeljem navedenog uvijek imajte na umu da će se možda moći prebaciti u željenu školu, ili barem onu koja ima sličan obrazovni program.

Međutim, ako će u konačnici tvoja sestra ipak upisati školu za koju ti smatraš da njoj na neki način ne odgovara, odnosno da će biti nesretna s tim zanimanjem, savjetujemo te da razmisliš još malo. 🙂 Mi vjerujemo da ti jako dobro poznaješ svoju sestru i da možeš procijeniti što je dobro za nju, a što ne. Međutim, ona je ta koja će u konačnici odlučiti čini li ju ta škola i to zanimanje nezadovoljnom/nesretnom ili ne. Ponekad zaboravljamo da je jedina osoba na koju sigurno možemo utjecati i koju sigurno možemo promijeniti “ja”, odnosno mi sami. Ono što možemo napraviti za druge je izreći im svoje mišljenje i stav o nečem i pustiti ih da dalje sami odluče, jer ipak svatko od nas zna što je najbolje za njega samoga. U tom pogledu, savjetovale bismo ti da kažeš svoj sestri mišljenje koje imaš i da joj pri tome naglasiš kako je konačna odluka ipak na njoj jer će ona pohađati tu školu i baviti se tim zanimanjem. Ono što je interesantno odnosi se na činjenicu da možda i neće jednog dana raditi u tom zanimanju za koje se školovala, možda će raditi nešto sasvim drugom, tko zna i je li to doista tako loše? Možeš izreći sestri svoje mišljenje, strahove i opisati joj osjećaje koji ti se javljaju, te je pitati kako se ona osjeća, je li ipak ispod „hladnog stava“ neka druga stvarnost koju vam ona ne želi pokazati. Dakle, ako njoj više odgovara zadržati taj stav i ne pokazivati emocije prema drugim ukućanima, tada je to njezin izbor i ona tim izborom i ponašanjem zasigurno pomaže sebi na najbolji mogući način. Stoga te molimo da je zbog toga ne osuđuješ jer ona radi i ponaša se najbolje što može u danoj situaciji i u danim okolnostima. U svemu tome, ako i upadne u neku, možda manje željenu školu, uvijek postoji mogućnost da će se vrlo dobro uklopiti, snaći, da će biti dobra učenica koja će voljeti ono što uči i tko zna, možda će baš ona jednog dana biti vrhunski stručnjak ili profesionalac u toj struci. To ne zvuči tako loše, zar ne?

S druge strane, uvijek postoji opcija da joj se ta škola neće svidjeti i da neće upasti ni u koju drugu u koju bi željela ići. Ok, to je također mogući ishod. Koji je najgori scenarij koji se može dogoditi u takvoj situaciji? Je li to prebacivanje u drugu školu ili pak pauziranje godine i ponovno upisivanje u željenu srednju školu? Ako je opcija pauziranje godine, može to vrijeme iskoristiti za nešto korisno. Na primjer upisati neki tečaj stranog jezika ili nečeg drugog, može više pomagati oko kućanskih poslova, učiti kuhati ili raditi na nekim drugim vještinama i interesima (možda čak nešto vezano za smjer koji bi htjela upisati?)… Postoji toliko puno opcija i mogućnosti koje se ne čine toliko loše, ako znamo da nakon toga postoji još jedna šansa u kojoj će možda uspjeti upisati ono što želi. Možeš li uvidjeti neke prednosti koje „najgori mogući scenarij“ donosi ili ti se i dalje sve čini crno? 🙂

Za kraj bismo se još jednom osvrnule ono što možeš ti, što mogu vaši roditelji i drugi članovi obitelji učiniti. Ono što možeš ti je prihvatiti svoje osjećaje takvima kakvi jesu i nastojati shvatiti da ne možeš utjecati na ponašanje ni na odluku tvoje sestre. Isto vrijedi i za ostatak obitelji. Kao što smo ranije navele, ono što možete napraviti odnosi se na pružanje podrške i razumijevanja tvojoj sestri, davanje informacija o mogućnostima koje ona ima, nošenje s vlastitim osjećajima, prihvaćanje različitosti u pogledima i idejama o izboru škole te u konačnici prihvaćanje njezine odluke. Znamo da to možda nije savjet koji si očekivala, no to je trenutno najbolja stvar koju možete učiniti kako biste izbjegli pribjegavanju negativnih emocija te mogućem narušavanju odnosa s tvojom sestrom.

Nadamo se da smo ti barem malo pomogle, a tvojoj sestri želimo puno sreće, uspjeha i zadovoljstva u nastavku obrazovanja. Ako imaš dodatna pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, javi nam se ponovno!

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.