Nošenje s okolnostima koje ne možemo mijenjati

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Iza nas, ali i pred nama, je dosta turbulentan period. Prije nekoliko mjeseci, epidemija i veliki potres nikome nisu bili ni na kraju pameti, a opet, evo nas ovdje. Svatko se nosi s tom novom situacijom kako god zna, mnogi nude pomoć i podršku, puno se piše i puno čita. Donosimo vam kratak pregled najvažnijih stvari koje morate znati za lakše nošenje s koronavirusom i izolacijom.

Mnogi, ali ne svi, su svjesni da koronavirus nije prijetnja samo fizičkom, nego i mentalnom zdravlju. Nitko ne može opovrgnuti da pojava ove globalne zarazne epidemije kod mnogih izaziva strah, a kod nekih i paniku, najviše zbog neizvjesnosti, ali i zbog toga što nam je u potpunosti promijenjen dnevni ritam i uobičajene aktivnosti, posebice one u kojima smo uživali.
Sve emocije koje imamo su normalne i jednostavno nam govore kako se trenutno osjećamo zbog nekih naših misli i tumačenja, najčešće zbog straha od neizvjesne budućnosti, ne znamo što će se događati, neki su ostali bez posla, neki su na prisilnom godišnjem odmoru i slično. Tu je i nov način odvijanja školovanja, novi načini praćenja nastave i izvršavanja (više) zadataka. Mnogo je to stvari s kojima se treba nositi, a prvenstveno treba znati kako se nositi.

Dobra stvar je da nam je teško ako mi sami smatramo da je to teško. Jeste li primijetili da nekima usklađivanje (prilagođavanje) s novonastalim okolnostima ide puno brže i lakše nego drugima? I s jednima i drugima je sve u redu, samo što su pronašli bolje, i za njih djelotvornije načine kako se nositi s okolnostima. Okolnosti ne utječu na nas same od sebe, isto kao ni drugi ljudi, već imaju onoliko utjecaja koliko mi dopustimo da će utjecati na nas. Naš stav formiraju naše misli o ovoj situaciji, neki su jednostavno po prirodi pozitivniji/negativniji pa će takvi biti i u ovoj situaciji, neki znaju da imaju siguran posao (iako, što je sve danas sigurno?), a neki imaju svoju sigurnu luku, utjehu i znaju da će sve biti u redu kako god da bude, da će se snaći kao i uvijek, da će se već to nekako posložiti.

Istina je da ako nešto ne možemo kontrolirati (koronavirus, širenje bolesti, odluke stožera, ponašanje drugih ljudi) zašto bi to nešto kontroliralo kako se mi osjećamo? Mi smo ti koji imamo kontrolu nad svojim osjećajima! E sad, ako ne možemo kontrolirati okolnosti i ako sama okolnost ne može kontrolirat nas, što je pod našom kontrolom?

  1. SAMO SAM JA SEBI U SVOJOJ KONTROLI

Nemamo kontrolu nad drugim ljudima niti nad okolnostima. Imamo kontrolu nad samima sobom. Na meni je o čemu ću i na koji način misliti, čemu ću dopustiti da uđe u moj sustav. Ovdje mislimo na vijesti i informiranje o epidemiji. Osigurajte si praćenje provjerenih i točnih informacija o virusu – Europski centar za prevenciju bolesti (ECDP) i Vladina službena stranica za pravodobne i točne informacije o koronavirusu: www.koronavirus.hr su dobar odabir. Druga stvar je da pokušate ograničiti slušanje i čitanje vijesti na najmanju moguću mjeru. Prateći medije možemo se informirati, ali i možemo biti preplavljeni raznim informacijama koje nam u tom trenu nisu potrebne, informacije koje šire strah i neizvjesnost. Tim Podrži me je napravio mali eksperiment i zaključio da smo više uznemireni kad smo svaki dan pratili vijesti – na TV-u i radiju, slušali vijesti o broju zaraženih i umrlih svugdje u svijetu, za razliku od dana kad nismo pratili vijesti ili smo to činili minimalno (npr. 1-2 puta dnevno).

Ako ste skloni anksioznosti i uznemirenosti, potražite vježbe relaksacije i disanja. To može biti nešto vrlo jednostavno, praćenje daha – usmjeravanje pozornosti na dah i od kud on dolazi; brojanje dubokih udisaja od 59 – 0, ako ne znate na kojem ste broju vračate se na početak i slično. Možete početi meditirati i/ili vježbati yogu!

  • AKTIVNOSTI KOJE ĆU RADITI

Neki su odlučili tumačiti preporuke Stožera za civilnu zaštitu na način da nam je u potpunosti zabranjeno bilo kakvo kretanje koje nije nužno – trgovina i ljekarne, dok su pak drugi, točno, razumjeli da mogu otići na svježi zrak i u šetnju bez okupljanja i na mjesta s malim brojem ljudi. Zbog toga dolazi do mnogih sukoba i prozivanja građana koji se “samo šeću“ na socijalnoj distanci. Ako se zatvorite u kuću/stan i ne izlazite na dnevnoj bazi, posljedično je moguće da ćete se lošije osjećati. Ljudi su stvoreni za kretanje, pa tako nije dobro biti mjesec i više dana zatvoren u kući i sjediti. Od danas kreće i popuštanje nekih mjera, ali budite na oprezu, pazite na sebe i druge!

  • Budite aktivni, vježbajte, otiđite u prirodu!
  • Ako imate viška slobodnog vremena, u redu je neko vrijeme gledati serije i filmove u ležećem položaju, ali slušajte svoje tijelo i napravite nešto za sebe.
  • Nemojte zanemariti školske/fakultetske obveze!
  • Zdravo se hranite i ne zaboravite piti vode.
  • Kupite sladoled! Ili čokoladu!
  • Čitajte knjige i korisne članke koji su povezani s ovom tematikom ako vam je teško.
  • Slušajte glazbu, pjev ptica – vani je ipak proljeće!
  • KOLIKO ĆU BITI U KONTAKTU S DRUGIMA

Iako nema većih okupljanja, danas se otvaraju razni objekti pa će biti lakše održavati kontakt, ali ni do sada u tome niste bili spriječeni. U svijetu koji je bogat svom silom tehnologija, lako je povezati se s najmilijima. Vjerujemo da vam u ovim trenucima najviše nedostaju prijatelji. Što vas sprječava da budete u kontaktu, organizirajte online kavu i druženje kako bi zaštitili sebe, njih i vaše obitelji. Osjećat ćete se povezaniji, a nećete napraviti nešto čime bi nekoga mogli ugroziti. Znamo da to može biti teško, ali proći će i brzo ćete opet biti zajedno. Zamislite kako bi bilo bez tehnologije u ovim okolnostima!

Ako ti je dosta roditelja u kući, razlog više da se prošećeš vani, smiriš duh, um i tijelo! Vjerujemo da je u ovom periodu lakše ući u sukobe i teže izbjeći one s kojima smo u sukobu. Pokušajte na miran način razgovarati o onome što vas muči, otvoreno recite kako se osjećate i zbog čega, vjerujemo da u ovoj situaciji nikome nije lako i da se svi nose s tim na svoj način. Ako pročitate nešto što je vama bilo korisno – podijelite to s drugima, porazgovarajte (i recite) što i zašto vam je bilo korisno.

Za kraj, važno je naglasiti da za vrijeme epidemije treba čuvati mentalno zdravlje, treba ulagati u emocionalnu dobrobit – naše emocije, psihičku dobrobit – pozitivno funkcioniranje, društvenu dobrobit – smisao života. Jasno je i normalno da ćemo možda osjećati veći strah zbog toga što je ovo novi virus i ne znamo puno o njemu, niti ga možemo vidjeti, a simptomi su slični gripi, pa i kod nekih bolesti dođe do zabune i velike zabrinutosti.

Ako vas preplavi strah zapitajte se jeste li u povećanom riziku od zaraze, jeste li bili u kontaktu sa zaraženom osobom i slično. Mnogi, kad ih uhvati panika, panično čiste sebe i prostor u kojem borave, pa se taj strah još više produbljuje. Ako ste i vi jedni od njih, razmislite na koji način ste do sad održavali higijenu svoga tijela i prostora, a ako je to bilo na nekoj prosječnoj razini, sad je potrebno samo malo povećanje te razine. Ponekad nismo svjesni svega što činimo i koliko dodirujemo lice, što nije dobro nikad, a sad smo to vjerojatno i smanjili na najmanju moguću mjeru.

Važno je osvijestiti sve brige, ali i staviti na papir realnost i razmisliti što se zaista događa u svijetu, a posebno u našoj državi.

Budite nam dobro i čuvajte se!

Piše: Iva Sambolek, mag. socijalne pedagogije


Pročitaj više:

Dr. sc. Ljiljana Muslić, klinička psihologinja, Koronavirus kao prijetnja mentalnom zdravlju; u Koronavirus i mentalno zdravlje: psihološki aspekti, savjeti i preporuke, HPK 2020Objavljeno: 04/05/2020

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.