Obiteljsko nasilje: što učiniti?

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Lele123: 

Dobar dan,
Prvo bi htijela da vam kažem da imam obiteljsko nasilje..i užasno sam tužna neznam kuda bi sa sobom.Idem u 2 razred srednje škole za ekonomist.Zbog cijelog stresa depresivnog i fizičkog napada naporna ne mogu vise neke stvari podnjeti.Imam dečka s kojim sam sada 1 godinu i jako je dobar i ima nekoga ko mu radi na socijalnom.Htjela sam ići na to tek za 4 tjedna no bojim se toga da moji budu sve prororicali jeli moguce da moju uspiju u tome.Moja obitelj je velika od 7 članova do velike rodbine…doma sam vise pokusavala da Razgovaram sa svojima no uzalud.Tu su prijetnje da ce me udariti.Udarili su me par put..Vrijedali tjerali na to da idem na djetu..ugl. ima fizičko psihičko malteriranja. Pitanja su: JELI PAMETNO OTICI KOD SOCIJALNE? I TO S DOKAZIMA?
JELI PAMETNO DA OSTABEM POSLIJE SOCIJANOG OSTANEM KOD DECKA TJ KOD NJEGOVIH JER JA STVARNO NE ZELIM TAMO GDJE SU MOJI ZELIM SE MAKNUTI
MISLITE DA CE DOBRO BITI NA KRAJU? MOLIM VAS TREBAM POMOC ZELIM MANJE STRESAN ZIVOT ZELIM OTICI OD KUCE..nemogu jesti da mi ne prigovaraju..nemogu učiti da mi tata ne govori očišćenju..i kako me nitko ne voli..
i da hvala vam na trošenju vremena Dovidenja i lijep pozdrav!!

Draga Lele123,

na početku se želimo duboko ispričati zbog kašnjenja s odgovorom, no zbog nekih smo tehničkih problema tek sad uspjele doći do tvojeg upita.

Izuzetno nam je žao zbog toga što si doživjela obiteljsko nasilje. Iz onoga što si napisala možemo vidjeti da se radi o fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a oboje je posve neprihvatljivo. Vidimo da te takvo ponašanje članova obitelji sve više uznemiruje i dovodi do traženja pomoći izvana, za što smatramo da je jako pohvalno, i drago nam je što si odlučila poslati upit putem naše stranice.

S obzirom da je riječ o obiteljskom nasilju i da si još uvijek maloljetna, odlazak u Centar za socijalnu skrb (odnosno „socijalna“, kako ga vi nazivate) bio bi dobar početak suočavanja s tim problemom. Razumijemo tvoje strahove vezane uz poricanje tvoje obitelji, no riječ je o nečemu na što nažalost nitko ne može utjecati. Ono na što se možeš usmjeriti je što ćeš ti učiniti u takvoj situaciji i što ćeš ispričati djelatnicima Centra za socijalnu skrb. Preporučile bismo ti da pažljivo promisliš o svemu što bi im htjela ispričati i dođeš s tim promišljanjima u Centar kako bi im objasnila cijelu situaciju. Pri tome smatramo da je važno da im napomeneš nekoliko ključnih stvari:

  1. Navedi točna ponašanja svojih članova obitelji (na primjer tjeranje na dijetu, fizičko zlostavljanje, ograničavanje u obavljanju školskih zadataka i tako dalje).
  2. Spomeni posljedice koje takvo obiteljsko nasilje na tebe ostavlja (kako se osjećaš zbog toga, jesu li ti ostali neki tragovi fizičkog zlostavljanja poput masnica na koži i slično).
  3. Osim toga, možeš spomenuti i svoj strah da će članovi tvoje obitelji poricati zlostavljanje.
  4. Ako imaš ikakvih dokaza, možeš i njih donijeti sa sobom i pokazati ako će biti potrebe.

Pokušaj biti što iskrenija jer će ti tada oni moći pomoći najbolje što mogu. Nakon što ispričaš sve što proživljavaš u obitelji, osoba s kojom  si razgovarala će ti reći koje će korake po tom pitanju poduzeti Centar i što ti možeš učiniti u situaciji u kojoj se nalaziš. Ono što bismo ti također preporučile je da spomeneš svojeg dečka i mogućnost ostanka kod njega neko vrijeme, pa ćeš vidjeti što se ti odgovoriti na tu ideju. U svakom slučaju, nakon razgovora s nekim iz Centra vidjet ćeš što je najbolje učiniti. Obiteljsko nasilje je vrlo ozbiljna tema i zasigurno će morati poduzeti nešto po tom pitanju.

Međutim, ako se dogodi da nitko ništa ne poduzima, možeš otići u najbližu policijsku postaju i ispričati što se događa.

Također bismo htjele spomenuti da u Hrvatskoj postoje načini na koje možeš dobiti psihičku podršku i pomoć, ako će ti ona ikada zatrebati. Obiteljsko nasilje izaziva brojne negativne posljedice osobi koja je žrtva, a iz tvojeg upita primjećujemo da je ostavilo velikog traga i na tebe (zbog čega više ne možeš živjeti u takvoj okolini). Stoga ti želimo dati do znanja da uvijek možeš nekoga kontaktirati, ispričati što ti se događa, potražiti podršku, čuti što oni misle, dobiti pomoć… U svrhu toga možeš od ponedjeljka do petka (od 9 do 20 sati) nazvati Hrabri telefon na broj 116 111 i porazgovarati sa stručnjacima o tome što te muči, što je posve besplatno (neće ti skinuti novce s računa zbog tog poziva). Također možeš nazvati i Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima, na besplatni broj 116 006 od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 20 sati. No, pomoć možeš uvijek dobiti i od nas iz Podrži me. 🙂 Prilikom slanja upita s početne stranice na www.podrzi.me možeš dopisati svoju e-mail adresu (možeš i smisliti novu e-mail adresu na Gmail ili Microsoft ) i bez problema komunicirati s nama putem mailova o svemu što te muči i o čemu bi htjela razgovarati s nekim.

Nadamo se da smo ti barem malo uspjele pomoći, no ako ćeš imati bilo kakvih dodatnih pitanja, ako će se situacija zakomplicirati i nećeš znati što učiniti ili ćeš imati neki drugi problem o kojem bi htjela popričati, slobodno nas ponovno kontaktiraj 🙂

Za kraj bismo te samo zamolile da ispuniš jednu kratku anketu kako bismo vidjele jesmo li ti uspjele pomoći i što bismo u budućnosti mogle promijeniti da bolje odgovaramo na dobivena pitanja. Anketi možeš pristupiti OVDJE. Hvala ti!

Lijep pozdrav od tima Podrži me! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.