Nasilje u obitelji – ljubav ili rat, pitanje je sad!

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Ako ste nas pratili, do sada smo dosta pisali što je nasilje u vezama (ponajviše onim mladenačkim, novim), pa vam donosimo jednu malo drugačiju temu – također je riječ o nasilju, no ovaj put ćemo obraditi nasilje u obitelji kao jedno specifično područje. Pojasniti ćemo što to točno znači, kakvih sve oblika ima, koje su posljedice, postoji li nasilje među braćom i sestrama ili se samo radi o običnim prepirkama i mogu li djeca/mladi vršiti nasilje nad svojim roditeljima! Uz to sve ćemo vam reći kome se obratiti za pomoć, kako prepoznati nasilje u obitelji i na koji način reagirati. 😀

Kako definirati nasilje u obitelji?

Jedna definicija nasilja u obitelji govori kako je to skup ponašanja čiji je cilj kontrola nad drugim osobama upotrebom sile, manipuliranjem i zastrašivanjem. Nasilje uvijek pretpostavlja zloupotrebu moći u odnosima koji se temelje na nejednakostima. Ako malo razmislite, u obitelji postoje određene nejednakosti (roditelji – djeca, starija djeca – mlađa djeca, suprug – supruga), te nije ni najmanje čudno što ponekad dolazi i do nasilja. E sada, potreba za moći je jedna od temeljnih ljudskih potreba, no ovdje je problem ako se ona zloupotrijebi i ako se ta potreba ostvaruje na neprihvatljiv način, na način zbog kojeg svi članovi obitelji pate.

Kada govorimo o nasilju, vjerujemo da većina vas odmah pomisli na fizičko nasilje, kako općenito tako i kada spominjemo nasilje u obitelji. Otkrit ćemo vam neke oblike kojih se možda niste sjetili, no svakako ih se sjetite u budućnosti, te probajte na pozitivan način reagirati na viđeno/doživljeno.

Oblici nasilja u obitelji!

Najgora posljedica nasilja u obitelji, pa tako i oblik nasilja je ubojstvo člana obitelji. Nebitno je je li to ubojstvo planirano ili se dogodilo kao posljedica teških tjelesnih trauma/ozljeda zbog kojih je osoba preminula.

Nasilje u obitelji
Fotografija preuzeta s: globi-observatory.org

 

Nasilje u obitelji
Fotografija preuzeta s: teen385.com

 

Psihološko zlostavljanje i zanemarivanje

To su ponašanja jedne osobe u obitelji koja imaju za cilj ponižavanje druge osobe, te s tim ponašanjem utječe na njezino samopoštovanje. Još neki primjeri su: izoliranje osobe (uskraćivanje osobi druženje s prijateljima, odlaske na kave), odbacivanje, manipuliranje, kršenje obećanja, nazivanje pogrdnim imenima, odbijanje razgovora, zastrašivanje, prijetnja ozljedama žrtvi ili drugima, nasilje prema kućnim ljubimcima, uništavanje imovine…

Fizičko zlostavljanje ili zanemarivanje     

Nasilje u obitelji
Fotografija preuzeta s: zadovoljna.hr

Pod fizičkim zlostavljanjem podrazumijeva se POKUŠAJ ili zadavanje fizičkih ozljeda stiskom, štipanjem, guranjem, šamaranjem, udarcem, čupanjem kose, griženjem, okretanjem ruke, gađanjem sa stvarima, ubodima ili vatrenim oružjem.
Fizičko zanemarivanje bi bilo uskraćivanje mogućnosti primanja medicinske pomoći (lijekova, liječničke pomoći, hrane i pića) ili nasilno davanje alkohola ili droga.

Financijsko zlostavljanje

POKUŠAJ ili postizanje člana obitelji financijski ovisnim zadržavajući i kontrolirajući sve prihode, uzimanje financijskih sredstava ili onemogućavanje pristupa, nedozvoljavanje članu obitelji odlazak na posao ili u školu, maltretiranje na poslu (dolazak na radno mjesto člana obitelji i maltretiranje dok radi), zahtijevanje uvida u potrošeni novac, neprikladno trošenje tuđih materijalnih sredstava…

Možete primijetiti da je i kod fizičkog i financijskog zlostavljanja naglašen pokušaj takvog ponašanja. Znači čak i kada se osoba samo pokuša ponašati na taj način – čini nasilje u obitelji, i kada nije uspjela u svome naumu!

Seksualno zlostavljanje

Svaki neželjeni seksualni kontakt – bez pristanka ili s osobom koja nije sposobna dati pristanak. To znači: silovanje u vezi/braku, udaranje seksualnih dijelova tijela, neželjeni seksualni dodiri, tjeranje na prostituciju, ponižavanje osobe kroz ruganje, kritiziranje izgleda, neopravdane sumnje na nevjeru, incest…

Možete se pitati zašto su objašnjeni svi ti oblici nasilja u obitelji kada vi sami niste u braku! Dobro pitanje =) Većina nas živi u obitelji, a neki su možda i  žrtve nasilja – dijete/mlada osoba je žrtva čak i kada samo promatra nasilje između svojih roditelja, a da sama pritom nije bila direktan ˝cilj˝ tog nasilja. Ovdje želimo osvijestiti kakvi sve oblici postoje i da je takvo ponašanje zakonom zabranjeno! Također, većina vas će jednog dana osnovati vlastitu obitelj (koliko god se to daleko činilo), te već sada treba pažljivo birati buduće partnere i ne ulaziti u brak ako su prisutna navedena ponašanja, odnosno zlostavljanja i/ili zanemarivanja. Ako se osoba već na početku veze tako ponaša, vjerojatno će se tako i nastaviti ponašati – osim ako ne počne mijenjati svoje ponašanje i odluke!

Posljedice nasilja u obitelji  

Nasilje u obitelji
Fotografija preuzeta s: os-stobrec.skole.hr

Kao što možete pretpostaviti, kada je u pitanju nasilje u obitelji, posljedice su mnogobrojne – i kod žrtava i kod promatrača. Nemojte se zavarati i pomisliti kako na promatrača nasilja (u obitelji), nasilje ne ostavlja posljedice jer – ostavlja! Možemo govoriti o utjecaju na mentalno zdravlje, fizičkim posljedicama, utjecaju na društvo, a također postoji i međugeneracijski prijenos nasilja u obitelji. To znači da djeca koja doživljavaju nasilje u obitelji (naglašavamo: i kao žrtve i kao promatrači) mogu naučiti i usvojiti nasilne oblike ponašanja i rješavanja problema te se na taj način ponašati u odrasloj dobi. Tako da kada kasnije osnuju svoju obitelj mogu postati zlostavljači i vršiti nasilje, iako su u djetinjstvu bili žrtve. Naravno, to ne mora uvijek biti tako, ali postoji mogućnost. Isto tako, u budućnosti, kada im roditelji ostare, mogu početi ˝vraćati milo za drago˝ te se na nasilan i agresivan način ponašati prema svojim roditeljima. Istina je da to nikako ne bi smjeli raditi. Poanta ovog članka je da shvatite kakvo je ponašanje nepoželjno i da potražite pomoć. Iskreno vjerujemo da se ljudi ponašaju kako najbolje znaju u određenom trenutku.

Ključno je da se ponašanje može mijenjati, odučiti i ponovo naučiti!

Također, postoji mogućnost da se dijete/mlada osoba počne nasilno ponašati prema svojoj braći ili sestrama, pa i prema roditeljima!

Nasilje među braćom i sestrama

Jeste li se ikada zapitali je li tučnjava među braćom i sestrama nasilje u obitelji?

Nasilje u obitelji
Fotografija preuzeta s: braća.hr

Odgovor na to pitanje je: DA! Takvo nasilje uključuje nasilno ili agresivno djelovanje jednog djeteta prema drugome. U to spada guranje, čupanje za kosu, ali i napadanje škarama ili nožem. Što je veća razlika u godinama među djecom – posljedice nasilja su veće! Većina nasilja je zapravo povremena i nekontrolirana, ˝u trenutku˝ frustracije, ljutnje ili neke provokacije. Takvo ponašanje može biti donekle normalno ako nema posljedica za dijete, no svakako treba znati da je neprihvatljivo ako se događa na dnevnoj bazi. Nasilje se najčešće događa kada jedno dijete traži pažnju (na negativan način), traži društvo roditelja (ne osjeća da mu roditelj poklanja dovoljno svoga vremena), kod ispitivanja granica, ljubomore na najčešće mlađeg brata/sestru koje počinje već rođenjem drugog djeteta.

 

Glavna poruka za vas koji imate braću i sestre – čuvajte ih, jednoga dana će vam zatrebati njihova pomoć! 😀

Kako prepoznati da je netko žrtva nasilja i što učiniti?

Primijetio/la si da je tvoj prijatelj promjenjivog raspoloženja, potišten, ne želi se više družiti koliko se prije družio, tužan ili depresivan? Misliš da si vidio/vidjela modricu? Probaj porazgovarati s njim/njom i pitati ga/ju što ga muči? Ako ste zaista dobri prijatelji – možda ti se povjeri pod uvjetom da nikome ne kažeš ono što ti je rekao. No, jedina tajna koju ne bi trebao čuvati je upravo ta – ako tvoj prijatelj/prijateljica pati u svojoj obitelji, više nema volje za ničim, počeo je dobivati lošije ocjene i ako si se ozbiljno zabrinuo za njega. Probaj ga nagovoriti da zajedno popričate s razrednicom/razrednikom, drugim profesorima od povjerenja ili stručnom osobom u školi (ona bi najviše trebala znati i pomoći, čak i ako tvoj prijatelj ne želi tu tajnu s nikim podijeliti).

Udruga Plavi telefon (http://www.plavi-telefon.hr/) kao i Hrabri telefon (http://www.plavi-telefon.hr/) su tu ako ih želiš nazvati i pitati za savjet i pomoć. Također, uvijek se možeš obratiti i nama putem kontakt forme, pa ćemo ti predložiti što sve možeš učiniti u situaciji u kojoj se nalaziš. Javi se bez straha, osuđivanja i potpuno anonimno! Ako tvoj problem ne možeš riješiti sam uz pomoć naših savjeta, preporučit ćemo ti neku udrugu ili stručnu osobu kojoj se možeš obratiti za pomoć.

Nemoj trpjeti sam/a!

Članak pripremljen prema predavanjima izv. prof.dr.sc. Martine Ferić

Objavljeno: 12/12/2016

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!
PODRŽI ME

Objavljeno: 12/12/2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.