Moje američko putovanje- rad u Americi

Podijeli prijateljima!
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Share On Youtube

Jeste li ikada razmišljali o sezonskom radu preko ljeta? Možda čak da nije u Hrvatskoj ili susjednoj zemlji, već negdje daleko? Mnoge agencije nude sezonski posao u Americi gdje mladi mogu nakon sezonskog rada putovati i istraživati zemlju. Iz tog razloga proveli smo intervju s Dijanom B. (25) koja je dvije sezone radila i putovala po Americi.

Kako si došla na ideju da odeš u Ameriku raditi preko sezone?

Zapravo se sve desilo sasvim slučajno, stalno sam razmišljala o tome da bih negdje otišla, ali nikako se nisam mogla odlučiti gdje i što želim. U to vrijeme dobila sam stipendiju Sveučilišta u Zagrebu te sam željela taj novac uložiti u sebe. Tada sam preko prijatelja saznala za program Work and Travel USA, istražila detaljnije što mi je sve potrebno za odlazak na program i odlučila sam se upustiti u tu avanturu.

Možeš li nam (ukratko) opisati kako ide proces prijave?

Prvi korak mi je bio detaljno istraživanje programa te računanje koliko mi je novaca uopće potrebno za prijavu. Nakon što sam vidjela da ću imati dovoljno novaca, otišla sam na informativni sastanak organiziran od strane CCUSA-a– službeni sponzor za studentske radne vize u Hrvatskoj. Tamo sam iz prve ruke saznala o radu, životu i putovanju preko oceana te sam dobila sve potrebne informacije. Nakon toga započeo je proces prijave. To je bilo u zimi 2015. godine tako da se proces prijave možda i promijenio. Postoji više opcija programa, a ja sam se odlučila za Placement opciju – opciju gdje mi agencija pronalazi posao.

Prvo se ispuni prijavnica za program, zatim se odradi intervju na engleskom s lokalnim Area Representativeom. Moj intervju vodila je studentica koja je godinu ranije bila na istom tom programu, a nakon programa je odlučila raditi za CCUSA tako da je zaista bila opuštena atmosfera. Zatim se plate naknade, ishodi se viza, odabere se jedna od četiri ponuđene opcije pronalaska posla i to je to- kreće potraga. S obzirom da sam se prijavila s prijateljicom na isti program, odabrala sam Placement Option- prijavu za dvoje studenata koji na programu žele sudjelovati zajedno. Na ovoj opciji nije moguće birati određenog poslodavca niti saveznu državu, već samo pozicije posla i rad u paru. Zatim slijedi čekanje. Nakon što dođe prva ponuda za posao već je lakše. Odradile smo intervju preko Skypea i eto dobile smo posao kao prodavačice kokica.

Nakon što je posao dobiven, stižu detaljnije informacije o poslodavcu, radnom mjestu i području gdje će se živjeti. Zatim smo kupile avionsku kartu i krenule u potragu za smještajem.

Americi
Na radnome mjestu!

Gdje si bila zaposlena i na kojim poslovima se mladi uglavnom zapošljavaju u Americi?

Prvo sam radila kao prodavačica kokica – posao koji mi je pronašla agencija, a kasnije sam sama pronašla posao u hotelu gdje sam radila kao sobarica.

Studenti koji dolaze na program Work and Travel u Ameriku uglavnom rade u restoranima kao konobari, čistači stolova, perači suđa, pomoćni kuhari, kao prodavači sladoleda, kokica te naravno poslovi vezani uz rad u hotelu/motelu, rad u zabavnom parku i slično.

Koliko je potrebno znanje engleskog jezika za obavljanje određenih poslova?

Iskreno, kad sam krenula u svu tu avanturu bilo me je zaista strah kako ću s engleskim. Za sebe bih  mogla reći da sam otprilike B2 razina. Upoznala sam puno studenata– osobito iz Rusije, Bjelorusije kojima je engleski bio zaista loš, no to im nije predstavljalo prevelik problem. Snađeš se, pričaš rukama, nogama, objasniš nekako što ti treba. Super stvar je što Amerikanci ne obraćaju previše pažnje na gramatiku, otvoreni su prema studentima i čim čuju drugačiji naglasak odmah se zainteresiraju za tebe.

S kojim izazovima si se susrela u Americi?

Mogla bih reći da mi je jedan od izazova bio to što sam živjela i radila s ljudima iz različitih zemalja. U takvim situacijama je zaista potrebno raditi kompromise, potrebno se prilagoditi drugačijim uvjetima i načinu života, drugačijoj kulturi i običajima. Nadalje, ono što mi je bilo zaista zanimljivo i drugačije kod Amerikanaca je to što uvijek govore Hi, how are you? Meni je to bila potpuna nepoznanica i nije mi bilo jasno zašto me svi ispituju kako sam, a nitko me ne poznaje. Trebalo mi je nekih tjedan dana da shvatim da je njima Hi, how are you?, kao nama bok/ dobar dan. Također, velik izazov je što si u svemu sam, a potrebno je obaviti neku papirologiju kad stigneš u mjesto u kojem radiš. Mogla bih reći da se zapravo na svakom koraku susrećeš s nekim novim izazovom, budući da ti je većinom svaka situacija nova, drugačija i moraš je sam riješiti. Prvi izazov mi je bio odmah kad sam sletjela u zračnu luku John F. Kennedy u New Yorku. Mogla bih reći da je aerodrom veći od mog sela iz kojeg dolazim pa se snađi ako možeš. 🙂 Zatim je potrebno pronaći autobus kojim ćeš doći do grada, tamo trebaš naći autobus koji će te odvesti do mjesta u kojem radiš. Treba biti snalažljiv, smiren i opušten. Na kraju dolaze oni slatki izazovi vezani uz organizaciju putovanja. S obzirom da sam odlučila ići na putovanje s prijateljima koje sam tamo upoznala, odlučili smo iznajmiti auto, kupiti šatore i proći cijelu zapadnu obalu. Na taj način zaista mogu reći da nam je svaki dan bio pun novih izazova.

Možeš li opisati jedan svoj radni dan?

Americi
Slika Central Parka u New Yorku.

Većina studenata ima po dva posla kako bi mogli kasnije otići na putovanje tako da ili radiš ili si na plaži i kupaš se u oceanu ili pak upoznaješ mjesto u kojem se nalaziš. Ja bih u slobodno vrijeme najčešće obilazila mjesta u okolici, otišla u šoping ili na plažu ili bih jednostavno odmarala.

Koliko si imala slobodnog vremena?

Što se tiče slobodnog vremena to sve ovisi o tvojim željama, neki imaju više slobodnog vremena, neki manje. Meni je odgovaralo što sam imala jedan cijeli dan slobodan tako da sam tada imala vremena istražiti američku kulturu, običaje i znamenitosti.

Isplatili se raditi na sezoni u Americi ili možda ostati raditi u Hrvatskoj?

Meni se osobno isplatilo. Vidjela sam velik dio Amerike, proputovala sam zaista mnogo, upoznala sam i stekla prijatelje iz cijelog svijeta- od Jamajke, Kanade, Portorika, Rusije, Bjelorusije, Egipta, Kazahstana, Poljske, do naših susjeda iz Srbije i Crne Gore. Mislim da su to vrijednosti i iskustvo kakvo se ne može mjeriti ni sa čim. Smatram da je to jedna zaista divna prilika da upoznaš običaje, kulture i ljude iz svih dijelova svijeta i ono najvažnije, da upoznaš sebe. Uz sve to, zarada je dobra. Sve ovisi o tome što i koliko radiš.

Imaš li neke preporuke za osobe koje bi se htjele prijaviti za sezonu ili koje idu raditi po prvi put?

Prvo, moja poruka za sve one koji se dvoume oko odlaska- upustite se u avanturu. Isplatit će se. Otkriti ćete puno o sebi, o svojim mogućnostima što će vam pomoći u osamostaljivanju i da gledate na svijet drugačije. Neovisno o tome idete li na sezonu u Hrvatsku, Njemačku ili Ameriku, osobna preporuka je da se ne uplašite i ne slomite. Normalno da će biti teških trenutaka kad ćete se pitati zašto ste uopće odlučili raditi na sezoni, daleko od roditelja i prijatelja, ali vjerujte mi, to će trajati vrlo kratko. Trebate biti odlučni, snalažljivi i ne bojati se prepreka i izazova koji su pred vama. Trebate ih dočekati raširenih ruku, spremni ih riješiti najbolje što znate. 🙂 Sretno!

Americi
Ime Dijaninog radnog mjesta.

Objavljeno: 09/07/2018

Koliko ti se naš članak svidio?

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]
Ako imaš dodatnih pitanja ili ti nešto nije dovoljno jasno, obrati nam se ovdje ili u komentaru ispod teksta!

P.S.
Lajkaj nas na fejsu!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.