Neplanirana – neželjena trudnoća

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Neplanirano si zatrudnjela i rano postala majka? Imaš osjećaj da te nitko ne razumije, pa čak ni tvoj partner? Posebno ako je baš taj partner, otac djeteta, dao petama vjetra. Što napraviti i kako se nositi s majčinstvom pročitaj u nastavku teksta.

Ako si neplanirano ostala trudna vjerujemo da imaš milijun misli u glavi, da ti tijelo preplavljuju razni osjećaji poput nevjerice, šoka, bespomoćnosti, možda i ljutnje, tuge, krivnje, kajanja i slični. Sigurni smo da ti nije lako, posebno ako si sama u tome svemu.

Što možeš napraviti?

Moraš donijeti odluku što ćeš s trudnoćom, odnosno planiraš li zadržati bebu ili ne, odnosno želiš li roditi. Ovdje nećemo ulaziti u raspravu za i protiv abortusa, ali stava smo da je svaka žena gospodarica svoga tijela i da može o tome donijeti samostalnu odluku. (Ako trebaš podršku oko toga, javi se!) Kad si sigurna da si donijela pravu odluku za sebe nema nazad, nema pitanja „što ako, što bi bilo da sam…“, zato budi čvrsta i odlučna.

Ako si odlučila roditi…

a otac djeteta se ne slaže s tim i ne želi priznati očinstvo.

Htio ne htio, on je otac djeteta i jednako je sudjelovao u njegovom stvaranju kao i ti. Ako ne želi biti s tobom u vezi, to ne mijenja činjenicu da je odgovoran za dijete i da mora, da je obavezan sudjelovati u njegovom odgajanju pa makar i samo financijski. Mora ti biti jasno da dijete ima pravo znati tko mu je otac, a ako ne želiš navesti tko je otac djeteta prema Obiteljskom zakonu matičar će o tome obavijestiti Centar za socijalnu skrb koji će tebe pozvati na razgovor u kojem će ti objasniti tvoja i djetetova prava. Ako ćeš predati podatke o djetetovom ocu, Centar za socijalnu skrb će pokrenuti postupak za utvrđivanje očinstva. Oca će CZSS upoznati sa zakonskim odredbama te će ga upisati kao djetetovog oca ako prizna očinstvo.

Ako se to ne dogodi, utvrđivanje očinstva radi se sudskim procesom.

Obiteljski zakon definira i pojam roditeljska skrb „čine odgovornosti, dužnosti i prava roditelja, u svrhu zaštite i promicanja djetetovih osobnih i imovinskih prava te dobrobiti. Roditeljsku skrb roditelji su dužni ostvarivati u skladu s djetetovim razvojnim potrebama i mogućnostima.“

Također, prema navedenom zakonu roditelj se ne može odreći svog prava na roditeljsku skrb.

U sadržaj skrbi ulazi briga o zdravlju, razvoju, njezi djeteta, odgoju i obrazovanju, ostvarivanju osobnih odnosa i određivanju mjesta stanovanja.

Dakle, ako ti nisu jasna tvoja prava u okviru roditeljske skrbi i utvrđivanja očinstva, svakako ćeš doći u kontakt s nadležnim Centrom za socijalnu skrb koji će te uputiti u sve. I koliko god čitamo na društvenim mrežama, roditelj se ne može odreći prava na roditeljsku skrb, odnosno mora brinuti o djetetu.

Ovo je među lošijim scenarijima koji se mogu dogoditi.

Ako imaš podržavajućeg partnera koji želi sudjelovati u odgoju djeteta bilo da ste u vezi ili niste, trebat će ti puno snage, energije, podrške i ljubavi za odgoj djeteta. Roditeljstvo nije ni malo lak zadatak u dvoje, a posebno ne kao samohrani roditelj.

Pixabay.com

NAKON PORODA

Misliš da je ono najteže iza tebe? Ne želim te obeshrabriti, ali ono najteže tek dolazi.

Važno je da budeš blaga i nježna prema sebi, da paziš na svoje zdravlje i prehranu, da pokušaš što više odmarati, a poslove koji nisu hitni odgodiš. Bilo bi dobro da barem prvih mjesec dana upitaš za pomoć svoju obitelj i/ili prijatelje i kažeš im što ti konkretno treba. Meni je u prvih par mjeseci dobro došao skuhan ručak ili barem glavni dio ručka, peglanje i čišćenje osnovnih stvari kako bi ja lakše kroz dan održavala kućanstvo. No, nemoj se time previše opterećivati, posebno ako se ne osjećaš dobro. Nakon poroda moraš uzeti vrijeme odmora i upoznavanja s bebom, što može biti teško ako misliš da se nemaš na koga osloniti ili zaista nemaš nikoga u svojoj okolini. Ako imaš, zaista odmori jer je tvoje tijelo izvršilo ogroman zadatak i sad se mora oporaviti. Medicinski je dokazano da su rodilje koje se nisu odmarale u vrijeme babinja (40 dana nakon poroda) kasnije imale mnoge zdravstvene teškoće i probleme, što ginekološke što one povezane s drugim bolestima i stanjima. Zato, odmori! U tvom tijelu je velika rana koja mora zarasti i vjerujemo da bi sigurno mirovala da je ona vidljiva izvana.

Ako imaš osjećaj da ne možeš, da nisi dovoljno dobra, da ne vladaš majčinstvom, da si izgubljena, savjetujemo ti da potražiš pomoć i podršku u udrugama koje se bave roditeljstvom i promocijom mentalnog zdravlja, a ako ne znaš sama, možeš se javiti nama putem obrasca na početnoj stranici ili putem maila [email protected]. Takve emocije nisu nešto neobično i nešto što se događa samo tebi. Već i jedan podržavajući razgovor zlata vrijedi. Nemoj se bojati potražiti pomoć.

U slučaju da si maloljetna trudnica i majka pomoć možeš potražiti u Savjetovalištu MAMA JE MAMA koji su specijalizirani za maloljetničke trudnoće i roditeljstvo pa će te znati najbolje uputiti u prava i obveze.

Piše: Iva Zaimović, magistra socijalne pedagogije

Objavljeno: 06/09/2021

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

Korištena literatura:

Obiteljski zakon

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.